REUNIÓ EL 26-F
Torra col·loca fidels a Puigdemont a la taula de diàleg
El Govern nomena dirigents de JxCat i ERC que no són al Consell Executiu
El president i Pere Aragonès només assistiran a la sessió inaugural i quan hi hagi «acords concrets»
combo-catalanes
Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat i líder de l’espai postconvergent entorn de JxCat, estarà representat a la taula de diàleg amb el Govern. El president Quim Torra, fidel a la seva idea que els presos independentistes i els «exiliats» formin part del nou intent de negociació, ha decidit situar dues persones de màxima confiança del seu antecessor: Josep Rius, que va ser cap de gabinet de Puigdemont, i Elsa Artadi que va ser la seva mà dreta en l’elaboració de la candidatura del 21-D i va ocupar la cartera de presidència. Artadi va participar en les converses amb el Govern a finals del 2018 i inicis del 2019.
En la seva nota comunicant la decisió, Torra explicita que qui hauria de formar la taula negociadora són el mateix Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez.
Un llarg procés
D’aquesta manera, i després de dures negociacions internes entre JxCat i Esquerra Republicana –enfrontades ja obertament sobre el contingut i composició de la taula–, Torra decideix que la part catalana de la taula no estigui integrada només per membres del Govern –com sí que farà el Govern de Pedro Sánchez– sinó que la seva composició sigui en si mateixa un primer missatge polític. I és que juntament amb el mateix Torra i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, s’asseuran a la taula els consellers Puigneró (JxCat) i Bosch (ERC) i també els dirigents d’ERC Marta Vilalta i Josep Maria Jové. Amb ells, Rius i Artadi.
És més, Torra ha anunciat que tant ell com Aragonès només aniran a la reunió inaugural i a les que serveixin per firmar acords concrets, «si fos el cas». D’aquesta manera, la majoria dels negociadors catalans (quatre dels sis) no seran membres del Govern, sinó persones de partit. El Govern de Pedro Sánchez va anunciar la setmana passada que la seva delegació la formaran íntegrament ministres del PSOE i Unides Podem. Amb Sánchez hi haurà la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo; la ministra portaveu, María Jesús Montero; el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, així com el ministre d’Universitats, Manuel Castells.
Vilalta, portaveu d’ERC i una de les integrants de la taula, ha sentenciat que els noms de la delegació catalana són fruit de l’acord entre Torra i Aragonès i que van a Madrid «com un equip, tots a la una i amb un objectiu molt clar: resoldre el conflicte de forma democràtica». «Ens agradaria molt que hi fossin els líders de l’independentisme, però per culpa de la repressió no podran ser-hi», ha assenyalat amb referència a Oriol Junqueras i Carles Puigdemont.
Crítiques socialistes
Sobre les crítiques socialistes al fet que en la delegació de la Generalitat hi hagi persones que no estan al Govern català, Vilalta ha esperat que això no sigui una excusa per postergar el diàleg. «No hem vetat cap nom de la delegació espanyola i segur que no se’n vetarà cap de la catalana –ha valorat. No s’ha de supeditar el diàleg als noms. El tema és si volen iniciar el diàleg o posar excuses sobre els noms. Si algú busca excuses per no asseure’s ho haurà d’explicar». La portaveu republicana creu que la polèmica del mediador està «en via de tancar-se» i espera que s’acabi d’afinar dimecres quan es concreti el funcionament de la taula, de la mateixa manera que s’haurà de resoldre qui comandarà la delegació en les reunions següents, quan no hi hagi ni Torra ni Aragonès.
- Segueix tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO
Carles Puigdemont ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Pablo Iglesias Catalunya Pedro Sánchez Taula de diàleg sobre Catalunya Pere Aragonès Quim Torra Elsa Artadi Junts per Catalunya