DISCURS A LA CAMBRA BAIXA

El Rei: «Espanya no pot ser dels uns contra els altres»

Felip VI obre la 14a legislatura al Congrés amb un discurs en què demana als diputats que es respectin

El Monarca remarca que els parlamentaris han de buscar «el bé comú de tots els espanyols»

rey-discurso / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

«Espanya no pot ser dels uns contra els altres; Espanya ha de ser de tots i per a tots», va sentenciar ahir Felip VI a la tribuna del Congrés. La frase arriba després d’un any 2019 amb dues eleccions generals en les quals la polarització ha marcat les estratègies dels partits, amb el conflicte independentista català com a eix principal.

El cap de l’Estat va obrir de manera oficial la 14a legislatura amb un discurs a la Cambra baixa en què va aconsellar als diputats que es respectin i arribin a acords. «Arriba l’hora de la paraula, de l’argument i de la raó, des del respecte recíproc, per al millor servei als espanyols», va afirmar, en un intent de remarcar que la campanya ha acabat, el llenguatge ha d’asserenar-se i s’ha de fugir de la crispació. 

Diferent del 2016

El Monarca; la reina Letícia; Leonor, la princesa d’Astúries, i la infanta Sofia van arribar pocs minuts abans de les dotze del migdia a la Carrera de San Jerónimo escortats per l’esquadró d’honor de la Guàrdia Reial. Allà Felip VI va rebre honors militars, va passar revista i va saludar els membres de la Mesa del Congrés i del Senat. Ja dins va ser saludat amb un aplaudiment de tots els membres del Govern de coalició, inclosos els representants de Podem, amb Pablo Iglesias al capdavant. Fins i tot les secretàries d’Estat del grup confederal Ione Belarra i Noelia Vera, assegudes entre els diputats del grup morat, van aplaudir. Es van quedar dempeus sense fer-ho, en canvi, el gruix dels parlamentaris de Podem. Aquesta doble estratègia es va repetir al final del discurs. Lluny queda el hieratisme d’Iglesias i de la resta dels seus companys de files el 2016, quan en la mateixa sessió solemne van optar per quedar-se amb els braços caiguts.

En la seva al·locució, el Rei va voler mostrar el seu respecte als membres del poder legislatiu i del Govern. Davant les acusacions de la «il·legitimitat» que alguns membres de Vox van fer contra Pedro Sánchez, el cap de l’Estat va felicitar el candidat socialista i la resta del Govern. 

La taula amb ERC

El Monarca va sol·licitar als diputats i als senadors que treballin «pels interessos generals d’Espanya i el bé comú de tots els espanyols, del respecte als valors constitucionals que defineixen i fonamenten» la democràcia. Aquest missatge va ser interpretat pel PP com un toc d’atenció a la taula de diàleg que el PSOE i ERC han conformat per abordar el conflicte polític a Catalunya, un assumpte que Felip VI va esquivar en aquest discurs. «La sobirania del poble espanyol no pot ser sotmesa per cap taula política», va advertir Pablo Casado, líder dels conservadors, a la sortida de l’acte. 

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, també va prendre la paraula en l’acte i, en línia amb el Rei, va fer una crida als grups i representants de les Corts a «estar a l’altura» i saber «escoltar» l’altre per poder aconseguir«objectius comuns», informa Juan Ruiz Sierra.  Batet va advocar per reformar la Constitució i va demanar als partits, en una crítica indirecta a la dreta, que evitin l’«apropiació excloent» de la Corona.

Notícies relacionades

Després de l’acte, la família reial va sortir de l’hemicicle i en una de les sales adjacents va saludar els membres del Govern i els diputats que dirigeixen els grups parlamentaris. Tant el vicepresident Iglesias com els altres ministres de Podem van passar pel besamans, però per part del grup només va acudir el portaveu, Pablo Echenique, informa Miguel Ángel Rodríguez. 

Els escons

A més de la reacció dels representants morats, es va produir una anècdota en la sessió. En un dia així, els diputats i els senadors poden seure on vulguin. I el dia va començar amb algunes topades quan els representants de Vox van veure els seus seients ocupats per parlamentaris del PP, segons el partit de Santiago Abascal. Els de la formació d’extrema dreta van optar per asseure’s al banc que ocupa el PSOE, gest que no va agradar gens als socialistes, que es van posar drets davant els diputats de Vox com a protesta. Finalment, els diputats ultres van accedir a deixar lliure els espais dels socialistes i ressituar-se a la Cambra.