trobada aquest dimecres
La delegació de Torra a la taula de diàleg irrita el PSOE
El president situa fidels a Puigdemont i només assistirà a més cites si hi ha «acords concrets»
El Govern afegeix Ábalos i recorda que va ser ERC la que va demanar el màxim rang institucional
zentauroepp52360852 pedro sanchez calvo iglesias200219133714 /
La taula de diàleg sobre el conflicte català acumula motius de tensió abans de posar-se en marxa. Primer va ser la intenció de la Moncloa de posposar-la; després la batalla entre independentistes sobre la figura del relator; posteriorment, el dia d’inici, i ara, la decisió del president, Quim Torra, que entre els membres de la Generalitat s’inclogui dirigents de JxCat i ERC, una decisió que ha irritat el Govern.
Després de l’enèsim estira-i-arronsa intern entre els sobiranistes, Torra va anunciar la presència a la taula de càrrecs de partit, entre els quals fidels a l’expresident Carles Puigdemont. La molèstia en el PSOE va ser explícita, ja que se suposa que la taula ha de reunir el Govern central i l’autonòmic, un format en què ERC va insistir durant les negociacions de la investidura de Pedro Sánchez, aconseguint moure al seu terreny els socialistes, que en principi eren partidaris d’una taula de partits.
«De Govern a Govern»
És més, el novembre passat, Torra demanava al Parlament un diàleg «de Govern a Govern». Ara, no obstant, republicans i postconvergents han pactat uns membres de l’ens on no només hi ha integrants del Govern, sinó també dirigents de partit. En el cas d’ERC, els que van negociar amb el PSOE la investidura de Sánchez.
Explicitat l’enuig, la Moncloa va respondre ampliant la seva delegació amb un nou integrant: el ministre de Transport, José Luis Ábalos, mà dreta de Sánchez en el PSOE. Així, els representants de l’Executiu central en la primera reunió de la taula, convocada per a aquest dimecres a les 16.30 hores al Palau de la Moncloa, són tots membres del mateix Executiu. Allà hi haurà el president, Pedro Sánchez; els vicepresidents Carmen Calvo i Pablo Iglesias, i els ministres María Jesús Montero, Salvador Illa, Carolina Darias i Manuel Castells, a més d’Ábalos.
En la part catalana, el president Torra i el vicepresident, Pere Aragonès, només seran en la sessió inaugural i en aquelles amb acords «concrets». Per tant, la majoria d’integrants de la taula seran polítics de partits. No tots dins de JxCat comparteixen aquesta decisió i recorden com Torra reclamava que la negociació se situés al màxim nivell.
La reacció de Calviño
Els socialistes no veuen amb bons ulls aquest moviment del president, que atribueixen a les complexes relacions entre postconvergents i republicans, en plena guerra oberta, amb les pròximes eleccions catalanes en l’horitzó. La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, va evitar ahir valorar la composició proposada per la Generalitat, però alhora va deixar clar que tot està subjecte a canvis. La vicepresidenta econòmica del Govern, Nadia Calviño va afirmar, en una visita a Barcelona, que «el més correcte» seria que la taula la integressin ministres i consellers. Les dues parts van estar en contacte al llarg del dia d’ahir, però la part catalana va afirmar que no canviaria la seva delegació.
Les expectatives
És més, en aquesta ocasió el gruix de JxCat i ERC van defensar la presència de dirigents de partit a la taula. Fonts d’Esquerra van argumentar que es tracta d’«aplicar els millors criteris per als processos negociadors» amb una delegació «inclusiva, representativa i que pugui generar confiança i consens». Els portaveus sobiranistes van respondre al Govern que l’acord deixa clar que cada part decideix els seus integrants. I van insistir a exigir una negociació sobre autodeterminació i amnistia, al mateix temps que el PSOE rebaixava les expectatives de la reunió.
La solució territorial no arribarà a curt termini, ni de bon tros, i fins i tot l’acord podria demorar-se fins a la pròxima legislatura, va avisar Narbona. En la reunió, Sánchez posarà a sobre de la taula l’anomenada «agenda per al retrobament», de propostes en l’àmbit sectorial.
Els representants de l’Executiu central en la primera reunió de la taula, convocada per a aquest dimecres al palau de la Moncloa, són tots membres de l’Executiu. Hi seran el president, Pedro Sánchez; els vicepresidents Carmen Calvo i Pablo Iglesias, i els ministres Salvador Illa, María Jesús Montero, Carolina Darias i Manuel Castells. Per la part catalana, en canvi, no només tindran seient el president, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers Alfred Bosch i Jordi Puigneró. La Generalitat també vol que càrrecs de JxCat, com Josep Pius i Elsa Artadi, i d’ERC, com Marta Vilalta i Josep Maria Jové, hi estiguin representats.
Els socialistes no veuen amb bons ulls aquest moviment, que atribueixen a les complexes relacions entre postconvergents i republicans, que malgrat que governen de la mà a Catalunya es troben en plena guerra oberta, amb les pròximes eleccions catalanes en l’horitzó. La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha evitat aquest dilluns valorar els membres proposats per la Generalitat, però alhora ha deixat clar que tot està subjecte a canvis. L’exministra ni tan sols ha donat per fet que la reunió es faci en els termes proposats per la Generalitat. «Això ho decidirà el president, Pedro Sánchez», ha assenyalat després de la reunió de la direcció del seu partit.
La taula de diàleg, pactada pel PSOE amb ERC sense la participació de JxCat, no s’ha posat a rodar i ja s’ha trobat amb múltiples polèmiques. Primer, per si havia de començar a reunir-se o no abans dels pròxims comicis catalans, que continuen sense estar convocats, però que s’esperen a curt termini, amb la tardor com a període límit. Després, per la data de la primera trobada, amb Sánchez i Torra defensant dies diferents. I ara, per la composició d’aquest primera cita.
«Més enllà de la legislatura»
Notícies relacionadesNarbona s’ha esforçat a rebaixar les expectatives de la reunió. La solució territorial, ha insistit diverses vegades la presidenta del PSOE, no arribarà a curt termini i l’acord fins i tot es podria demorar fins a la pròxima legislatura. «La voluntat és d’una enorme envergadura i en som conscients.. Són qüestions que no es resolen en una reunió o en dos. Potser tampoc en 20 o en 30. L’afany pot anar més enllà dels límits d’una legislatura, tot i que tant de bo no sigui així. La voluntat del Govern és avançar com més ràpid millor, però sent molt conscients de la complexitat del que ara es posa en marxa», ha assenyalat l’exministra.
En la reunió d’aquest dimecres, en qualsevol cas, Sánchez posarà a sobre la taula l’anomenada «agenda per al retrobament», presentada després de la reunió que va mantenir amb Torra a principis de febrer a Barcelona. El document inclou, entre altres mesures, promeses de millora del finançament i més inversions en infraestructures. «Aquest procés de diàleg serà dilatat en el temps. Ha de començar per qüestions on la resposta és factible, com les inversions en infraestructures. Són temes on es pot anar generant un clima per a un diàleg que més endavant podrà incloure temes més complexos. D’entrada, no es posaran sobre la taula temes més enllà de l’agenda per al retrobament», ha dit Narbona.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034