la sentència del procés

¿Què és el segon grau penitenciari i en què es diferencia del tercer?

El segon grau permet també flexibilitzar el règim penitenciari fins a condicions molt similars a les de la semillibertat mitjançant dos articles del reglament, el 100.2 i el 117

zentauroepp51326739 presos politicos191211171650

zentauroepp51326739 presos politicos191211171650 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Aquesta informació es va publicar el dia 09/01/2020. El contingut fa referència a aquesta data.

Les juntes de tractament de les presons han proposat el segon grau penitenciari per a tots els líders independentistes condemnats per la sentència del procés. La Secretaria General de Mesures Penals té dos mesos per ratificar o no aquesta proposta. Però, ¿com funciona el segon grau?

¿Com es decideix el grau?

Els presos poden ser classificats en primer grau o règim tancat –amb les mesures de control més restrictives–, en segon –ordinari– o en tercer, que permet als reclusos sortir diàriament i tornar a la presó només a dormir-hi. Un equip integrat per psicòlegs, educadors, treballadors socials i juristes és l’encarregat de proposar la classificació dels interns, per a la qual cosa es valoren factors com la conducta a la presó, els hàbits laborals i el recolzament social i familiar, la falta d’antecedents, l’absència de problemàtica toxicològica, l’antiguitat dels delictes comesos, el pagament de la responsabilitat civil (no existeix en la sentència del procés) i la motivació davant de la rehabilitació. 

A aquests condicionants, cap d’ells sine qua non, s’hi afegeix la durada de la pena imposada, que en el cas dels polítics presos podria dificultar el seu accés al règim obert. Tot i que n’hi ha, són molt escassos els precedents de condemnats a penes de més de 10 anys de presó que han aconseguit la classificació inicial en tercer grau.

Els presos tenen tractament individualitzat tot i que siguin causes conjuntes.

¿Es pot sortir amb el segon grau?

No obstant, el segon grau o ordinari permet també flexibilitzar el règim penitenciari fins a condicions molt similars a les de la semillibertat mitjançant dos articles del reglament penitenciari, el 100.2 –que es va aplicar a l’exlíder de CDC Oriol Pujol– i el 117, que ha propiciat l’excarceració d’Iñaki Urdangarin per dur a terme activitats de voluntariat en una oenagé. Aquests articles han de ser reclamats per les defenses dels reclusos. 

Els dos articles, que han de ser avalats d’ofici pel jutge de vigilància, obren la porta a adaptar el règim penitenciari a les circumstàncies personals de cada reclús, cosa que a la pràctica pot implicar sortir de la presó diàriament per treballar, fer voluntariat o seguir tractaments de reinserció a l’exterior. Això sempre serà entre setmana i dormint sempre a la presó, a diferència del tercer grau, que indica que el cap de setmana es pot passar a fora.

¿Quan es pot aconseguir la semillibertat?

Notícies relacionades

Amb el segon grau atorgat, els presos podran demanar, quan compleixin un quart de la pena (al gener serà el cas de Cuixart i Sànchez), permisos ordinaris per poder sortir: en total, 36 dies a l’any. Fins aquell moment el pres seguirà permanentment a la presó. Tot això, a banda de l’esmentat anteriorment sobre els articles 100.2 i el 117, que són opcions que es permeten requerir una vegada el pres té el segon grau.

A més, es pot destacar que el grau de cada pres es revisa automàticament cada sis mesos.