MALA RELACIÓ ENTRE SOCIS

ERC acusa JxCat de «deslleial» pel rebuig del sostre de despesa

Els republicans asseguren que els postconvergents van passar al no al saber que ells s'abstindrien

El partit de Junqueras no tornarà a anticipar el seu vot al Congrés als seus socis de govern

undefined52500200 madrid 26 02 2020 politica  el presidente del gobierno pedro200227125357

undefined52500200 madrid 26 02 2020 politica el presidente del gobierno pedro200227125357 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És complicat trobar una coalició tan mal avinguda com la que formen, ara mateix, JxCat i ERC, amb les eleccions catalanes a la cantonada  L’enorme distància que separa els dos partits independentistes s’ha tornat a plasmar aquest dimecres al Congrés (només un dia després de la primera reunió de la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat, a la Moncloa), durant la votació del sostre de despesa, el primer pas per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat. La iniciativa, igual que la recent investidura de Pedro Sánchez,  ha tirat endavant, entre altres coses, gràcies a l’abstenció dels republicans, mentre que els neoconvergents, juntament amb la CUP i les formacions de la dreta, hi han votat en contra.

Per al partit d’Oriol Junqueras, aquesta posició mostra una vegada més la «deslleialtat» de JxCat. Fonts d’ERC assenyalen que dilluns passat l’antiga Convergència pensava recolzar el sostre de despesa, però que tot va canviar quan va saber que els republicans s’abstindrien, i, que per tant, s’aprovaria. «En aquest punt és quan Waterloo ordena votar-hi en contra», expliquen a ERC, amb referència a la localitat belga on viu l’expresident Carles Puigdemont.

Per això, expliquen les mateixes fonts, la formació de Junqueras no va anunciar fins a l’últim moment que es pensava abstenir. El canvi de posició de JxCat no va estar exempt de divisió dins del partit de Puigdemont, però va fer que alguns sectors d’ERC, «més permeables a la pressió» del soci de govern, s’«inquietessin» i advoquessin per tornar a analitzar si convenia abstenir-se.

En cas que ERC hi hagués votat en contra, el sostre de despesa hauria corregut perill, perquè podria haver arrossegat altres partits com Bildu i el BNG. I amb ell, el futur de la legislatura, que acaba de començar, que aprofundiria la inestabilitat que viu Espanya, que ha celebrat quatre eleccions generals en quatre anys. «No hi havia cap motiu per bloquejar», expliquen els republicans.

Ara, després d’aquest precedent, ERC pensa canviar totalment la seva relació parlamentària amb JxCat. «Segurament, amb l’ús tan deslleial que fan de la informació, ja no els anticiparem més el sentit del nostre vot», assenyalen.

La bona marxa de la taula

Notícies relacionades

Els republicans havien fet dependre fins ara la seva posició respecte al sostre de despesa a com anava la taula de diàleg sobre el «conflicte polític» a Catalunya. I la cita de dimecres passat, la primera de moltes, ja que l’organisme es reunirà una vegada al mes, va anar «bé, sorprenentment bé», diuen els de Junqueras, amb el Govern i la Generalitat pactant un comunicat en el qual es comprometen a abordar una sortida a la crisi territorial dins de la «seguretat jurídica». Això, en si mateix, suposa un triomf per a ERC, argumenten al partit, ja que ells han sigut els principals responsables de la taula, que van pactar amb el PSOE a canvi de la seva abstenció en la investidura de Sánchez.

«Això acaba de començar. Ha començat a rodar la pilota i estem on nosaltres sempre hem defensat que havíem d’estar. Ells [amb referència a JxCat] han fet molt soroll, però ja són a la taula i han anunciat que no se n’aixecaran. Fan molt soroll per intentar fer veure que és seva, però no cola», resumeixen a ERC.