Setmana de vertigen per al procés
Decisions transcendents sobre líders polítics s'acumulen els pròxims dies
Els judicis de Puigdemont i Junqueras, el clàssic del Tsunami i la trucada de Sánchez a Torra, fites
zentauroepp40693025 barcelona 26 10 2017 politica carles puigdemont hace una dec191121113017 /
El procés ha acostumat els catalans als dies presumptament històrics. Tant que costa abandonar l’escepticisme quan resulta que es presenta una setmana que sí, que efectivament pot aportar novetats rellevants al panorama polític català. I, per tant, pot condicionar també l’escenari espanyol, sobretot quan s’està negociant la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern.
El focus s’anirà traslladant durant la setmana de Brussel·les a Barcelona, Madrid i Luxemburg, però és a les ciutats que acullen les seus comunitàries on segurament es poden prendre decisions de més calat. Aquest dilluns, Carles Puigdemont té una cita amb el tribunal de primera instància neerlandòfon de Brussel·les, que ha de decidir si tramita l’euroordre dictada contra ell i l’entrega a Espanya per ser jutjat com a líder del procés. Si no ho fa, el Tribunal Suprem rebrà una clatellada, de més envergadura –perquè ja hi ha sentència– que la que li va clavar la justícia alemanya el 2018, quanes va negar a extradir l'expresident.
Les conseqüències polítiques que el tribunal belga en prengui una o una altra decisió són evidents. Puigdemont s’ha convertit en aquests dos anys en un personatge únic: la seva fugida, després de la DUI frustrada, és criticada amb duresa fins i tot d’una banda de l’independentisme. Però és innegable que manté el seu ascendent en un sector del sobiranisme que li permet fins i tot continuar guanyant eleccions des de Waterloo.
La grossa
Es tracta, a més, d’un personatge incòmode per a diverses faccions del seu espai polític, el postconvergent, per la seva voluntat d’exercir el seu lideratge a distància. Si Bèlgica en denega l’entrega incrementarà la seva aura entre els seus seguidors, tot i que la grossa que esperen Puigdemont i el seu entorn pot caure’ls divendres en un altre tribunal de Luxemburg.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) examina aquell dia el cas d’Oriol Junqueras, que reclama que havia d’haver accedit a la immunitat quan els votants li van donar un escó d’eurodiputat a les eleccions del maig. L’advocat general del TJUE ja va donar la raó a les tesis del líder d’ERC –en un informe no vinculant, però sí influent–, però en qualsevol cas ja hi ha condemna ferma i és difícil que la seva situació es vegi afectada. No passa el mateix amb Puigdemont, que també reclama l’acta d’eurodiputat i, segons interpreten en el seu entorn, sí que podria accedir a la immunitat.
Tot i que no tingués efectivitat sobre la situació de Junqueras, és evident que una decisió favorable al líder d’ERC reforçaria la seva autoritat i perjudicaria la de la justícia espanyola. I això passava en un moment en què les exigències dels republicans constitueixen el principal maldecap per al PSOE. Els negociadors d’Esquerra han retardat la presa de decisions definitives fins després que es pronunciï el tribunal de Luxemburg, conscient del reconeixement moral que pot guanyar-los.
Una trucada controvertida
Abans d’això, dimarts, es produirà amb gairebé tota seguretat la trucada de Sánchez a Quim Torra. El president de la Generalitat portava des que es va conèixer la sentència del procés intentant un contacte telefònic amb el candidat socialista; no obstant, una vegada que la intercessió d'Esquerra ha facilitat aquesta comunicació, Torra la desdenya. Ofès, diu que la trucada, queel PSOE ha emmarcat dins d’una ronda amb tots els presidents autonòmics, serà «estèril» i «buida».
És possible que Torra sigui protagonista aquesta setmana d’una altra notícia d’abast. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) vol tenir la sentència sobre la desobediència del president–que no va retirar en primera instància la simbologia independentista del Palau de la Generalitat en període electoral– abans de Nadal. Una probable condemna iniciaria el procés de la seva inhabilitació, que pot precipitar les eleccions autonòmiques. Pocs dirigents polítics dubten que el 2020 serà un any electoral a Catalunya.
En un escenari en el qual cada detall compta, també pot influir en la investidura l’acció anunciada pel Tsunami Democràtic per a dimecres, el dia que es juga el clàssic entre el Barça i el Reial Madrid al Camp Nou. La plataforma ha convocat en els accessos l’estadi per envoltar-lo, ipretén dur a terme accions també dins del recinte, però no ha concretat el seu abast.
Totes aquestes incògnites –més la dels pressupostos de la Generalitat, pendents d’un pacte entre els independentistes i els comuns– podrien començar a dilucidar-se aquesta setmana. O també podrien embolicar-se encara més, com ha passat amb els últims dies històrics del procés.
Investidura Carles Puigdemont Oriol Junqueras Catalunya Pedro Sánchez Tsunami Democràtic Quim Torra
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034