CITA DILLUNS, A LA MONCLOA
Sánchez demanarà a Casado que deixi la bronca i faci oposició d'Estat
El president vol abordar pensions, renovació d'òrgans i finançament
El líder del PP instarà el cap de l'Executiu a abandonar el camí «radical»
Reconeixen a la Moncloa que no saben amb quin Pablo Casado es trobaran dilluns a la Moncloa, si amb el líder apocalíptic que van veure al debat d’investidura, o amb el dirigent centrista que va acudir a les eleccions generals de novembre fent bandera de la moderació. Es trobin qui es trobin, expliquen, Pedro Sánchez s’ha fixat com a objectiu estendre-li la mà i instar-lo a fer una oposició d’Estat en la reunió que tots dos mantindran a la Moncloa. A la pràctica, perquè el Govern no disposa de majoria absoluta i necessita el plàcet del PP per aprovar reformes imprescindibles en la legislatura que arrenca. I de fons, perquè en l’Executiu ha arrelat la sensació que han d’esforçar-se al màxim per demostrar a una opinió pública fastiguejada que hi ha acció legislativa conjunta i no només bronca política.
La reunió, expliquen fonts governamentals, es prepararà al mil·límetre. Sánchez vol demanar a Casado que abandoni el «bloqueig» i s’avingui a negociar temes fonamentals com la reforma del sistema de pensions, un nou model de finançament autonòmic i la renovació d’òrgans constitucionals, com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Consell d’RTVE i el Defensor del Poble. Per a tot això, el president necessita la col·laboració del PP, ja que són reformes que requereixen majories qualificades al Congrés dels Diputats. Davant de la impossibilitat d’arribar a cap acord amb Vox, el diàleg amb l’oposició queda reduït al PP.
«Volem mostrar la mà estesa, oferir a Casado que es pot fer una oposició d’Estat per construir junts i superar el debat partidista», expliquen fonts governamentals. El resultat de la trobada, reconeixen, és incert. Veus de l’Executiu opinen que a mitjà termini, si Casado vol construir un perfil presidencial, haurà d’assumir una actitud més dialogant i confien que aquest canvi es pugui produir, tot i que reconeixen que de la reunió de dilluns difícilment sortirà amb anuncis concrets. El simple fet que es produeixi la trobada, afirmen, ja és en si mateix important.
En la seva anterior cita, el desembre passat, abans de la investidura, a Sánchez i Casado els van ser suficients quaranta minuts per despatxar el que s’havien de dir i van sortir a la grenya.
Crisi territorial
Casado acudirà a la reunió amb un ordre del dia que inclou demanar al cap de l’Executiu que «torni a les posicions de moderació i centralitat» de què considera que s’ha allunyat «després del seu pacte amb Podem, ERC i Bildu». Segons fonts del PP, el líder dels conservadors vol abordar el «deteriorament de l’ocupació» i «la qüestió de Catalunya», un assumpte sobre el qual Sánchez li ha demanat que deixi de «crispar». Dimecres, al Congrés, el president va estendre la mà a Casado perquè els populars s’afegeixin a la nova dinàmica de diàleg amb els independentistes, una invitació que el PP declina.
Els conservadors consideren que Sánchez ha «radicalitzat» el PSOE i està «degradant les institucions» de l’Estat. En posen tres exemples: el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal general, les crítiques dels socialistes als conservadors per demanar a la Junta Electoral Central actuar contra Quim Torra després de la pèrdua del seu escó i l’anunciada rebaixa del delicte de sedició per «treure de la presó per la porta del darrere Oriol Junqueras». El líder del PP prepararà aquest divendres amb els seus assessors l’enfocament d’una cita després de la qual haurà de donar pistes sobre quin tipus d’oposició vol fer.
De portes endins, Casado està especialment pendent del resultat electoral a Galícia. Si Alberto Núñez Feijóo no aconsegueix retenir el Govern (amb o sense recolzament d’altres partits, probablement Vox), serà un problema perquè serà un altre cop per a les sigles del partit al seu últim feu. Però si el president de la Xunta torna a superar les enquestes i es referma, també pot suposar un contrapès important al mateix Casado. Feijóo no s’ha mossegat la llengua en els últims mesos quan ha vist com la cúpula de Gènova es deixava arrossegar per Vox i radicalitzava el seu missatge. El gallec va rebutjar succeir Mariano Rajoy el 2018, però mai va dir que fos per sempre.
L’impacte electoral
Notícies relacionadesA Sánchez, en el fons, li convé electoralment un Casado dur davant un de moderat, perquè els seus atacs, expliquen fonts de la Moncloa, uneixen el PSOE i impedeixen que el PP es converteixi en una alternativa. Amb Cs sent un pàl·lid reflex del que va arribar a ser, els socialistes poden també aspirar a l’electorat de centre. Les apel·lacions de Casado a Sánchez perquè torni a la «moderació», deixant de banda Podem i ERC, tenen un escàs recorregut al PSOE, com es veurà en el comitè federal que el partit celebrarà aquest dissabte.
La cita de l’organisme, que reuneix els seus principals dirigents, inclosos els líders territorials, servirà per avalar el camí del president del Govern. Les crítiques internes, tan comunes entre els socialistes fins fa poc temps, amb prou feines existeixen. Fins i tot el president autonòmic que més ha atacat Sánchez en els últims temps, Emiliano García-Page, acudirà a la trobada amb la intenció de «conciliar», segons fonts del PSOE castellanomanxec.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia