El TJUE dona la raó a Junqueras i li reconeix la seva immunitat com a eurodiputat
La sentència no implica la seva sortida de la presó i la decisió dependrà de l'aplicació de la sentència per part del Tribunal Suprem
El Parlament Europeu dona ordre als serveis de seguretat de permetre l'accés de Carles Puigdemont i Toni Comín a les seves instal·lacions
Strasbourg (France), 18/12/2019.- European Parliament President David Sassoli delivers his speech during a debate at the European Parliament in Strasbourg, France, 18 December 2019. The European Parliament is in plenary session from 16 to 19 December 2019. (Francia, Estrasburgo) EFE/EPA/PATRICK SEEGER /
El líder d’ERC, Oriol Junqueras, hauria d’haver sigut reconegut com a eurodiputat des del moment en què la Junta Electoral Central va proclamar oficialment els resultats de les eleccions del 26-M, el 13 de juny, gaudir des d’aleshores de la immunitat que acompanya el càrrec i haver sigut excarcerat per recollir la seva acta. Així ho ha sentenciat aquest dijous el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en una sentència que dona la raó al líder independentista català, suposa una clatellada per a la línia defensada pel Tribunal Suprem i obre la porta que Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí aconsegueixin les seves actes d’eurodiputats.
«Una persona que resulta elegida al Parlament Europeu adquireix la condició de membre d’aquesta institució pel fet i des del moment de la proclamació dels resultats electorals, de manera que gaudeix de les immunitats reconegudes per l’article 9 del protocol», assenyala la sentència que també precisa que aquesta immunitat «implica l’aixecament de la mesura de presó provisional imposada per permetre a l’interessat desplaçar-se al Parlament Europeu i complir allà les formalitats requerides» tot i que es trobés «en presó preventiva en un procés penal per delictes greus».
En el cas de Junqueras això significa que el Suprem hauria d’haver-lo deixat sortir de la presó, on complia presó preventiva, per poder acudir a la sessió constitutiva el 2 de juliol a Estrasburg i si creia necessari mantenir-lo a la presó i «sol·licitar com més aviat millor al Parlament Europeu la suspensió de la immunitat» per mitjà d’un suplicatori. Una cosa que el Suprem no va fer. És més, l’alt tribunal espanyol va rebutjar el permís extraordinari sol·licitat per Junqueras per acudir a acatar la Constitució espanyola, tal com exigeix la llei electoral espanyola, i va decidir plantejar diverses qüestions prejudicials al TJUE.
A mitjans d’octubre el líder polític català va ser condemnat a 13 anys de presó per sedició i malversació. Per això la sentència no implica necessàriament que el dirigent català podrà sortir de la presó. Segons la cort europea, és el Suprem qui haurà ara «d’apreciar els efectes aparellats a les immunitats dels quals gaudeix el senyor Junqueras en altres possibles procediments».
La sentència segueix la línia de l’advocat general de la UE, Maciej Szpunar, que en les seves conclusions del 12 de novembre passat ja va recomanar reconèixer la immunitat i va rebutjar les al·legacions d’Espanya que no eren eurodiputats perquè no van acudir a la JEC a acatar la Constitució. La cort europea no entra a valorar directament aquesta qüestió però desvincula l’accés a la condició d’eurodiputat d’aquest requisit.
Repercussions per a Puigdemont i Comín
Notícies relacionadesEls primers a beneficiar-se d’aquesta sentencia poden ser ara Carles Puigdemont i Toni Comín, a més de Clara Ponsatí una vegada es consumeix el ‘brexit’ i Espanya sumi els escons addicionals que li correspondran, ja que també van obtenir el seu escó. El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha donat ordre aquest mateix dijous als serveis jurídics de la cambra «que avaluïn com més aviat millor els efectes de l’aplicació de la sentència en la composició del Parlament» i el dictamen podria estar llest tan aviat com «aquest divendres».
Diverses fonts consultades consideren que la sentència és «clara» i que «no té retop» i donen per fet que el Parlament Europeu reconeixerà als dos polítics independentistes la condició d’eurodiputats. És més, segons han confirmat diverses fonts de l’Eurocambra, els serveis de seguretat de la institució «ja han donat l’ordre» que poden accedir a les instal·lacions del Parlament, una cosa que tenien prohibit després de la reactivació de l’Euroordre. Si es confirma en les pròximes hores la seva condició d’eurodiputats, l’única forma en què Espanya podrà mantenir la tramitació de l’euroordre serà que el Suprem demani el suplicatori a la cambra, un procediment que podria prolongar-se fins a sis mesos i que donaria un nou baló d’oxigen a l’expresident.
- Els diferents finançaments singulars Recaptar tots els impostos
- Reunió a la Moncloa Sánchez i Illa pacten avui la reactivació de les bilaterals Generalitat-Estat
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals