ENTRADA EN EL GOVERN

Podem fa front a les seves primeres contradiccions

Els morats defensen Delgado com a fiscal general després d'haver-la criticat fa un any

Echenique nega canvis de posició i defensa que són «gent de principis

undefined51752500 el portavoz de unidas podemos en el congreso  pablo echeniqu200115180832

undefined51752500 el portavoz de unidas podemos en el congreso pablo echeniqu200115180832 / Eduardo Parra

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Iglesias ja va augurar, després d’haver firmat el preacord de coalició amb el PSOE, que un cop dins del Govern hi hauria «molts límits i contradiccions». El primer el van viure, durant les últimes setmanes, en la negociació del programa amb els socialistes, en què es van veure obligats a cedir en bastants aspecte. El segon els ha arribat tot just entrar a formar part de l’Executiu i amb el nomenament de Dolores Delgado, al capdavant de la cartera de Justícia fins dilluns passat, com a fiscal general de l’EstatUna designació que serà estudiada aquest dijous pel Consell General del Poder Judicial, tot i que el seu veredicte no sigui vinculant. 

En l’elecció de la política madrilenya per encapçalar el Ministeri Fiscal s’ajunten dues de les crítiques que des d’Unides Podem van fer en els últims anys contra el PSOE. La primera, contra la mateixa figura de Delgado, a la qual l’ara vicepresident segon, Pablo Iglesias, va demanar que dimitís com a ministra després de conèixer-se la seva relació amb l’excomissari José Manuel Villarejo. «Les clavegueres són perilloses, afectin a qui afectin», va dir Iglesias aleshores. 

Un any i mig després, el líder de Podem ha saltat a defensar per tots els mitjans la decisió del president del Govern, Pedro Sánchez, de posar Delgado al capdavant de la Fiscalia. «Crec que la senyora Delgado mereix una oportunitat per demostrar amb el seu treball que la Fiscalia actua amb autonomia respectant la legislació vigent», va apuntar Iglesias aquest dimarts en una entrevista a Antena3. Un canvi d’opinió que, va dir, es deu al fet que l’exministra «va demanar disculpes i va demostrar el seu compromís amb la lluita contra les clavegueres». 

Fidels als seus principis

Els d’Iglesias no només es van mostrar contraris a l’elecció de Delgado, sinó que el 2018 van criticar durament que hi hagués càrrecs en el poder judicial que s’elegissin «a dit». No obstant, en la seva primera roda de premsa com a portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique, va intentar marcar distàncies amb el Govern, dins de les possibilitats, i va negar un canvi de posició referent a aquest assumpte: «Nosaltres som gent de principis». 

Notícies relacionades

«Qualsevol força política té dues obligacions: Proposar canvis legislatius i acatar els que estan vigents», va defensar abans d’insistir que, mentre no es disposi d’una majoria parlamentària perquè els mètodes d’elecció del poder judicial siguin «més independents», és disposició del Govern seleccionar el fiscal general de l’Estat. 

El CIS de Tezanos

Aquesta no és l’única contradicció en què els morats han incorregut amb la seva entrada en el Consell de Ministres. Fa poc més de dos mesos, des de l’Executiva de Podem i IU es denunciava la presència de José Félix Tezanos al capdavant del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). «El CIS és una institució pública, no el patrimoni del partit que governa», va escriure Iglesias a Twitter al novembre després d’haver demanat el seu cessament. Un cop en el Govern no han exigit la seva destitució. Almenys, fins ara.