Etapa de diàleg
Sánchez planeja suavitzar la sedició com a picada d'ullet a Junqueras
El líder d'ERC i la resta de condemnats es beneficiarien d'aquesta reforma del Codi Penal
Els socialistes ja van llançar aquesta proposta als republicans en la negociació d'investidura
undefined51852178 madrid 21 01 2020 pol tica rueda de prensa posterior a la re200121143244 /
El PSOE va transmetre a ERC durant les negociacions de la investidura la seva intenció de suavitzar el delicte de sedició, una reforma del Codi Penal que beneficiaria el líder republicà, Oriol Junqueras, i la resta de condemnats pel Tribunal Suprem en la sentència del procés. El plantejament es va fer amb discreció i sense més especificacions. No s’hi va negociar, però indubtablement va remar a favor de l’entesa, indiquen a aquest diari fonts coneixedores de les converses. Ara, aquest projecte surt a la llum. El Govern vol portar la modificació legislativa al Congrés, on necessitarà majoria absoluta (176 vots a favor), una suma que bé pot aconseguir amb els recolzaments dels partits independentistes, sense necessitat de trucar a la porta d’un PP que sembla instal·lat en el bloqueig. En cas d’aprovar-se el canvi, milloraria clarament les perspectives d’excarceració dels líders de l’1-O, ja que s'aplicaria de forma retroactiva al implicar una millora de les seves penes de presó.
L’equip de Pedro Sánchez està estudiant aquesta possibilitat des d’abans de la investidura, però la discreció imposada en les converses amb ERC han mantingut la proposta en secret fins ara. El president va anunciar la mesura en l’entrevista de dilluns a TVE i, l’endemà, la portaveu governamental i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va confirmar que la intenció és portar al Congrés la reforma del Codi Penal. Com que aquesta proposta no està inclosa en l’acord amb Podem, l’hauran de consensuar amb els socis. Si arriben a una entesa amb els morats, es presentarà com un projecte de llei del Govern al Parlament. Si no n’hi ha, el PSOE ho tramitarà com a proposició de llei. Els comuns, socis de Pablo Iglesias a Catalunya, ja van demanar l’abril passat la modificació del delicte de sedició, cosa que en principi augura que hi haurà sintonia. En tot cas, la tramitació és lenta. Primer s’ha de redactar el projecte, presentar-lo a la Cambra baixa, sotmetre’l a esmenes i, finalment, ser aprovat pel ple en una votació que requereix majoria absoluta, al ser una llei orgànica.
Modificació àmplia
El Govern emmarca el canvi favorable als líders del procés en una reforma més general del Codi Penal, en la qual també pretén revisar altres delictes com que el consentiment sigui obligatori en relacions sexuals, i tipificar agressions mediambientals perquè no quedin impunes. Els socialistes volen treballar des d’una actitud «possibilista» i «mentalitat oberta» per aconseguir el consens que permeti «adaptar» la legislació a les «noves realitats». «Hem sigut conscients que el Codi Penal està descompassat amb la realitat», indiquen fonts governamentals.
L’anunci arriba en un context a tenir en compte: a les portes de la trobada entre el president i Quim Torra a principis del mes de febrer, amb la necessitat de conquistar recolzaments parlamentaris per als Pressupostos Generals de l’Estat i amb el núvol de les eleccions catalanes en l’horitzó.
En el full de ruta de Sánchez no figura donar resposta a altres peticions com l’amnistia i els indults. No obstant, la reforma del delicte de sedició és una possibilitat que ha arrelat a la Moncloa en els últims dos mesos, malgrat que el Govern assegura que no té avançat fins al detall aquesta modificació legislativa. En cercles progressistes es planteja des de fa temps aquesta via per abandonar l’etapa de judicialització i resoldre el «conflicte polític» català. La setmana passada, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va fer públic un informe en el qual advoca per aquest mateix camí.
Tal com va publicar EL PERIÓDICO el juliol de l’any passat, en el Govern hi havia una doble estratègia davant de la sentència del procés. Una, la de la mobilització i protesta política. Una altra, consistent en una reforma del Codi Penal, informa Fidel Masreal. Segons fonts de la Generalitat, d’aquesta última via no només se’n beneficiarien els presos, sinó també els escapats a l’estranger.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia