DE MANERA SOBTADA ALS 75 ANYS

Mor Diana Garrigosa, dona de Pasqual Maragall

Va dedicar els últims anys a cuidar el seu marit i a lluitar contra l'Alzheimer

La notícia de la pèrdua ha donat lloc a nombroses mostres de dol del món polític

undefined48274696 barcelona  22 05 2019     pol tica     diana garrigosa opina200210204430

undefined48274696 barcelona 22 05 2019 pol tica diana garrigosa opina200210204430 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Diana Garrigosa, economista, professora i dona de Pasqual Maragall, ha mort aquest dilluns de manera sobtada a Barcelona als 75 anys. La dona del president s’havia bolcat en la lluita contra l’Alzheimer des que al seu marit li van detectar aquesta malaltia i a impulsar, el 2008, la fundació que porta el seu nom i que ella presidia. La vetlla s’obrirà aquest dimecres 12 de febrer a partir de les 09.00 hores al tanatori de Sant Gervasi i la cerimònia de comiat serà al mateix tanatori a les 13.00 hores, segons informa la família.

Filla d’un enginyer comunista, va conèixer Maragall en una festa d’estudiants el 1964. Es van casar l’any següent i van tenir tres fills. Dona de caràcter fort i personalitat definida, mai va permetre que l’activitat política del seu marit acabés absorbint-la. Gelosa guardiana de la intimitat familiar, Garrigosa va optar sempre per la discreció. Fins i tot en la seva militància política en el PSC, el partit que ella també havia contribuït a fundar fins que Maragall va ser rellevat per José Montilla en la candidatura socialista a la presidència de la Generalitat. Llavors va redactar la seva carta de renúncia, que va remetre a la cúpula del partit.

Garrigosa va dedicar els seus últims anys a cuidar el seu marit, malalt d’Alzheimer. Un dels últims actes públics que va dur a terme va tenir lloc fa un parell de mesos. El 16 de desembre es complien 16 anys de la investidura de Maragall com a president del primer Govern tripartit, parèntesi de set anys entre executius presidits per convergents i postconvergents. L’efemèride va servir per presentar al Col·legi d’Economistes de Catalunya l’Arxiu Digital Pasqual Maragall, amb més de 1.500 documents entre discursos, articles, entrevistes i també cartes privades. Garrigosa hi va acudir amb els seus tres fills.

El condol

Després de conèixer-se la notícia de la mort les mostres de condolença s’han multiplicat des de tots els àmbits. Des de Miquel Iceta, el president Pedro SánchezMeritxell Batet i altres representants socialistes fins al president, Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent, i l’expresident Carles Puigdemont, que ha destacat «el seu immens treball, generós i incansable, en la lluita contra l’Alzheimer».

Anna Balletbò, exdiputada del PSC, recorda amb emoció els anys d’amistat amb Garrigosa. «Ens vam conèixer en la militància en el PSC, a través de temes de feminismes, i vam continuar amb les batalles en el partit», evoca. «Era una apassionada dels seus amics, molt bona bona amiga, molt compassiva, molt humana», destaca.

Entre els centenars de vivències compartides destaca els viatges que van fer juntes, especialment un a Palestina, en el qual Garrigosa la va acompanyar a inaugurar una institut hispanopalestí d’educació superior a Gaza.

L’anècdota

Notícies relacionades

Corria el 2004, amb Maragall ja com a president de la Generalitat, i va coincidir amb l’assassinat del xeic i líder espiritual de Hamas, Ahmed Hashim. Quan ja estaven a punt de marxar, els van informar que Yasser Arafat s’havia assabentat de la presència de les dues directives de la Fundació Olof Palme i que volia, «amb Palestina en xoc, en plena tensió amb Israel i amb tancs pel carrer», reunir-s’hi.

Després de la cita, Garrigosa va rebre la trucada de Maragall. «¿Diana, què fas? ¡Que t’han vist amb l’Arafat!». A la seva arribada al Prat les va anar a buscar a l’aeroport i Balletbò recorda com els dos esposos es van fondre en una sentida abraçada. «Diana, ja no et deixaré viatjar més», li va dir entre bromes abans de girar-se a Balletbò. «I amb tu menys», va deixar anar abans que esclatessin tots a riure.