JUSTÍCIA PENITENCIÀRIA
Urdangarin tindrà dues sortides de cap de setmana cada mes però no podrà anar a Ginebra
El jutge estima en part el recurs del cunyat del Rei i el manté en segon grau malgrat l'oposició del fiscal
El magistrat justifica el seu 100.2 per al reclús per la «inacció» de Presons al mantenir-lo aïllat com al segle XVIII
zentauroepp49929111 madrid 18 09 2019 politica i aki urdangarin en su primer190919100603 /
El Jutjat de Vigilància Penitenciària de Valladolid ha estimat parcialment, amb oposició del Ministeri Fiscal, el recurs presentat per Iñaki Urdangarin, que continua en segon grau i podrà sortir de la presó de Brieva (Àvila) dos caps de setmana al mes, però no podrà desplaçar-se a Ginebra (Suïssa), on viu la seva família.
D’acord amb la sentència del jutjat, facilitada per premsa el Tribunal Superior de Justícia de la comunitat, la decisió no serà efectiva mentre que no sigui ferma, i en el cas que la fiscalia hi recorri en contra, perquè consideri que es tracta d’un tercer grau encobert, serà l’Audiència Provincial de Palma, la que va dictar la sentència pel cas Nóos que va condemnar el cunyat del Rei, la que ho resoldrà.
En un comunicat, el Tribunal Superior de Justícia ha precisat que, en la resolució, el jutjat estima parcialment la petició d’Urdangarin, reafirma les raons ja exposades en la interlocutòria del setembre del 2019, confirmada per l’Audiència Provincial d’Àvila, i rebutja que l’elecció del centre de compliment i de la forma de vida en aïllament hagin sigut decisions del recurrent, sinó que van ser imposades per l’Administració per raons de seguretat i per preservar la vida i integritat del penat.
Aïllament excepcional
L’aplicació al penat d’aspectes propis del tercer grau, tot i que estigui en segon, com són les dues sortides de cap de setmana al mes, es justifica «en l’excepcionalitat de la situació d’aïllament imposada [quart cas en tota la història del sistema penitenciari actual] i la impossibilitat d’implementar un programa especial de tractament que no pugui executar-se d’una altra forma».
En la sentència incideix que en 20 mesos de compliment de la pena, l’Administració no ha realitzat cap mesura de socialització del penat.
En la interlocutòria, el Jutjat de Vigilància Penitenciària de Valladolid rebutja l’altra petició d’Urdangarin de poder desplaçar-se en alguna de les sortides de cap de setmana, i de forma excepcional, poder desplaçar-se a Ginebra, on resideixen la seva dona, la infanta Cristina, i els seus fills, a causa del «principi de territorialitat de la llei penal».
El cunyat del rei Felip VI està des del 18 de juny del 2018 a la presó de Brieva, on compleix una pena de 5 anys i 10 mesos de presó per malversació, prevaricació, frau a l’Administració, dos delictes fiscals i tràfic d’influències en el ‘cas Nóos’.
Aïllat com al segle XVIII
En la seva interlocutòria, el jutge de Vigilància Penitenciària Número 1 de Valladolid, Florencio de Marcos Madruga, justifica l’aplicació de l’article 100.2 perquè Urdangarin també pugui sortir de la presó els caps de setmana com una mesura de «compensació» davant la «inacció» d’Institucions Penitenciàries, que el manté aïllat com es feia al segle XVIII.
«La forma de vida imposada al penat recurrent continua patint elementals carències, ja que tret de les 24 hores setmanals recollides a les sortides de l’article 117 del Reglament Penitenciari, en les 144 restants –-tret de 40 minuts (comunicacions ordinàries)-- el recurrent segueix estant en aïllament, la qual cosa sens dubte no és normal en el pensament actual del segle XXI,» diu el jutge en la seva interlocutòria de 5 març, a què ha tingut accés Europa Press, i afegeix que l’aïllament «sí que ho era al segle XVIII».
El jutge es refereix a l’«anormalitat de l’aïllament» d’Urdangarin a Brieva, una presó de dones en la qual el marit de la infanta Cristina ocupa en solitari un mòdul per a homes. També disfruta de permisos ordinaris i, abans d’això, d’unes hores de sortida per fer voluntariat en aplicació de l’article 117 del Reglament Penitenciari.
Quan es va confirmar la seva pena de cinc anys, Urdangarin es va personar a la presó de dones de Brieva el 18 de juny de 2018. El magistrat critica que se’l mantingui des d’aleshores en aquest centre en el que considera que és una mostra d’«inacció de l’Administració Penitenciària». Continuar en aquesta presó, afegeix, «no és fruit de la seva voluntat, davant d’allò sostingut al seu dia pel Ministeri Fiscal».
Cas excepcionalíssim
En aquest sentit, considera que es tracta d’un cas d’«absoluta excepcionalitat». «En la nostra història penitenciària (des de 1979) només ha passat en quatre casos», diu citant entre aquests l’exdirector de la Guàrdia Civil Luis Roldán. El jutge manté que la seva decisió el que fa és corregir «un primer grau encobert en una forma de règim tancat –-i fins i tot règim especial--, que s’ha etiquetat eufemísticament de segon grau».
Notícies relacionadesCom ja va ocórrer quan li va aplicar l’article 117 perquè sortís unes hores a la setmana a fer voluntariat, el jutge insisteix que «la imposició del règim de vida d’aïllament absolut per part de l’Administració ha de compensar-se amb mesures que tendeixin a normalitzar i salvaguardar, en la mesura possible, aspectes socialitzadors del compliment de les penes privatives de llibertat.»
«No s’ha articulat per part de l’Administració cap mesura que tendeixi a evitar la desocialitzacin de la pena», continua el jutge amb referència als 20 mesos que fa que Urdangarin és a la presó, de qui recorda que no és un intern considerat perillós ni tampoc hi ha risc de fuga.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"