Sánchez descarta aprovar mesures més dures davant el coronavirus

El president crida els ciutadans a resistir a casa

Eludeix anunciar que prorrogarà l'estat d'alarma i contestar als retrets de Torra

Madrid (Spain), 21/03/2020.- A handout screen grab made available by the Moncloa Palace institutional TV signal shows Spanish Prime Minister Pedro Sanchez during a presser after chairing a Coronavirus Technical Management meeting in Madrid, Spain, 21 March 2020. Spain faces the seventh day of national lockdown in an effort to slow down the spread of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. (España) EFE/EPA/MONCLOA PALACE PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES

Madrid (Spain), 21/03/2020.- A handout screen grab made available by the Moncloa Palace institutional TV signal shows Spanish Prime Minister Pedro Sanchez during a presser after chairing a Coronavirus Technical Management meeting in Madrid, Spain, 21 March 2020. Spain faces the seventh day of national lockdown in an effort to slow down the spread of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. (España) EFE/EPA/MONCLOA PALACE PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES/NO ARCHIVES / MONCLOA PALACE PRESS OFFICE / HA (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

A l’equador del període de 15 dies de l’estat d’alarmaPedro Sánchez va comparèixer aquest dissabte a la Moncloa per aplaudir el comportament de la ciutadania, advertir que encara queda el «pitjor» i va animar la societat a resistir a casa per lluitar contra el coronavirus. Des que va esclatar la pandèmia, les intervencions del president del Govern havien servit per fer anuncis importants, ja fossin iniciatives econòmiques o mesures de confinament. Aquesta vegada, no obstant, Sánchez va pronunciar un discurs de més de mitja hora destinat a un país en xoc, sense cap nova decisió per transmetre.

Tot i així, en el torn de preguntes, el cap de l’Executiu ha deixat clar que no es planteja, almenys de moment, aprovar mesures més dures que les actuals, que inclouen el confinament d’una bona part de la població i tancament de la majoria de comerços, però també permeten acudir a comprar béns de primera necessitat. Les iniciatives del Govern espanyol, va remarcar, són les més estrictes de tota la UE. Contra els qui reclamen extremar les decisions (cas del president de la Generalitat, Quim Torra, i d’un sector de científics, com el metge infectòleg Oriol Mitjà, que defensa el confinament total), Sánchez es va preguntar: «¿A què es refereixen? ¿A prohibir anar a comprar el pa? ¿Que una mare no pot sortir a passejar el seu fill autista? Cal saber ponderar i equilibrar. Estem a l’avantguarda en moltes mesures de confinament».

El líder socialista va evitar anunciar si caldrà prorrogar l’estat d’alarma, que en principi acabarà el cap de setmana que ve, un pas que fonts de la Moncloa donen per fet. Tot està encaminat que el Consell de Ministres aprovi aquesta mesura dimarts que ve i el Congrés la voti dimecres amb el suport de gairebé tots els grups parlamentaris. La compareixença del president, com totes des de fa dies, va ser telemàtica, i les preguntes dels mitjans havien de formular-se anteriorment, havent de passar el filtre del mateix Govern, que va optar per no seleccionar cap de les moltes que li demanaven que aclarís quant temps més es pot prolongar aquesta situació excepcional. Però en el seu discurs sí que va donar pistes sobre l’extensió de l’alarma. «Necessitem guanyar temps», va afirmar.

L’advertència

La sortida del president buscava un altre efecte: mostrar el seu «orgull» per la ciutadania, felicitar els qui es troben en l’avantguarda de la lluita contra el Covid-19 (personal sanitari, policies, militars, comerciants que no poden tancar perquè són serveis bàsics...) i demanar a tota la societat que continuï així, «unida», perquè el que queda per passar és molt i molt complicat, més encara del que ha passat fins ara.

Hores després que es conegués que els morts a Espanya pel virus ja són 1.326, amb el sistema sanitari a Madrid o Catalunya acostant-se al col·lapse, Sánchez va dir: «El pitjor encara ha d’arribar i posarà al límit les nostres capacitats. Els casos diagnosticats i morts augmentaran en els pròxims dies. Arribaran dies molt durs. Ens hem de preparar psicològicament. El risc és a tot arreu.

«La població ha seguit exemplarment les normes de confinament. La instrucció de quedar-se a casa ha sigut seguida per una majoria aclaparadora de la societat espanyola. La resposta ciutadana ha sigut commovedora», va dir el president, durant un discurs que pretenia, sobretot, transmetre emoció i empatia.  

La «responsabilitat»

Notícies relacionades

Atacat per l’oposició per no haver reaccionat abans a la pandèmia, esperant fins fa una setmana a declarar el confinament, Sánchez va assenyalar que assumia «la responsabilitat» de totes les actuacions dutes a terme fins ara, que sempre han estat, va continuar, guiades per les recomanacions científiques.

Sánchez no va voler contestar a la crítica amb més crítica. Contra els atacs de Torra, alguns dels seus ministres, com la titular de Defensa, Margarita Robles, han respost acusant el president de falta de «lleialtat». Però aquesta no és l’actitud que el cap de l’Executiu creu que ha d’imperar. «Ningú del meu Govern polemitzarà amb cap administració, ni amb cap adversari polític. El nostre enemic és el virus. Si algú marca distància respecte al Govern d’Espanya, nosaltres ens acostarem amb la millor disposició», va afirmar. I després, responent a una pregunta que parlava sobre Torra: «No sortirà de mi cap retret a cap president autonòmic. No vull gastar-hi ni un segon de la meva energia».