Torra deixa en l'aire la taula de diàleg amb el Govern central

Vincula l'inici de la negociació a la resposta de Sánchez a les seves exigències independentistes

Denuncia el «doble llenguatge» en la política catalana i acusa ERC de deixar-lo «a la intempèrie»

torra-en-catalunya-radio / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president Quim Torra ha explicat que reclamarà al president del Govern, Pedro Sánchez, en la reunió prevista per al 6 de febrer, condicions i «garanties» de la taula de negociació pactada entre ERC i el PSOE. En funció de la resposta que obtingui, ha continuat, reunirà les forces independentistes per decidir respecto a l’inici de les converses oficials de l’esmentada taula.  «Necessito saber en quines condicions negociarem el que faci falta negociar, que és l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia. Som tots [els independentistes] els que hem dit que plantejarem aquests dos punts», ha afegit. [Seguiu les últimes notícies de Catalunya en directe.]

En un comunicat posterior, el president ha reiterat que traslladarà a Sánchez el que va acordar amb els partits i entitats independentistes: l’exercici del dret a l’autodeterminació i el final de la «repressió». Torra espera que en la reunió del dia 6 es pugui «encarrilar» la taula de negociació entre governs. «Estem convençuts que el president Sánchez no tancarà cap porta al diàleg en aquesta trobada ni exclourà cap contingut», conclou el comunicat.

En clau interna, Torra ha afirmat a Catalunya Ràdio que se sent «en la intempèrie» per la seva pèrdua de la condició de diputat després de la decisió del president del Parlament dilluns passat. Torra ha etzibat, en una nova crítica implícita a ERC, que el que es vota a la Cambra catalana, «ni un òrgan administratiu ni ningú té autoritat per variar-ho». «¿Si no ens creiem el que aprovem al Parlament, el simbolisme on és?», ha preguntat, recordant la votació del 4 de gener al Parlament en favor de blindar-lo com a president i diputat.

Doble llenguatge en la política catalana

«He actuat amb honestedat i coherència i mai he utilitzat el doble llenguatge. En privat es diuen unes coses i en públic d’altres. O això canvia o la política catalana és d’una complexitat enorme», s’ha queixat. «De vegades no es diu la veritat», s’ha lamentat.

«¿On és el simbolisme? ¿En les votacions dels representants del poble? ¿No serveixen?», ha afegit en una referència directa a la decisió d’ERC de desposseir Torra de la seva acta de diputat.

La decisió de la ruptura

Torra ha admès, a més, que en els últims dies van sorgir diverses possibilitats en relació amb la crisi interna del Govern, però que el seu objectiu era prendre una decisió en què prioritzessin els interessos generals i la «responsabilitat», per la qual cosa va descartar opcions com la de cessar els consellers d’ERC.

Notícies relacionades

«He sigut sempre lleial a tots els consellers, fossin del color polític que fossin», ha assegurat. En aquest context, Torra ha sigut crític amb ERC i amb el president del Parlament, Roger Torrent, i fins i tot ha arribat a recordar el capítol sobre la no investidura de Carles Puigdemont: «No sabíem que el president Puigdemont no anava a ser investit, ens en vam assabentar aquell dia», va assenyalar, al·ludint a la sessió fallida del 30 de gener del 2018.

La pancarta sense autocrítica

El que ha evitat Torra és l’autocrítica respecte a la polèmica per la pancarta amb el llaç groc al Palau de la Generalitat. «M’hauria agradat que en la desobediència m’haguessin acompanyat d’altres», ha asseverat. El president ha assegurat que «en absolut» es penedeix d’aquesta decisió de mantenir la pancarta durant uns dies, per mostrar «la confrontació democràtica amb l’Estat». «La pancarta hauria d’estar penjada a tot arreu», ha afegit. Torra ha confirmat que no es presentarà a la reelecció, i ha evitat concretar la data de les eleccions que anunciarà després de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat.

  • Seguiu tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO