El Parlament blinda la immersió lingüística
Tots els grups, excepte Ciutadans i el PPC, es posicionen en contra de proposicions de llei que advoquen pel plurilingüisme a les aules
zentauroepp50068474 pol parlament190926183212 /
El Parlament ha desestimat dues propostes de llei decidides a modificar la llei d’educació de Catalunya (LEC) per posar fi a la immersió lingüística en català i reemplaçar-la per un model trilingüe. Les iniciatives, una càrrec de Ciutadans i una altra del PPC, han sigut rebutjades amb 90 vots a favor de les esmenes a la totalitat presentades i 38 en contra seu, sense abstencions.
El text dels taronges plantejava que el català, el castellà i l’anglès tinguessin estatus de llengua vehicular i que tinguessin un ús d’entre el 25% i el 40% de les hores lectives i que els currículums garantissin el domini de totes tres al finalitzar l’ensenyament obligatori. La del PPC proposava que el català i el castellà fossin les llengües normalment utilitzades amb un mínim del 25% d’hores lectives, a més d’un altre 25% que s’hauria d’impartir en una llengua estrangera. La resta de l’horari es distribuiria lliurement segons les necessitats dels alumnes i la preferència de les famílies.
Les dues propostes afegien que en l’Administració tant el català com el castellà són llengües oficials, de manera que la documentació s’havia d’expedir en les dues llengües, i demanaven la publicació dels projectes lingüístics dels centres educatius catalans.
Dards al PSC
El diputat popular Daniel Serranoha carregat contra els independentistes per insistir en un «monolingüisme empobridor» que «exclou l’espanyol i atempta així contra els drets de tots els catalans». «La Generalitat incompleix les seves obligacions amb la immersió lingüística», ha afirmat, i ha dit que «el castellà es limita com una llengua estrangera més». «És una mostra d’intel·ligència limitada que en un món globalitzat es renunciï a la llengua comuna», ha etzibat, i ha reblat que l’independentisme «no té res a veure amb la modernitat; és homogeneïtzació, aïllament i control polític».
En aquesta direcció s’ha mostrat pel posicionament «dels que s’autodenominen progressistes» i ha exigit al PSC que retiri la seva esmena a la totalitat «i que renunciï així a ser la comparsa del nacionalisme». «Una altra posició seria incomprensible, una altra traïció, una més, als seus votants», ha advertit, referint-se al document marc que es votarà en el seu congrés que se celebra aquest cap de setmana i que aposta per «flexibilitzar» el model, una cosa que ha generat crítiques en diferents agrupacions.
D’altra banda, la diputada de Cs Sonia Sierraha defensat que «l’ensenyament ha evolucionat moltíssim» i que «fora de l’ecosistema nacionalista català a ningú se li ocorre defensar un sistema de fa 40 anys». «Aquesta proposició de llei té per objectiu acabar amb aquesta anomalia», ha proclamat, i ha assegurat que l’actual és un «sistema injust, que perjudica tant els catalanoparlants com els castellanoparlants». A més, ha assegurat que el portaveu de JxCat, Albert Batet, «no domina l’espanyol» recollint una roda de premsa en la qual es va excusar remetent-se al «castellà que parlen a Valls», lloc on era alcalde. «Aquest sistema és classista, anacrònic i profundament injust», ha resolt.
«Res és sagrat»
Els socialistes, no obstant, han mantingut la seva actitud en contra de les propostes de Cs i el PPC. «Avui ningú discuteix que és el ple consens quant a llengua comuna que no segrega per raons de llengua o procedència», ha assegurat la diputada Esther Niubó, i ha reflexionat que estan d’acord a «revisar» aquest model, però ha dit que «no podem compartir la filosofia general», perquè «no qüestionem el català com a llengua vehicular». «Res és sagrat, ni aquest pot ser un debat tabú. Tot es pot revisar, però cal basar-se en dades d’eficàcia i rendiment del sistema», ha dit.
Els republicans han enaltit la immersió lingüística com un «element clau» per transmetre el català de generació en generació. «És un eix vertebrador del sistema educatiu i un element clau per a la cohesió social», ha reivindicat la diputada Mònica Palacín, i ha acusat els impulsors d’utilitzar la llengua per «captar el votant que estan perdent». Dirigint-se al PSC, ha defensat que «és millorable, segurament, però, com diu, res és sagrat. Quan vegi [Pedro] Sánchez, l’hi diu», ha conclòs. Per part de JxCat, Xavier Quinquillàha carregat contra l’«obsessió de fer de la llengua un problema que no existeix». «La seva imaginació no té límits, però la seva irresponsabilitat tampoc», ha dit a Cs, que diu en el text que la immersió va ser «una imposició de les elits catalanistes».
Notícies relacionadesPer la part dels comuns, Jéssica Albiach ha dit que els uns i els altres són un «perill per a l’escola pública» i que «no tenen cap autoritat veient el que han fet en altres territoris». «Volen acabar amb el català [...] i és una llengua que s’ha de protegir», ha afirmat, criticant tant la ‘llei Wert’ com el Manifest Koiné. «Els demano que deixin les escoles tranquil·les; el sistema educatiu no necessita falses polèmiques», ha conclòs.
Els anticapitalistes han afirmat que, sense la immersió, hi hauria «un risc molt elevat de segregació» i una incompetència lingüística del català» en els entorns castellanoparlants.
Parlament Ciutadans CUP PPC ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Catalunya PSC PSC Llengua vehicular Junts per Catalunya Catalunya en Comú
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034