Ribó, sobre l'acusació de suborn d'Anticorrupció: «Ja vaig comparèixer al Parlament»
El Síndic de Greuges assegura que desconeix els detalls de la investigació més enllà del publicat als mitjans
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha reaccionat davant de la sol·licitud de la Fiscalia Anticorrupció a l’Audiència Nacional per investigar-lo per un presumpte delicte de suborn impropi. Ribó ha al·legat que ja va comparèixer al Parlament el setembre del 2019 per donar explicacions davant de les esmentades acusacions.
Així ha respost quan li ho han preguntat durant una roda de premsa al Parlament, assegurant que, de l’informe, no coneix més detalls que els que s’han publicat en els mitjans de comunicació. Així mateix, s’ha remès a les explicacions que va donar en la seva compareixença al Parlament. «No conec el que em diu més enllà dels mitjans, i el que li puc dir és que ja vaig comparèixer en aquesta institució, que és a la qual he de retre comptes, el setembre del 2019, i vaig donar compliment de tota aquesta qüestió i vaig ser interpel·lat i hi va haver discussió amb tots els grups parlamentaris», ha respost.
La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional, José de la Mata, que iniciï els tràmits per investigar per un presumpte delicte de suborn impropi el Sindíc de Greuges. Els indicis inculpatoris consisteixen en un viatge que Ribó fer amb la seva filla a la final de la Lliga de Campions a Berlín el 2015, per compte d’un empresari imputat en el ‘cas 3%’.
En la seva compareixença de setembre, Ribó va dir que va ser un «error» acceptar aquest viatge amb investigats en el ‘cas 3%’ i va negar tenir relació amb els presumptes implicats.
L’acusació
La Fiscalia Anticorrupció considera que Rafael Ribó, el Síndic de Greuges de Catalunya, podria haver comès un delicte de suborn impropi a l’acceptar la invitació d’un empresari per acudir a veure la final de la Champions League entre el Barcelona i la Juventus de Torí que va tenir lloc el 6 de juny de 2015 a Berlín. Així ho ha remès al jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, en un informe que ha conegut EL PERIÓDICO.
Aquell viatge amb avió privat va costar 39.900 euros, segons les factures descobertes per la Guàrdia Civil, i va ser pagat íntegrament per tres empreses de Jordi Soler, un empresari català investigat en la trama del 3 per cent i que ha confessat davant del jutge haver entregat diners a fundacions pròximes a Convergència Democrática de Catalunya a canvi d’aconseguir contractes d’obres públiques.
El fiscal considera que Rafael Ribó «no només va acceptar la invitació de l’empresari, sinó que a més va prendre «la iniciativa» i va demanar que també hi acudís la seva filla, cosa que finalment va passar. Considera que l’actuació del Síndic de Greuges va poder incórrer en un delicte de «suborn passiu impropi», castigat amb entre sis mesos i un any de presó i suspensió d’ocupació pública de fins a tres anys. En una compareixença parlamentària, Ribó va afirmar que es tractava d’un tema «personal» i que havia pecat d’«excés de confiança». Ara el jutge de l’Audiència Nacional estudiarà la petició d’Anticorrupció i, si veu indicis de delicte, com el fiscal, traslladarà el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja que Ribó és aforat.
La germana de Pep Guardiola
En aquell avió privat, un Dassault Falcon 900EX també van viatjar l’exdiputat de CDC Ramón Camp i la seva dona, Francesca Guardiola, germana de l’entrenador de futbol, i que aleshoress era subdirectora de Relacions Exteriors del Govern d’Artur Mas.
L’empresari Soler també va convidar al partit Josep Antoni Rosell, que era director general d’Infraestructures.Cat, l’empresa de la Generalitat encarregada de projectar, construir i gestionar les grans obres públiques. Els 14 viatgers van sortir de l’aeroport de el Prat el 6 de juny del 2015 a les dotze del matí i van arribar a Berlín a les dues i deu del migdia. Van tornar a Barcelona després del partit, que va acabar amb la victòria del Barça per 3-1.
Viatge «comercial»
El fiscal anticorrupció José Grinda, que investiga la trama del 3%, considera que la invitació a Ribó no va tenir «naturalesa social ni amistosa». De fet, en el sumari consta un missatge que l’empresari va enviar el mateix dia del partit a un amic i en què li escriu: «Ara soc a Berlín. No l’hi diguis a ningú. Ja t’explicaré. Viatge «comercial».
La Guàrdia Civil va recuperar diversos missatges més i fins i tot una foto del grup feta a l’entrada de l’avió, durant el viatge, com va publicar EL PERIÓDICO el mes d’agost passat. En un d’aquests, tres dies abans del partit, l’exdiputat Ramón Camp, un dels convidats, escriu a Soler: «El Rafael té una entrada provinent del Barceló i em pregunta si hi ha plaça per a la seva filla». Soler respon: «Oki. Ara ja som 14 i 14». Després del partit, Camp torna a escriure a l’empresari. «Moltes gràcies, Jordi, per fer-nos possible viure un dia tan únic».
Els informes de la Guàrdia Civil recullen que els participants en la trama del 3 per cent «feien a persones de l’entorn del partit polític» invitacions per assistir a esdeveniments de lleure com futbol i teatre. Respecte a Jordi Soler, afirma que «complimenta directius de CDC i/o responsables polítics facilitant-los entrades per assistir a partits de futbol».
Aconseguir influència
Notícies relacionadesEl cas del viatge a Berlín va ser, segons els investigadors, un regal «d’especial rellevància» pel «gran desemborsament econòmic» que va suposar per a l’empresari. Totes aquestes invitacions pretenien obtenir «un tracte favorable» de les autoritats i aconseguir «certa capacitat d’influència» perquè li concedissin obres públiques a Catalunya.
L’Audiència Nacional investiga vuit obres concedides a l’empresari Soler, que va donar 664.604 euros a fundacions pròximes a Convergència entre el 2008 i el 2015. Es tracta d’un ambulatori a Mataró, el manteniment d’edificis escolars a Barcelona, les obres de l’institut Lluís Peguera a Manresa, la construcció d’un centre cívic a Sant Fruitós de Bages, el manteniment de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ubicat a Mollet del Vallés), la rehabilitació d’un pavelló de l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la urbanització al costat de blocs de l’Incasol a Sabadell i el servei d’enllumenat públic a Tona. Només els últims quatre contractes van suposar uns 6,5 milions d’euros d’ingressos per a les empreses del Grup Soler.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao