Espanya, tancada per decret per evitar el col·lapse dels hospitals
Sánchez s'atorga gairebé plens poders i centralitza competències en Sanitat, Interior, Defensa i Transport
El Govern limita els desplaçaments i tanca comerços per frenar el contagi del coronavirus
El Consell de Ministres va aprovar aquest dissabte, per segona vegada en 40 anys, l’estat d’alarma. La primera vegada, el 2010, només va afectar els controladors aeris. En aquesta ocasió, les mesures incloses al reial decret, dissenyat per frenar el contagi del coronavirus i evitar el col·lapse hospitalari, tenen conseqüències sense precedents per a tots els espanyols, que veuran limitats els seus moviments i modificades les seves rutines socials i laborals. La pandèmia del Covid-19 ha provocat ja 195 morts i gairebé 6.400 contagis.
El president del Govern, Pedro Sánchez, va comparèixer passades les nou de la nit i va assenyalar que, des d’aquesta matinada, quan s’han publicat les mesures al ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ (‘BOE’), es restringeixen les sortides al carrer dels ciutadans. Només podran anar a comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat (ulleres, ortopèdies); als llocs de treball; a la residència habitual; podran acudir a cuidar els avis i les persones dependents; als bancs, a les perruqueries i a les tintoreries; treure a passejar les seves mascotes i també podran sortir si hi ha motius de «causa de força major o situació de necessitat». I sempre, en tots aquests casos, va assenyalar el president, mantenint una distància mínima d’un metre per evitar possibles contagis. Aquests establiments quedaran oberts davant la immensa majoria que hauran de tancar: tots els centres educatius, museus, cines, bars, restaurants (menys els que serveixin menjar a domicili), gimnasos, piscines...
El cap de l’Executiu va explicar que totes aquestes iniciatives tenen només un objectiu: intentar que el nombre d’infectats per aquest virus no continuï creixent com «una fletxa», sinó de «manera més lenta» perquè el sistema hospitalari no es col·lapsi. Sánchez va tornar a advertir que venen «setmanes molt difícils» d’«esforços i sacrificis». «Aquesta és una batalla que guanyarem, sobre això no hi ha cap discussió: la guanyarem. L’important és quin preu pagarem per aquesta victòria. Quantes més vides ens estalviem, quants més malalts i més dies de malaltia ens evitem», va subratllar.
Centralització en Sanitat, Defensa, Interior i Transports
Sánchez va enunciar les principals mesures i va començar per la que més ha molestat la Generalitat de Catalunya: el Govern central serà l’«autoritat competent» a tot Espanya per afrontar aquesta crisi sanitària. «No parlem de comunitats autònomes ni d’Espanya, sinó dels individus», va afirmar després de demanar unitat quan, en la roda de premsa telemàtica, se li va plantejar la crítica que Quim Torra li havia fet per Twitter. A mitja tarda, el president català es va mostrar en contra que l’Executiu central assumeixi les competències «en salut, seguretat i transport». El reial decret recull que els ministres de Sanitat, Defensa, Interior i Transport tindran autoritat per actuar i dictar ordres a tot el país sota la direcció de Sánchez durant el temps que s’allargui l’estat d’alarma, en principi durant els pròxims 15 dies. Passada aquesta data, si l’Executiu considera que ha de continuar aquesta situació excepcional, haurà d’anar al Congrés dels Diputats per aconseguir el recolzament. El PP ja va anunciar fa uns dies que podrà comptar amb el seu suport.
Les policies autonòmiques i locals quedaran sota l’ordre directa del ministre de l’Interior i el Govern també es podrà recolzar en l’Exèrcit per a les tasques de seguretat que el departament de Defensa consideri necessàries.
Respecte a les possibles sancions si hi ha ciutadans que desobeeixen les directrius, fonts de la vicepresidència primera van afirmar que s’aplicarà el règim de sancions ja conegut per desobediència a les forces de seguretat.
En tot cas, en aquestes quatre àrees més afectades (Sanitat, Defensa, Interior i Transport) s’aprovaran decrets amb decisions més específiques en els pròxims dies, van explicar aquestes mateixes fonts.
Debat al si del Govern de coalició
Notícies relacionadesSánchez tenia previst comparèixer davant els espanyols per explicar el contingut del decret de l’estat d’alarma a les dues del migdia. El Consell de Ministres es va allargar més de set hores, amb una aturada per menjar. El president va demanar disculpes i va admetre que el retard es va deure al debat intern que es va desencadenar en el Govern que comparteix amb Podem. Segons la seva opinió va ser «enriquidor», «assossegat» i «molt detallat» sobre els instruments d’aquesta eina legal que preveu la Constitució. Els ministres de Podem (amb el vicepresident morat, Pablo Iglesias, al capdavant) defensaven aprovar ja mesures de «calat» de caràcter econòmic i social, malgrat que elevés el cost, davant les ministres econòmiques. El ministre de Transport, José Luis Ábalos, segons algunes fonts, va mantenir una posició intermèdia. Aquestes mesures (relatives al pagament d’hipoteques o expedients de regulació temporal d’ocupació) s’hauran d’esperar, va confirmar Sánchez, a dimarts que ve, al Consell de Ministres ordinari.
Les eleccions d’Euskadi i Galícia, en l’aire
El president es va mostrar partidari d’ajornar les eleccions convocades el 5 d’abril a Euskadi i Galícia. També el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, considera necessari prendre aquesta decisió inèdita en la democràcia espanyola. Cap llei espanyola preveu aquesta possibilitat, per la qual cosa la qüestió obre un altre capítol més en aquest desafiament polític, econòmic i social propiciat per la pandèmia del Covid-19.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista