MOVIMENTS PREELECTORALS
El puzle sense resoldre del centredreta catalanista
Les discrepàncies sobre el procés i els vetos personals llasten les aliances en el centredreta catalanista
La Lliga i Lliures segellaran la seva coalició a finals de mes, i Units per Avançar vol pactar amb El País de Demà
w-derecha-moderada-catalanista
Les diferents peces que formen part del centredreta catalanista intenten encaixar per evitar una disputa excessiva a la caça de l’espai que va deixar la descomposició de CiU. Però malgrat coincidir en el vessant socioeconòmic, la manera d’abordar el procés provoca diferències entre molts ells, ara per ara, insalvables.
Lliga Democràtica i Lliures segellaran la seva aliança electoral en un congrés que se celebrarà el 27 de març, al qual acudiran amb un programa treballat des d’un comitè permanent amb representació de les dues plataformes. La seva entesa passa per la intenció d’aglutinar el catalanisme per «trencar els blocs que paralitzen el país», tot i que la Lliga posa el seu accent en un perfil «socioliberal» mentre que Lliures es confirma en el liberalisme amb «vocació europea». No són sobiranistes i el consens en la qüestió del procés pivota entorn de la consigna que qualsevol desviació de la legalitat seria condemnada i que un referèndum sobre la independència no ha de contemplar-se, però, arribat a l’hipotètic cas que hi hagués un acord amb l’Estat, l’acceptarien, tot i que s’inclinarien pel ‘no’.
Aliats potencials
El seu potencial aliat és Units per Avançar, però el partit que lidera Ramon Espadaler s’inclina per una entesa amb el grup de Poblet, El país de demà. Fonts d’Units sentencien que un acord que vagi des de Poblet a Lliga Democràtica només s’aguanta sobre el paper, per la qual cosa aposta per intentar anar en coalició amb el nou espai que impulsen excàrrecs del PDECat, entre d’altres. Fonts de Lliga Democràtica i Lliures asseguren que amb Units «comparteixen diagnòstic», una visió «humanista» i la «mateixa preocupació social i política», però que el pacte no arriba per «vetos personalistes». «No hi ha arguments programàtics o ideològics en què xoquem, són qüestions personals», apunten aquestes veus.
«No es tracta de vetos. Simplement creiem que amb la Lliga reordenaríem un espai i el que volem és crear-ne un de nou. Trencar la frontera entre catalanisme i sobiranisme, que és el busquem amb Poblet, amb els quals hi ha més sintonia», aclareix Units, que no descarta repetir l’aliança amb el PSC, que els ha donat un escó al Parlament i regidors en una trentena de municipis. Amb qui mai s’han plantejat presentar-se és amb els Convergents de Germà Gordó.
Lliga Democràtica va convidar membres d’aquest partit a les seves primeres trobades però la relació no va fructificar. La negativa a definir-se com a «sobiranistes» és el que va provocar que Convergents trenqués les converses formals amb la Lliga, tot i que segueixen en contacte. El partit de Gordó apunta que parlen amb tothom però que la qüestió nacional col·lideix, tot i que estan d’acord en propostes socials i econòmiques.
Si hi ha un referèndum acordat, Convergents s’inclinaria pel ‘sí’, tot i que descarten d’aventures unilaterals. Fonts d’aquest partit indiquen que tenen més discrepàncies amb Lliures en aquesta qüestió que amb la Lliga, però que comparteixen la tradició socialcristiana. Amb Units mantenen una relació fluida, ja que «parlen el mateix idioma», també amb el grup de Poblet, amb qui pretenen arribar a un acord per a les eleccions.
Coalició només electoral
Notícies relacionadesUnits per Avançar i Convergents, per tant, sí que s’acosten al grup de Poblet, però aquest espai aposta per córrer sol la cursa electoral. Una altra cosa és que membres d’aquests partits puguin unir-se, però descarten una coalició. Lliga Democràtica i Lliures veuen molt difícil l’entesa perquè consideren que, malgrat «compartir el 90% del seu programa», hi ha dues qüestions essencials que els impedeixen un acord: «Parlen d’un conflicte entre Catalunya i Espanya, i considerem que també hi ha un conflicte entre catalans i aspiren a la independència a llarg termini».
Un altre competidor que sospesa lluitar per aquesta bossa de votants és l’ex primer ministre francès Manuel Valls. Tots els partits consultats descarten tenir intencions de buscar una aliança amb el partit de l’ara regidor a l’Ajuntament de Barcelona, tot i que per la seva part tampoc hi ha interès a acostar-se a les tesis catalanistes. «Ell està en la lògica de guanyar els independentistes i nosaltres ja estem per buscar una solució», apunta una font de la Lliga. Barcelona pel Canvi afirma que no s’han de gastar energies en un «reformular un catalanisme obsolet». La formació celebrarà un acte l’última setmana de març en què presentarà la seva nova configuració d’àmbit autonòmic.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034