DESPRÉS DE LA SENTÈNCIA PER CORRUPCIÓ
El Parlament andalús reprovarà els governs de Chaves, Griñán i Díaz pels ERO
La proposta, rebutjada pels lletrats de la Cambra, tira endavant amb el recolzament del PP, Cs, Vox i Podem
El PSOE anuncia un recurs davant del Constitucional i equipara la situació amb Catalunya
zentauroepp41299288 graf014 sevilla espa a 13 12 2017 los ex presidentes m171213120828 /
Quan encara no s’ha refet del cop de la sentència dels ERO i la condemna als expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñáncondemna expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán, el PSOE andalús ha rebut un nou cop en forma de reprovació formal del Parlament autonòmic als governs que van encapçalar els dirigents condemnats per «idear un sistema il·legal de concessió de diners públics».
La ferida socialista sorgeix, a més, perquè la proposició no de llei, impulsada per Endavant Andalusia i que ha comptat amb els vots del PP, Cs i Vox, arriba també al’expresidenta Susana Díaz, a qui censuren que sota el seu mandat la Junta es desmarqués com a acusació particular de la peça política jutjada i «dificultés la recuperació dels diners» dels ajuts, fent «abandó de la defensa de l’interès general al qual es devia i a la recuperació dels fons il·legalment utilitzats que era la seva obligació recobrar».
La proposició no de llei es debatrà al febrer, una vegada la Cambra reprengui l’activitat després de les vacances de Nadal, cosa que a la pràctica tira per terra la tesi del PSOE andalús que la repercussió per la sentència dels ERO perdria manxa al cap d’unes setmanes. En canvi, allarga l’agonia posant el cas de corrupció de nou en primera línia, i es converteix, de passada, en un nou obstacle en la cursa de fons empresa per Díaz per aspirar de nou a la presidència de la Junta. I arriba just en el millor moment de la relació entre Podem, matriu d’Endavant Andalusia, i el PSOE, amb un acord de govern ja tancat per avançar en la investidura de Pedro Sánchez.
La formació de Teresa Rodríguez, molt crítica amb aquest acord, va presentar la seva proposta de reprovació a finals de novembre, tot just conèixer-se la sentència, a l’entendre que la dura sentència que condemnava 19 exalts càrrecs socialistes per prevaricació i malversació era tota «una esmena a la totalitat» dels governs socialistes i les seves pràctiques «fraudulentes» que durant una dècada van contribuir a la desindustrialització de diverses comarques andaluses. «En termes polítics, que no jurídics, no hi ha dubte que hi ha una reprovació del que van fer aquells governs», van explicar llavors per boca del coordinador general d’IU Andalusia, Toni Valero, «això ha quedat evidenciat en la sentència dels ERO, en els debats parlamentaris i en el mateix sentit comú de la ciutadania. Per tant, la reprovació com a censura política d’aquelles pràctiques fraudulentes d’aquests governs és inqüestionable».
La Mesa del Parlament ha aprovat aquest dimecres la proposta amb el vot de rebuig del PSOE i malgrat comptar amb un informe en contra dels lletrats de la Cambra, que fa uns dies, i a preguntes d’aquest mateix òrgan, van concloure que no es pot reprovar de forma genèrica un executiu, que seria com reprovar-se a si mateix, sinó que la condemna política s’ha de substanciar en persones específiques. Fonts de la confluència d’esquerres han explicat que l’informe dels lletrats, no obstant, no és vinculant i que, en qualsevol cas, les decisions que adopta la Mesa del Parlament tenen caràcter polític, no jurídic. Així, el document finalment ha passat el tràmit, al comptar amb el recolzament de la majoria de la Mesa.
PSOE: equiparable a Catalunya
El PSOE andalús ja anuncia que recorrerà davant del Tribunal Constitucional aquesta decisió de la Mesa contrària a l’informe dels lletrats. El portaveu parlamentari socialista José Fiscal va assegurar que es tracta d’una situació d’«extrema gravetat», ja que aquests informes jurídics «marquen la legalitat de les decisions» i han conclòs «amb tota claredat que no és procedent la presa en consideració d’aquesta iniciativa». El fiscal fins i tot va comparar l’ocorregut amb la situació viscuda a Catalunya l’1 d’octubre, apuntant que el president de la Junta, Juanma Moreno, i la presidenta del Parlament andalús, Marta Bosquet, «s’han equiparat» amb els seus homòlegs catalans, Carles Puigdemont i Carme Forcadell respectivament, que «estan com estan per saltar-se els informes dels lletrats del Parlament».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia