CORONAVIRUS
Sánchez prepara uns Pressupostos d'emergència
El president demana a l'oposició que recolzi uns comptes públics «que no deixin ningú enrere»
El cap de l'Executiu es defensa de les crítiques: «Ningú té un manual d'instruccions infal·lible»
zentauroepp52789588 sanchez200314213136
Quan Espanya aconsegueixi sortir de la pandèmia de coronavirus el país serà un altre. I el mapa polític, també. L’estat d’alarma pot haver convertit Pedro Sánchez en el president que més poder ha acumulat des de la tornada de la democràcia, però tota la seva acció legislativa és ara presonera de l’excepcionalitat. Per combatre la crisi necessita una arma més poderosa, de més abast que les mesures de contingència que va aprovant el Consell de Ministres. Necessita, més que mai, uns Pressupostos Generals de l’Estat per esmorteir el mal social i econòmic d’aquesta envestida.
Conscient d’aquesta necessitat i sabedor de l’estret marge que té ara l’oposició per negar-se a fer pinya amb el Govern, Sánchez ha anunciat aquest dimarts que prepararà uns «Pressupostos d’emergència» per als quals ha demanat suport a la resta dels partits amb l’objectiu de tirar endavant uns comptes públics que es converteixin en un escut de protecció per al país contra els grans mals del coronavirus. No ha avançat més detalls.
Quan la pandèmia va començar a fuetejar, l’Executiu estava ultimant un avantprojecte de pressupostos, però sospesava encara com fer-ho per poder aprovar-los, perquè continuava sense tenir assegurada l’abstenció d’ERC, imprescindible en els equilibris d’un parlament hiperfragmentat. La Moncloa havia assumit que hauria de congelar-ho tot fins que se celebressin eleccions catalanes per assegurar-se el suport dels republicans. Els seus socis van arribar a plantejar que s’oblidés d’uns Pressupostos per al 2020 i presentés, a la tardor, directament els comptes per al 2021. Ara, és més complicat no recolzar uns comptes que es prepararan per «no deixar ningú enrere».
Les respostes de l’oposició començaran a perfilar-se aquest mateix dimecres, quan Sánchez acudeixi al Congrés per argumentar la declaració de l’estat d’alarma. L’escena serà inèdita. Sánchez parlarà des de la tribuna a una vintena de diputats. Entre els parlamentaris n’hi ha 10 de positius i s’han pres mesures per evitar nous casos, informa Pilar Santos.
Hemicicle gairebé buit
Els grups parlamentaris han acordat limitar el nombre de representants i alguns partits han declinat fins i tot participar-hi presencialment i donaran a conèixer la seva posició per les xarxes socials. Dels grups d’àmbit espanyol només serà baixa Inés Arrimadas (Ciutadans), que està embarassada. De la resta (PSOE, PP, Vox i Podem), hi acudiran diversos diputats. També hi seran Gabriel Rufián (ERC) i Aitor Esteban (PNB). Més baixes hi ha hagut en els grups petits. El Grup Plural i el Grup Mixt han arribat a acords interns per garantir que s’escolta la seva veu, tot i que faltin alguns dels seus integrants. Pel primer (en el qual s’enquadra, entre d’altres, Laura Borràs, de JxCat, que no hi anirà), parlaran Íñigo Errejón (Més País) i Néstor Rego (BNG). Pel mixt, ho faran Sergio Sayas (UPN), Isidro Martínez Oblanca (Fòrum Astúries) i Tomás Guitarte (Terol Existeix). Els diputats de la CUP, Coalició Canària, Nova Canàries i el regionalista de Cantàbria han decidit no acudir-hi.
Tots tindran oportunitat de recollir el guant de Sánchez o pressionar amb les crítiques. El president les ha eludit en la seva compareixença. Ha al·legat que «ningú té un manual d’instruccions infal·lible» i ha assenyalat que, superat el pitjor, hi haurà temps d’avaluar com s’ha actuat perquè ara entrem, va dir, en «la fase transcendental». Tot i que Sánchez ha assegurat que la crisi és «una frenada en sec temporal» de la qual Espanya aconseguirà sortir, ha tornat a reconèixer la gravetat de la situació i ha deixat la porta oberta a prorrogar l’estat d’alarma.
Apartar la bronca
Notícies relacionadesEl president ha tret ferro a les discrepàncies amb Podem al si del Govern i ha defensat la necessitat de «deliberació» en assumptes tan transcendents com el tractament de la crisi del coronavirus. Tampoc ha volgut entrar en pulles amb les comunitats autònomes que li recriminen haver actuat tard o li reclamen més mesures.
«Els puc garantir que el Govern d’Espanya agraeix la cooperació de cada comunitat autònoma amb els seus peròs i els seus matisos. És igual la ideologia d’aquest govern autonòmic perquè creiem en l’estat autonòmic», ha provat de concloure.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín