CITA A BARCELONA
El PSOE i ERC fan passos per a una negociació entre governs
Els socialistes i els republicans coincideixen que hi ha «avenços» per «encarrilar el conflicte polític»
Eviten posar data a la investidura i passen a una fase de negociacions encara més discretes
El PSOE i ERC s’han reunit aquest dimarts durant més de dues hores a Barcelona i no han dit quan ni on pensaven tornar a veure’s. L’absència d’una nova convocatòria pot interpretar-se com un mal senyal sobre les possibilitats d’un pacte perquè els republicans s’abstinguin en la investidura de Pedro Sánchez, però els dos partits assenyalen que no, al contrari, que les negociacions «avancen». A partir d’ara es passarà a una fase més discreta, amb trobades fora del focus, per intentar segellar un acord que no arribarà al desembre, perquè els republicans necessiten temps per prendre la decisió, i el principal escull continua sent com estructurar la «taula de negociació» sobre el «conflicte polític» a Catalunya que reclama la formació d’Oriol Junqueras.
Fins ara, els socialistes havien rebutjat que aquest fòrum fos entre governs, com volia ERC. La proposta de Sánchez passava per una taula entre partits, vehiculant les relacions entre l’Executiu central i la Generalitat a través de la comissió bilateral prevista de l’Estatut, un organisme que no agrada als republicans perquè està pensat per abordar assumptes menors, com els conflictes de competències, i no per a una crisi territorial d’aquesta envergadura. Però aquí també hi ha moviments. ERC assegura que el PSOE comença a abraçar la idea d’una negociació entre governs. Els socialistes no ho neguen. «Estem treballant en una fórmula», assenyalen.
Les dues parts, de moment, es remeten alsescarits comunicats conjunts que difonen després de cada una de les seves reunions. L’últim encara és més eixut en paraules que els anteriors. «Constatem avenços en la definició dels instruments necessaris per encarrilar el conflicte polític sobre el futur de Catalunya, que desitgem abordar des del respecte i el reconeixement institucional mutu», ha assenyalat aquesta vegada el text. Més enllà de «constatar» els «avenços», l’única part nova respecte als comunicats anteriors consisteix en la menció al «respecte i el reconeixement institucional mutu», una vaga fórmula que al·ludeix a la hipotètica taula de negociació.
Les previsions
Els socialistes, en privat, i sempre amb la boca petita, anticipen que hi haurà acord. Reconeixen que l’abstenció en la investidura de Sánchez no és una decisió fàcil per a ERC, a causa de la pressió que exerceix JxCat per frustrar el pacte, les diferents sensibilitats que conviuen dins de la formació de Junqueras i la possibilitat que Quim Torra convoqui eleccions a Catalunya. Però estan segurs que l’altra alternativa que tenen davant seu els republicans, votar en contra de la reelecció del president en funcions juntament amb la dreta i provocar una nova repetició de les generals, és encara més complicada.
Es tracta del mateix argument que el PSOE utilitzava quan donava per fet a principis d’any que hi hauria Pressupostos, i el vaticini va fallar, al rebutjar ERC els comptes. Però els socialistes responen que ara les circumstàncies són diferents, perquè Vox continua creixent i els republicans no poden permetre’s aparèixer com a responsables de l’auge de la ultradreta.
Notícies relacionadesLa visió d’ERC difereix en els matisos. «Tot, a l’espera», assenyalen a la seu del carrer de Calàbria, en una de les tardes més críptiques que es recorden en la petita història de la comunicació republicana. Malgrat això, fonts coneixedores de les negociacions han confirmat que es fan passos cap a la taula de governs i que el principal escull és la pretensió del PSOE de cosir aquest nou «instrument», en el llenguatge de la negociació, a alguna institució o ens.
Les dues parts, en qualsevol cas, coincideixen que hi ha avenços, que cada reunió serveix per acostar-se una mica més al pacte. El que no canvia, se celebrin les trobades a Madrid o a Barcelona, és l’obscurantisme que els envolta. Aquesta vegada, després de la cita a la seu del Govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, els negociadors d’un partit i de l’altre s’han escapat per l’aparcamenti així han evitat donar qualsevol explicació sobre el que havia passat a dintre.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça