INCREMENT DE L'11%
El PSOE i Podem estudien apujar el salari mínim a 1.000 euros el 2020
Els dos partits portaven aquesta mesura en els seus programes
L'última pujada es va produir el 21 de desembre del 2018 en el Consell de Ministres de Barcelona
zentauroepp50867937 spanish acting prime minister pedro sanchez and unidas podem191116132253 /
El PSOE i Unides Podem estudien «amb bona predisposició» pujar prop d’un 11 % el Salari Mínim Interprofessional (SMI) per al 2020, fins a arribar a uns 1.000 euros mensuals, a fi de complir el seu compromís electoral d’arribar al 60% del salari mitjà el 2023. Així ho han confirmat a EFE fonts de la negociació, que han recordat que és un dels punts que hi ha sobre la taula i que «hi ha bona predisposició per les dues parts».
Els dos partits portaven aquesta mesura en els seus programes. La pujada de l’SMI és una reivindicació històrica de Podem una vegada que el 2019 van aconseguir apujar el salari mínim a 900 euros mensuals i van rebaixar la seva proposta inicial de 1.000 euros per a aquell any. Les mateixes fonts incideixen que en aquesta ocasió hi ha la mateixa bona sintonia que ja hi va haver en la negociació de pressupostos que va aconseguir l’anterior pujada, quan l’SMI es va incrementar el 22,3%.
L’última pujada de l’SMI es va produir el 21 de desembre de 2018 en el Consell de Ministres que es va celebrar a Barcelona.
Des de Brussel·les, Pedro Sánchez ha recalcat que al Govern li agradaria que qualsevol canvi fos «fruit del diàleg social». «Esperarem a veure què ens diuen», ha dit el president en funcions.
En els dos programes
Tant el PSOE com Unides Podem contemplaven en els seus programes electorals d’abril i de novembre una pujada progressiva en els pròxims quatre anys des dels 900 euros actuals, tot i que el PSOE plantejava arribar als 1.200 euros aproximadament el 2023 i Podem demanava avançar ja fins als 1.000 l’any que ve.
No obstant, fonts de l’entorn negociador han afirmat que l’augment del salari mínim podria no ser el mateix en tots els anys de la legislatura i dependre, per tant, de l’entorn econòmic anual.
El marc del preacord
El preacord pactat entre el president en funcions, Pedro Sánchez i el líder de Podem, Pablo Iglesias, per conformar un Govern de coalició contempla com a primer punt la necessitat de consolidar el creixement i la creació d’ocupació i combatre la precarietat del mercat laboral per garantir una feina digna i estable.
Els socialistes també contemplen aprovar un nou Estatut del Treballador en el marc del diàleg social, en què la contractació indefinida sigui la normalitat, i a més, aprovaria un Estatut del Becari, així com un pla per reunificar els subsidis i elevar la protecció als col·lectius més vulnerables.
Notícies relacionadesSánchez ha afirmat en diverses ocasions que aposta per un pacte de rendes per millorar els nivells salarials que vagi elevant el salari mínim segons la recomanació de la Carta Social Europea, que el xifra en el 60% del salari mitjà. Això suposaria situar-lo en 1.200 euros, una cosa que no comparteixen la resta de partits.
Així, el PP es manté ambigu. A l’anterior campanya, Casado va arribar a proposar baixar-lo a 850 euros, tot i que després va rectificar. Des de Ciutadans, Rivera va criticar l’última pujada a 900 euros. Vox considera que continuar pujant l’SMI constitueix una barrera a l’entrada al mercat laboral.
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern