LA COMISSIÓ SOBRE L'APLICACIÓ DEL 155

Els presos donen un dia de treva al sobiranisme

Junqueras evita el duel entre socis de Govern i crida a dialogar «amb tothom»

Turull reclama «unitat i lleialtat» a JxCat i ERC per salvar la legislatura

zentauroepp52003651 200128092313

zentauroepp52003651 200128092313

5
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Jordi TurullJosep RullJoaquim FornRaül Romeva i Dolors Bassa van tornar aquest dimarts al Parlament, 823 dies després de la fallida declaració unilateral d’independència (DUI) que llavors van aplaudir des de l’escalinata del Parlament sense gaire entusiasme. Ho van fer per participar en la comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, que van impulsar els partits sobiranistes i a la qual ahir van ser convocats per oferir la seva visió sobre el convuls octubre del 2017

Tots els exmembres del Govern Puigdemont eren conscients que la legislatura va estar dilluns a punt de volar pels aires i que la seva compareixença va suposar una treva momentània en la batalla entre JxCat i ERC. El president Quim Torra i el president del Parlament, Roger Torrent, es van intercanviar unes paraules mentre esperaven l’arribada dels presos, que compleixen condemnes de fins a 13 anys de presó per sedició, i va semblar, per uns minuts, que la càrrega emotiva que va portar la seva presència al Parlament feia esvair una evidència: la crisi irreversible al si de l’independentisme. Però va ser tan sols un miratge.

La malmesa relació entre els socis de Govern acosta les eleccions i Torra estudia amb els seus col·laboradors com i quan prémer el botó cap a les urnes. El despatx d’audiències de Torrent, on van estar durant tot el dia els presos abans i després de comparèixer amb un màxim de cinc acompanyants, va acollir una altra mostra de la distància quan es van formar grups per partits entorn dels seus companys de files. Als passadissos, els diputats d’un i altre bàndol constataven que el compte enrere ha començat. 

Clixé electoral

En els discursos van despuntar els clixés electorals, i cada un tenia molt clar quin paper havia de reforçar conforme al seu carnet. Això sí, tots ells van rebre el recolzament dels grups independentistes i dels comuns, que es van esforçar a ovacionar-los a l’inici, al terme, i fins i tot al passadís que condueix a la sala de grups en la qual es va celebrar la comissió, en la qual no van participar ni el PSC ni el PPC.

Junqueras va explotar la seva faceta humanista per justificar la necessitat de negociar i pactar. El líder d’ERC va assegurar que es moria de ganes de negociar, entaulant-se a la taula pactada amb el PSOE a canvi de facilitar la investidura de Pedro Sánchez, i va emfatitzar que, com que «no serà fàcil», ens l’hem de prendre «amb entusiasme». «És el que hem demanat durant anys i ara que tenim, amb incerteses, el que hem demanat sempre, ara s’ha d’aprofitar», va animar. I va resumir que se sentia «escèptic» amb els socialistes, però «entusiasta» de la taula de governs. Amb el mateix fervor va defensar l’obligatorietat de parlar amb tots, «amb els que han aplaudit de manera més entusiasta el nostre empresonament, també».

El dirigent republicà va afirmar que les conseqüències de l’1-O no el fan deixar de defensar un nou referèndum amb o sense acord amb l’Estat. «És una cosa normal. Volem tornar a exercir l’autodeterminació i ho tornarem a fer», va prometre, certificant que la presó no és un escull, sinó «una part més del camí cap a la llibertat».

Salvar la legislatura

Turull i Forn no van eludir la baralla en públic i van aprofitar els seus minuts a la comissió d’investigació sobre l’aplicació del 155 per cridar a la «unitat» i a la necessitat de prometre’s «lleialtat» per salvar la legislatura. En un to bastant agre, l’exconseller de Presidència va esbroncar ERC per haver retirat l’acta de diputat a Torra seguint les ordres de la Junta Electoral Central. «És molt fotut i molt greu democràticament que a una persona elegida representant dels ciutadans se l’aparti, però ho és més que els que són representants s’oblidin del compromís amb els ciutadans», va afirmar sense esmentar explícitament Esquerra.

També es va referir a la taula entre governs i va avisar que el diàleg ha de ser «real». «Fins i tot ara, sempre, i tant com s’està patint, s’està disposat al diàleg. Però real, no per marejar la perdiu», va postil·lar. Va ampliar el focus i va esbroncar els dos partits per escenificar el seu xoc al Parlament. «Si ens volen fer feliços, episodis com el d’ahir [per dilluns], sisplau, no els facin», va insistir, convençut que hi ha temps per reconduir la legislatura. Així mateix, va assegurar cansat que no va enganyar ningú i que el Govern de Carles Puigdemont estava «preparat» per «fer un Estat en tres o quatre mesos».

«Ahir va ser un dia trist, no ens va agradar, ni ens vam agradar nosaltres mateixos», va continuar Forn. Va dir que després de 27 mesos empresonat se sent amb el «dret i l’obligació» d’exigir que es torni a posar el país i la gent en el centre de l’activitat política, i va cridar les forces independentistes a abandonar el tacticisme i el càlcul electoral per tornar al pacte. «No tenim dret a malbaratar tot el que hem guanyat», va proclamar. Bassa es va afegir a la demanda i va demanar evitar «baralles i batalles de postureig» per prioritzar el diàleg.

Al capítol breu d’autocrítica, Romeva va fer un reconeixement al «dolor» infligit als contraris a la DUI, i Rull va admetre que «massa catalans» no es van sentir seu el referèndum. «Hem de reforçar elements de legitimitat democràtica», va apuntar l’exconseller de Territori. 

En el terreny personal, els presos van mostrar un còctel d’emocions contraposades. «Se’ns fa estrany, estem una mica desubicats», admetia Rull sense perdre el somriure després de comparèixer i saludar diputats i periodistes. Va recordar que el vestit i la corbata era un vestuari excepcional per als presos independentistes a la presó.

Cs abandona la sala

Notícies relacionades

La líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, va prendre la paraula per criticar els exconsellers i per preguntar a Junqueras si demanaria perdó. Després d’una diatriba de sis minuts i sense esperar la resposta de l’exvicepresident, la comitiva de Cs es va aixecar i se’n va anar. «¿Ja us en aneu?», els va preguntar Junqueras. «Ara que havíem començat a dialogar», va somriure. Cs va donar per amortitzats aquells cinc minuts i no va tornar a la comissió.

Turull també va voler dedicar unes paraules als taronges malgrat la seva absència: «Són uns mal educats i uns covards [...] A la presó hi ha molta més humanitat que la que desprenen aquestes persones; molta més», va etzibar Turull. Va dir que no esperava que acudissin ni tan sols a la compareixença de Junqueras i que el seu únic dubte era «si vindrien a fer de titellaires per garantir-se el seu minut a la televisió o si entonarien una espècie de ‘Cara el sol’ per no perdre més vots cap a Vox».