nou front judicial
El TSJC obre una altra investigació contra Torra per desobediència
El president va desatendre una ordre de retirar del Palau de la Generalitat una pancarta amb un llaç
zentauroepp52024601 torra200131130154
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert una nova investigació al president de la Generalitat, Quim Torra, per haver desatès una ordre seva que l’obligava a retirar del Palau de la Generalitat una pancarta de recolzament als polítics presos flanquejada amb un llaç groc. El mandatari català ha qualificat aquesta decisió de «nou atac judicial», cosa que, al seu parer, demostra que l’Estat espanyol té un problema amb la llibertat d’expressió.
Aquesta és la segona causa que la justícia obre al president català per negar-se a retirar símbols de recolzament als polítics presos dels edificis públics, després de la que el desembre passat li va comportar una condemna a any i mig d’inhabilitació, en una sentència que encara no és ferma.
En una interlocutòria, la sala civil i penal de l’alt tribunal admet a tràmit la deducció de testimoni remesa pels magistrats de la jurisdicció contenciosa administrativa, al considerar que existeixen «indicis suficients» que el president presumptament pot haver comès un delicte de desobediència al negar-se a retirar la pancarta el setembre passat.
La retirada de la pancarta va ser dictada, com a mesura cautelar, per la sala contenciosa del TSJC, arran d’una demanda presentada per l’associació Impulso Ciudadano, liderada per l’exdiputat de Ciutadans al Parlament José Domingo, que demanava que es despengés el cartell perquè es mantingués la «neutralitat institucional» de l’edifici de manera permanent, no només en període electoral.
El president de la Generalitat va desatendre l’ultimàtum de 48 hores que li va donar el tribunal el 23 de setembre i va recórrer en paral·lel l’ordre; després d’això el TSJC va dictar un nou requeriment en el qual instava els Mossos a retirar els símbols de recolzament als presos del Palau «de manera immediata». La interlocutòria afirma que va ser la policia de la Generalitat la que va haver de despenjar la pancarta i no funcionaris de l’Administració autonòmica. Segons la sala contenciosa del TSJC, Torra no només es va negar a treure el cartell, sinó també a «donar instruccions perquè es complís el mandat judicial».
Canvi de lema i pancarta
Després de la retirada de la pancarta, quatre activistes independentistes –els exdiputats Lluís Llach i Antonio Baños, l’actriu Sílvia Bel i la portaveu de la plataforma Som Escola, Teresa Casals– van desplegar una altra amb el lema: «Llibertat d’opinió i expressió. Article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans».
Notícies relacionadesLa sala civil i penal ha decidit obrir la nova investigació a Torra, després que tant la fiscalia, com Impulso Ciudadano i la Generalitat hagin reconegut la seva competència per fer-ho.
Arran de la condemna del TSJC a Torra per haver desatès l’ordre de la Junta Electoral de retirar els llaços grocs –pendent de ser ratificada pel Suprem–, l’àrbitre electoral va acordar retirar-li la credencial de diputat del Parlament, fet que la setmana passada va provocar una crisi entre JxCat i ERC que va portar el president català a anunciar la convocatòria d’eleccions una vegada s’aprovin els pressupostos de la Generalitat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín