La fiscalia s'oposa al nou permís per a Cuixart pel seu «ho tornaria a fer»

La presó de Lledoners va proposar la setmana passada una sortida de tres dies per al president d'Òmnium Cultural

Ressalta que el dirigent independentista no està penedit i que tampoc ha fet un programa de tractament

jordi cuixart / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona s’ha oposat davant del jutge de vigilància penitenciària al fet que se li concedeixi un permís de tres dies al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, al·legant la seva «absència de penediment» i que hagués afirmat en el torn d’última paraula del judici del procés que ho tornaria a fer. Afirma que «difícilment es pot tenir confiança de bon ús del permís quan l’intern no assumeix el delicte, persistint, per tant, en els factors que van influir» en la seva comissió. Tot i que la valoració de cada reclús és individual, aquest criteri pot marcar el camí per a les futures peticions d’altres dirigents independentistes empresonats. El president Quin Torra ha qualificat d’«indecent, pervers i sinistre» el rebuig d’aquest. 

La junta de tractament de la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), va proposar la setmana passada un permís penitenciari de 72 hores per a Cuixart, sortida que ha d’autoritzar el jutjat de vigilància penitenciària. En cas de concedir-se, aquest permís se sumaria a la sortida de dos dies que Cuixart va fer el 16 de gener

En el seu escrit, el fiscal rebutja la possibilitat que se li concedeixi aquest permís a Cuixar perquè, segons la seva opinió, és «prematur» perquè la data de compliment de la pena és llunyana, alhora que agrega com a «factors negatius» el no reconeixement del delicte i el no haver fet un programa específic de tractament» al centre penitenciari. L’acusació pública insisteix en la «no es pot desconèixer la gravetat del delicte comès», ja que «no tots els delictes són iguals, ni tenen el mateix retret social.

Sanció efectiva

Notícies relacionades

«La pena ha d’identificar-se pel conjunt social i per l’afectat com una sanció efectiva, per la qual cosa la concessió de permisos penitenciaris excessivament anticipats fa il·lusòria la finalitat de prevenció» que la pena es compleix», assenyala el ministeri públic. Subratlla que «la percepció» de Cuixar que el fets ocorreguts a la Conselleria d’Economia el 20 de setembre del 2017 no van ser violents, és contrària al declarat provat en la sentència condemnatòria. Segons la seva opinió, el dirigent independentista «en fa la seva pròpia interpretació», no considerant que la seva actuació sigui un delicte, cosa que suposa «negar l’estat de dret».

Per a la fiscalia resulta definitives les manifestacions de Cuixart, tant al Suprem com les que recull l’informe psicològic de la presó, que ho tornaria a fer. En aquest sentit, ressalta que el president d’Òmnium ha publicat des de la presó un llibre titulat «Ho tornarem a fer», «fet que posa en evidència, sense perjudici de la seva llibertat d’expressió, el seu posicionament en relació amb el delicte» pel qual ha sigut condemnat. «És evident que en cap cas es concediria un permís a un intern que en relació amb el delicte comès manifestés que ho tornaria a fer en les mateixes condicions i per les mateixes vies, sobretot tenint en compte la gravetat del delicte i la pena, de nou anys, pròpia de delictes com homicidis, agressió sexual amb penetració o salut pública en supòsits agreujats de tràfic d’estupefaents».