Sánchez apel·la a l'«esperança» contra la «coalició de l'apocalipsi»

El PSOE es revolta contra el setge de la dreta en la investidura i l'«amenaça de cop d'Estat»

Adriana Lastra critica el PP per assumir les tesis de Vox i tornar a posicions de «fa 40 anys»

zentauroepp51593013 madrid  05 01 2020 politica  debate investidura   segundo di200105140227

zentauroepp51593013 madrid 05 01 2020 politica debate investidura segundo di200105140227 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El PSOE es manté ferm. Després d’assistir a un ple d’investidura sacsejat per un esbronc agitat per la dreta per provar d’enfosquir la formació de govern, els socialistes es regiren i utilitzen aquests atacs per modelar la identitat del nou executiu als antípodes d’aquesta política abrupta subratllant aquests dos blocs: reaccionaris davant progressistes, una polarització que alimenta probablement als dos extrems, però que actua com a drecera per facilitar els sentiments de pertinença d’electorat a un projecte o el seu oposat. Primer de política. 

Aquesta estratègia té aparences de ser eix de la legislatura en els espais públics. Cal veure si en les reunions de treball sense focus el xoc té la mateixa intensitat, perquè el PSOE necessita dialogar amb tots els actors, incloent-hi el PP, per tirar endavant projectes que requereixen consensos amplis, i els conservadors necessiten demostrar, també, que són útils en els assumptes d’Estat.

Amb aquest context, Pedro Sánchez va pujar a la tribuna del Congrés aquest diumenge per denunciar la «campanya d’assetjament, insult i amenaces» orquestrada des dels grups del PP, Vox i Ciutadans augurant el desastre. «La coalició progressista és el millor antídot contra la coalició de l’apocalipsi», va afirmar, i va provar de reforçar la dicotomia entre dues maneres de fer política.

«Els proposo humilment que davant l’insult, la mesura; davant l’assetjament, la temperància», va dir, «deixem la rancúnia als qui han perdut les eleccions. Deixem la coalició d’apocalipsi amb el seu rancor, amb la seva Espanya en blanc i negre», va plantejar, després de censurar Pablo Casado per abandonar el centre i assumir els postulats de Vox, en una mena de coalició ideològica.

Sánchez va fer una crida a obrir una nova etapa d’esperança i diàleg, en què espanyols i catalans puguin viure en la «concòrdia». Va ser l’última intervenció abans de la votació definitiva, aquest dimarts.

Notícies relacionades

El va precedir la portaveu socialista, Adriana Lastra, que va agrair al portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, la seva «valentia i compromís» per atrevir-se a teixir un pacte amb el PSOE en un context especialment hostil a Catalunya, on la postconvergència acusa els republicans de traïció. Va carregar contra la dreta, a la qual va acusar d’«amenaçar de forma explícita i fins i tot implícita amb un cop d’Estat». No va dir noms ni va fer menció explícita a la controvertida resolució de la Junta Electoral Central, però va deixar el missatge.

I va repartir llenya. Al PP li va retreure les seves batzegades ideològiques per «acabar on van començar fa 40 anys».  «El seu únic projecte és tornar Espanya al passat», va resumir. A Vox li va criticar les seves polítiques ultres i va augurar que acabarà «a l’abocador de la història».Cs li va recordar que pitjor que passar a l’oposició és passar a la irrellevància