Podem i ERC centren la investigació de Joan Carles I en el seu tracte amb l'Aràbia Saudita per evitar el veto del Congrés

Els d'Iglesias volen estudiar les «presumptes irregularitats» del Monarca després de la seva abdicació

Socialistes i morats es reuneixen per reduir les tensions d'una setmana de topades

undefined48382559 graf226  madrid  29 05 2019   el rey juan carlos saluda dura190602192334

undefined48382559 graf226 madrid 29 05 2019 el rey juan carlos saluda dura190602192334 / JuanJo Martin

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Unides Podem no desisteix en el seu afany que el Congrés dels Diputats investigui Joan Carles I malgrat les diferències de visió amb els seus socis de Govern. Després d’una setmana de desavinences entre socialistes i morats, que es va tancar ahir amb una reunió de la comissió de seguiment de l’acord de coalició, els de Pablo Iglesias van registrar la petició de crear una comissió d’investigació al Congrés per indagar la relació de Joan Carles I amb l’Aràbia Saudita. Una iniciativa que el PSOE rebutja, tot i que miren de rebaixar l’enfrontament amb els seus aliats.

 La proposta, també firmada per ERC, sorgeix després de conèixer-se que la Fiscalia Anticorrupció espanyola està en contacte amb el ministeri fiscal de Suïssa per investigar comptes bancaris en els quals Joan Carles I va rebre 100 milions d’euros de l’Aràbia Saudita el 2018. Els morats consideren que la gravetat de la situació requereix que la Cambra baixa estudiï les finances del Monarca, però no compten amb el recolzament dels socialistes. «Al rei emèrit el protegeix l’article 53.6 de la Constitució, és simplement llegir-se la Constitució i saber que és inviolable», va argumentar la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra.

 

Amb aquesta idea al cap, el portaveu al Congrés d’Unides Podem, Pablo Echenique, ja va assenyalar aquest dijous la necessitat d’«afinar molt bé» la petició per no trobar esculls en la inviolabilitat que la Constitució concedeix a la figura del Rei durant el seu mandat.

Per a això, a l’escrit presentat al Congrés argumenten que les dades publicades a diferents mitjans «apunten a la presumpta comissió de possibles delictes de blanqueig de capitals» per part de Joan Carles I i que «no és descartable que s’estiguin executant actualment o s’haurien executat posteriorment a la seva abdicació».

Notícies relacionades

A més, Unides Podem i ERC descarta l’argument esgrimit pels socialistes que el Poder Legislatiu no controla la Direcció de l’Estat. En el document registrat s’explica que no es tracta d’«un acte de control a la Direcció de l’Estat, ja que no ostenta en l’actualitat tal condició» i que «ja no gaudeix de cap inviolabilitat i és plenament responsable pels actes que contravinguessin l’ordenament jurídic».

Reduir tensions

L’objecte de la comissió seria investigar «les presumptes irregularitats realitzades per l’excap de l’Estat en relació amb les relacions diplomàtiques entre Espanya i l’Aràbia Saudita». Segons fonts socialistes, la iniciativa no els agafa per sorpresa. Tot i que insisteixen que hi votaran en contra, ressalten que la comissió d’investigació se centra en la figura de Joan Carles I i no es refereix en cap moment a l’actual rei, Felip VI. En la reunió que van mantenir ahir les dues formacions van coincidir a rebaixar tensions i van assegurar que la coalició treballa sobre «el respecte mutu».