Polèmic vídeo
Militars veterans demanen a Defensa explicacions sobre els trets d'Ortega Smith
Les pràctiques del diputat de Vox amb una arma de guerra no són en el programa del curs castrense que seguia
«Els nostres camps de tir no són patis d'esbarjo», protesta el cap especialista de l'Exèrcit de Terra Jenner López
ortega-smith-dispara-en-una-base-militar
L’associació de militars 45SinDespidos, formada per professionals veterans de tropa i marineria, ha demanat explicacions al Ministeri de Defensa per les pràctiques de tir gravades en un vídeo, viral a les xarxes socials, en el qual es veu el diputat de Vox Javier Ortega Smith disparant un fusell d’assalt en un camp militar.
Fins aquest dimarts, ni l’Exèrcit de Terra, ni l’Estat Major de la Defensa investiguen les circumstàncies en què el número dos de Vox es va gravar, el passat 29 de gener, utilitzant una arma de guerra. A preguntes d’EL PERIÓDICO, portaveus del ministeri que dirigeix Margarita Robles es reserven la confirmació de l’obertura de la investigació; tampoc la desmenteixen.
«Els nostres camps de tir no són patis d’esbarjo», comenta el cap especialista de l’Exèrcit Jenner López, president de l’associació, que lluita contra els acomiadaments de soldats quan compleixen 45 anys d’edat. La seva entitat pregunta en un escrit registrat la nit d’aquest dilluns davant de la Secretaria Permanent de Defensa sobre les circumstàncies d’aquest «entrenament irregular i perillós. Si passen accidents amb gent preparada, més encara poden passar amb un civil», explica el cap López.
Parla així amb referència a la mort, el març de l’any passat, d’un legionari mallorquí de 21 anys al camp de tir militar d’Agost (Alacant), al qual va tocar una bala del mateix tipus de fusell que empunya Ortega Smith.
Un HK d’ús militar
Els militars que han vist el vídeo del diputat de Vox coneixen bé l’arma. Es tracta d’un subfusell, el HK G36 E, amb munició OTAN de 5.56 mm, de dotació habitual per a un soldat de l’Exèrcit de Terra.
El dirigent del partit d’extrema dreta empunya l’arma incorrectament –expliquen fonts militars– malgrat que encerta a la diana amb forma de silueta humana diverses vegades.
Santiago Abascal llueix una samarreta no oficial d’un grup d’antiavalots de la Guàrdia Civil, el GRS 2, durant una visita al gimnàs per entrenar. /
En les seves preguntes escrites, 45SinDespidos inquireix Defensa si, quan Ortega Smith disparava, era present el preceptiu «cap de línia de tret», i si és així, qui era. També, si es van disposar les mesures de seguretat personals de protecció (casc, armilla i presència d’ambulància que no apareixen en la gravació) també preceptives en les pràctiques amb munició real en bases militars. I a més, si aquests trets es van disparar en el marc d’alguna activitat pròpia d’algun programa acadèmic.
«Si no es compleixen les normes, és més fàcil que els accidents ocorrin. Les normes són per a tothom, i no només per als que acabem netejant l’armament dels quals passaran l’estona», comenta el cap López.
El vídeo en el qual Ortega Smith es promociona com a tirador, i en el qual pronuncia fanfarronades contra el Daesh, mostra a més l’interior d’una instal·lació militar, malgrat la prohibició de gravar aquests recintes que pesa sobre el personal civil.
Trets prohibits i absents del programa
L’article 6 del Reglament d’Armes del Ministeri de l’Interior, de gener de 1993, regula l’ús d’armament de guerra, especificant des del primer paràgraf del seu enunciat que queden «prohibits la seva adquisició, tinença i ús per particulars». El reglament no fa concessió a excepcions, com pogués ser el seguiment d’un curs per a civils impartit per militars.
«Les normes són per a tothom, no només per als que netegem l’arma dels que venen a passar l’estona», protesta el cap Jenner López
Ortega Smith va provar la seva punteria durant una visita a la base de la Brigada Paracaigudista a Alcantarilla (Múrcia), en el marc del Curs de Defensa Nacional que, dues vegades per any, organitza l’Escola Superior de les Forces Armades (ESFAS).
El curs té la finalitat de «proporcionar, a responsables civils de la nostra societat, una visió general de la defensa nacional mostrant a més dels aspectes nacionals i internacionals més significatius i que afecten el context geoestratègic espanyol», diu el seu programa, tot d’aire acadèmic i teòric, i gens orientat cap a l’entrenament o la perícia amb les armes.
El curs de l’ESFAS es reserva per a, entre altres personalitats d’interès per als exèrcits, quatre diputats i quatre senadors. La formació es divideix en tres fases, i versa sobre la Política de Defensa. El seu programa no preveu cap sessió de tret.
Amb la creu de la Borgonya
Quan, el cinc de gener, en plena investidura de Pedro Sánchez al Congrés, el diputat de Vox Luis Gestoso es va aixecar del seu escó i va fer la salutació militar, no era un gest casual. Es dirigia al seu company de grup i general retirat Agustín Rosetty... i també a la galeria mediàtica.
Des de la fundació de Vox, són habituals les picades d’ullet dels seus dirigents a les Forces Armades, que el partit considera calador de seguidors, entre els quals té quatre exgenerals en diferents fòrums polítics.
Javier Ortega Smith, al centre, en l’acte d’homenatge a la Inmaculada per militars reservistes a Empel (Holanda), en commemoració d’una victòria dels terços espanyols. A la seva esquerra, el diputat per Girona de Vox Alberto Tarradas. /
Abans dels trets a Múrcia, Javier Ortega Smith va ser present i es va gravar en un acte poc conegut fora de l’àmbit castrense: la commemoració del «Milagro d’Empel».
Es tracta d’una cerimònia que militars retirats celebren cada 1 de desembre en una capella de la localitat holandesa d’Empel, en record d’una victòria contra tot pronòstic dels terços espanyols el 1585, que es van atribuir a l’ajuda de la Immaculada, ara patrona de l’arma d’Infanteria.
Ho organitza cada any la molt castrense Associació de Reservistes Voluntaris ARES. En l’última ocasió, el desembre passat, Ortega Smith va anar amb el dirigent gironí de Vox Alberto Tarradas, equipat aquest amb una bandera de la creu de la Borgonya, que és alhora antic estendard militar espanyol, símbol dels terços i també ensenya carlina. Amb ella que es van fotografiar en companyia de militars retirats i familiars.
Entrisme a les Forces Armades
Abans, a la primavera del 2019, el partit d’extrema dreta va viralitzar als whatsapps d’agents de la Guàrdia Civil una foto de Santiago Abascal entrenant al gimnàs. Porta posada una samarreta amb un emblema no oficial del GRS (Grup de Reserva de Seguretat, antiavalots de la Guàrdia Civil) 2, amb base a Sevilla, que utilitza en aquest logo informal una calavera, una porra i una escopeta llançaboles.
No és una elecció qualsevol la d’aquesta unitat per fotografiar-se i provar de pescar adeptes: el GRS 2 va tenir participació destacada en el desplegament policial d’ocubre del 2017 a Catalunya, quan Interior va provar de parar el referèndum il·legal d’independència.
Vox ha fet gala al llarg dels tres últims anys d’una eficaç estratègia d’entrisme (gens trotskista, per cert) en cercles militars i policials, actualment encarnada en fotos i missatges d’Abascal i Ortega Smith, però pastada als seus començaments per la dirigent i fundadora del partit Mazaly Aguilar, avui eurodiputada.
A les seves tasques propagandístiques es deu la viralització a Facebook d’una participació de Santiago Abascal en la prova atlètica dels 101 quilòmetres de la Legió, una variant de l’Iron Man igualment dura.
Santiago Abascal, després de prendre en l’edició del 2018 de la prova atlètica 101 quilòmetres de la Legió. /
El seu partit estava en una fase expansiva, abans de les eleccions andaluses del 2018, disputant al PP i a Ciutadans espais en plataformes reivindicatives –com la de l’exigència d’equiparació salarial de policies i guàrdies civils amb policies autonòmics– que poguessin no ser-li hostils.
Va ser llavors quan Jenner López va rebre una invitació de Mazaly Aguilar per a una suposada projecció pública del viderreportatge ‘La España de los balcones’, que després es va transformar en un míting de Vox.
L’associació 45SinDespidos va anar, en la persona del seu president, convençuda la seva directiva que la formació d’extrema dreta recolzaria la seva causa. Aquella iniciativa li va costar al cap López una sanció de 12 dies sense sou, per una falta greu que actualment té recorreguda per via contenciosa administrativa.
Notícies relacionadesVox no va portar mai la causa de la plataforma militar al seu programa electoral. El dia, 18 de setembre, a molt poc de la data en la qual paraven les càmeres per afrontar les eleccions del 10-N, el partit d’Abascal va registrar una Proposició no de Llei instant el Govern a reservar per a militars veterans places d’ocupació pública o en serveis externalitzats de les casernes. Aquella PNL no va arribar a discurtir-se; ja està caducada.
Per a les eleccions andaluses del desembre del 2018, Ortega Smith va inaugurar la seva col·lecció de vídeos castrenses gravant-se a la porta de la base del Tercio de la Armada a San Fernando (Cadis). «¡Vivan los marinos de España, viva la Armada española, viva España!», va cridar. «¡Viva la Infantería española. Honor y gloria!», va clamar a Empel. Més escèptic, el cap López resumeix: «Han volgut portar a força de crits de joia un col·lectiu a les urnes».
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034