TRAMA SOCIETÀRIA
Suïssa investiga una donació milionària a Corinna que ella atribueix al rei Joan Carles
L'empresària va rebre 65 milions d'euros des d'un compte vinculat a una fundació panamenya
Anticorrupció demana a la fiscalia helvètica dades sobre 100 milions que l'Aràbia Saudita va transferir al monarca
undefined44279542 st petersburg russia november 17 2017 german princess 190909175903 /
La Fiscalia de Suïssa està investigant una suposada donació de 65 milions d’euros el 2012 a l’empresària alemanya Corinna zu Sayn-Wittgenstein, examant del rei emèrit Joan Carles, des d’un compte del país helvètic vinculat a una fundació panamenya, segons va revelar aquest dimecres ‘El País’ citant fonts pròximes a les indagacions judicials suïsses. La fiscalia ha remès una comissió rogatòria al jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón per sol·licitar-li tota la informació obtinguda sobre aquest cas. Per la seva banda, la Fiscalia Anticorrupció espanyola ha remès una altra comissió rogatòria a Suïssa perquè l’informi de la investigació, i en concret dels 100 milions d’euros que el monarca va rebre de l’Aràbia Saudita, avança el digital eldiario.es
L’advocat de l’empresària, Robin Rathmell, va afirmar en ‘El País’ que aquests 65 milions van ser «un regal no sol·licitat» de l’excap de l’Estat a Corinna: «El 2012, la nostra clienta va rebre un regal no sol·licitat del rei emèrit, que el va descriure com una forma de donació per a ella i per al seu fill, pels quals sentia estima. «Havia passat diversos anys de mala salut, durant els quals la nostra clienta el va cuidar». La donació es va documentar com un regal i els bancs van realitzar el compliment i la diligència deguda sobre els fons. El nostre client no té lloc en aquests procediments i esperem la seva ràpida conclusió».
L’AVE a la Meca
La fiscalia suïssa investiga si els diners rebuts en el compte de Corinna tenen alguna relació amb l’adjudicació de les obres de l’AVE a la Meca, efectuades per un consorci d’empreses espanyoles. La defensa de l’empresària ho nega taxativament en un escrit enviat al fiscal el 12 de novembre i assegura que es tracta d’una donació.
Segons la documentació recollida per Suïssa, el patrimoni de la fundació des de la qual va partir la suposada donació a Corinna, uns 100 milions de dòlars, procedia d’una altra donació, realitzada el 2007 pel ministeri d’Economia de la casa reial saudita al beneficiari del compte al banc privat Mirabaud. La suposada donació va sortir presumptament d’aquesta entitat suïssa i va ser ingressada a nom de Corinna en un altre banc del paradís fiscal de les Bahames. En aquell moment, el rei saudita era Abdullah bin Abdulaziz al-Saud, mort el 2015.
Trama societària
Notícies relacionadesEl fiscal suís Yves Bertossa va cridar a declarar el 19 de desembre, en qualitat d’investigats, l’examiga del rei emèrit, el gestor de fons suís Arturo Fasana i l’advocat Dante Canonica, tots dos vinculats a la trama societària sota sospita. La fiscalia helvètica ha remès una comissió rogatòria del jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón per sol·licitar-li tota la informació del cas.
El mecanisme per a aquest intercanvi de dades va quedar fixat en una reunió que Bertossa va mantenir fa diverses setmanes a Madrid amb el magistrat, els fiscals del cas i el fiscal cap anticorrupció, Alejandro Luzón.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia