El Suprem rebutja suspendre d'urgència la resolució de la JEC sobre Torra

La sala contenciosa descarta paralitzar la seva inhabilitació per haver sigut condemnat per desobediència

El president del Parlament afirma que la JEC no és «competent» per retirar una acta de diputat

20200110 468828 torrentmo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala Contenciosa del Tribunal Suprem ha descartat paralitzar d’urgència la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) que deixa sense efecte l’acta de diputat del president de la Generalitat, Quim Torra, per haver sigut condemnat ja per desobediència per haver-se negat a retirar els llaços grocs del balcó del Palau de la Generalitat, segons van confirmar a EL PERIÓDICO fonts jurídiques. Malgrat això, el president del Parlament, Roger Torrent, ha confirmat a través de Twitter que ja li ha comunicat a Torra que continuarà sent diputat, al considerar que la JEC no és competent i que no existeix la inelegibilitat sobrevinguda, una actitud que també podria portar-li responsabilitats penals a ell per desobeir l’àrbitre electoral i el Tribunal Suprem.

La decisió dels cinc magistrats que componen la Secció Quarta de la Sala Tercera es correspon amb la que va adoptar aquest dijous respecte al president d’ERC, Oriol Junqueras, la petició del qual de suspendre de manera cautelaríssima (sense sentir les parts) la decisió de l’àrbitre electoral també va ser rebutjada: no aprecia les raons d’especial urgència que es requereixen per a una suspensió d’aquest tipus, sense escoltar l’administració l’acord de la qual es recorre, en aquest cas, la Junta Electoral Central i la fiscalia.

La majoria del recurs i la suspensió després d’escoltar les al·legacions que presentin en un termini de cinc dies es resoldrà ja sense la urgència que requeria el president català. Torra va recórrer davant de l’alt tribunal la decisió que li veta l’opció de ser diputat, al·legant entre altres arguments que la JEC «usurpa» les funcions del Parlament i dels tribunals perquè no és competent per retirar-li l’escó. Segons la seva opinió, «és evident que qui ha resultat elegit no es pot convertir en inelegible en relació amb un procés que ha conclòs». A més, afirma que només pot actuar dins del període electoral i apunta que la seva funció mai és retirar la credencial, sinó decidir prèviament si un candidat és elegible o no.

La JEC va acordar que l’actual marc legal permet la decisió de treure l’acta de diputat a Torra, en funció de la reforma de la llei de règim electoral del 2011, que declara inelegible a qui té una condemna de suspensió de càrrec públic per sentències relatives a delictes contra les institucions de l’Estat que comportin inhabilitació o suspensió per a ocupació o càrrec públic, tot i que, com en el cas de Torra, encara no hi hagi sentència ferma. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el va condemnar a any i mig d’inhabilitació per desobeir la JEC i mantenir durant uns dies la pancarta amb el llaç groc a la campanya electoral.

És necessària més intensitat

La sala contenciosa, després d’analitzar l’escrit de Torra, afirma que malgrat la seva extensió, 94 folis, no concreta quines circumstàncies d’especial urgència es presenten per adoptar en aquest moment la mesura que es demana, en lloc d’esperar la resolució normal d’aquesta peça de mesures cautelars.

Notícies relacionades

Afegeix que les al·legacions sobre el caràcter arbitrari i il·legal o radicalment nul de la decisió de la Junta, són qüestions que afectarien el fons del recurs o, en el seu cas, la resolució normal d’aquesta peça de suspensió, però no justifiquen en cap cas l’adopció d’una mesura cautelaríssima sense escoltar les altres parts.

Ara la sala estudiarà si és procedent la mesura cautelar ordinària de suspensió de l’acord de la JEC, que a diferència de la cautelaríssima obre un termini perquè la Junta Electoral i la fiscalia al·leguin el que estimin pertinent. En aquest cas, s’ha reduït a cinc dies, la meitat del termini normal de deu dies que estableix la llei.