ERC estudiarà si la inhabilitació de Torra influeix en la investidura
Indignació en el Govern al conèixer-se la resolució de la JEC
El PP, Cs i Vox competeixen per l'emportar-se el mèrit
La inhabilitació del president Quim Torra a càrrec de la Junta Electoral Central (JEC) va agafar desprevinguts els republicans. Dijous ERC segellava el seu acord amb el PSOE perquè Pedro Sánchez seguís a la Moncloa, un acord que contempla una taula de diàleg entre governs, hores abans que un dels possibles interlocutors, Torra, fos inhabilitat per la via ràpida, sense que la sentència del TSJC sigui ferma i a l’espera del pronunciament del Tribunal Suprem.
Els republicans van reaccionar amb l’anunci de la celebració d’una executiva nacional extraordinària per «analitzar la decisió de la JEC, coordinar la resposta i valorar les conseqüències al calendari polític immediat» en vista del que veuen «una nova actuació contra la política i la democràcia».
Des de la presó de Lledoners, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, es va limitar a mostrar el seu recolzament a Torra en un escarit tuit que advocava per «preservar sempre les institucions catalanes».
Els aliats d’ERC en el Parlament, Demòcrates, van tocar el viu, enfadats amb l’acord forjat amb el PSOE, i van exigir «que inhabilitin el Govern i el candidat a president, Pedro Sánchez, votant ‘no’ al debat d’investidura que començarà demà a Madrid».
En plena crisi de Govern per desconfiança i deslleialtat per l’opacitat de la negociació amb els socialistes, els consellers de JxCat i ERC es van pronunciar a la mateixa xarxa social carregant contra la decisió «aberrant» d’aquest òrgan arbitral, que consideren «incompetent» per rellevar Torra del seu càrrec.
La maniobra de retirar-li la credencial de parlamentari per anul·lar-lo com a president va ser llegida per Gabriel Rufián com un «cop d’Estat». El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, va utilitzar la mateixa terminologia.
Notícies relacionadesDes de Waterloo, l’expresident Carles Puigdemont va afirmar que la resolució és «indignant» i «vergonyosa» i la va comparar amb l’activació de l’article 155 de la Constitució, «però sense passar pel Senat»: «S’han acostumat a decidir qui ha de ser president i qui no».
El PP, Cs i Vox van celebrar la decisió de la JEC que va ser fruit dels seus propis escrits i van competir per emportar-se el mèrit. Inés Arrimadas (Cs) va dir que era una «gran notícia» i Pablo Casado (PP) va exigir «cessar immediatament» Torra i, si no ho fa, va dir que Sánchez «l’ha d’obligar».
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal