TRÀMIT PARLAMENTARI
El Govern prorrogarà l'alarma amb el recolzament gairebé total del Congrés
Sánchez anuncia als presidents autonòmics que les mesures excepcionals s'amplien a 15 dies més
Dimecres la majoria dels grups avalaran la decisió, mentre els partits catalans debaten què fer
El Congreso de los Diputados, semivacío, durante la comparecencia de Pedro Sánchez para explicar la declaración de estado de alarma el 18 de marzo. /
Res és normal en temps del coronavirus. Ni al carrer, ni a la feina, ni a les carreteres. Tampoc al Congrés dels Diputats, on els debats, des que es va decretar l’estat d’alarma per frenar l’epidèmia, es duen a terme reduint a la mínima expressió la presència de membres del Govern i parlamentaris. Així va passar dimecres passat, quan Pedro Sánchez va informar la Cambra baixa de les extraordinàries mesures adoptades, i així serà dimecres que ve, dia en què el president sol·licitarà la pròrroga de la situació actual, un pas obligatori per mantenir el confinament en què viu Espanya des de fa gairebé una setmana. Aquesta vegada, a diferència de l’anterior, el Congrés ha de votar sobre la decisió de la Moncloa.
El resultat no s’ajustarà a les regles tradicionals de la política espanyola: la immensa majoria de l’hemicicle donarà recolzament a l’Executiu, unint els seus vots als del PSOE i Unides Podem. Del PP a Més País, passant per Vox, Cs i el PNB, gairebé totes les formacions recolzaran que l’alarma s’ampliï per aturar el nombre de contagis i morts pel Covid-19. L’excepció se situa en els partits catalans, que continuen debatent quina posició prendre.
Aquest diumenge Sánchez ha anunciat als presidents autonòmics, amb qui s’ha reunit de forma virtual, que l’extensió del confinament durarà quinze dies més de les dues setmanes aprovades inicialment. La mesura es prendrà oficialment en el Consell de Ministres de dimarts que ve. Ja a principis d’aquesta setmana el titular de Transports, José Luis Ábalos va suggerir que es necessitaria una ampliació. «És evident que haurem de prorrogar-lo. Ja veurem amb quines mesures, però en 15 dies no crec que estiguem amb capacitat de guanyar aquesta batalla», va dir el ministre. «La decisió està assumida», afirmaven fonts de la Presidència a mitja setmana. Aquest diumenge Sánchez ho ha confirmat.
La llei que regula l’estat d’alarma assenyala que en un primer moment la mesura només es pot aplicar durant 15 dies, però no posa cap límit després, sempre que el validi la Cambra baixa. «Només es podrà prorrogar amb l’autorització expressa del Congrés dels Diputats, que en aquest cas podrà establir l’abast i les condicions vigents durant la pròrroga», diu la norma.
Votació telemàtica
En qualsevol cas, els grups parlamentaris es preparen per recolzar l’ampliació de l’alarma a través d’una votació que serà telemàtica per evitar que el virus es propagui. Tot i així, tots reconeixen que l’Executiu de coalició fins ara no els ha transmès la durada de la pròrroga.
Pablo Casado, líder del PP, va esmorteir les seves crítiques al Govern durant el ple de dimecres passat i va oferir el seu recolzament al president, un gest que va agrair Sánchez. A Vox, malgrat les seves exigències que dimiteixin els vicepresidents Carmen Calvo i Pablo Iglesias, anticipen que votaran a favor. «Vam ser els primers a proposar l’alarma», afirmen des del partit ultra, informa Miguel Ángel Rodríguez. Cs també hi donarà recolzament, informa Pilar Santos. I el PNB, igual. «L’actitud general és de recolzament al Govern en les mesures, però amb una petició: no allargar innecessàriament l’estat d’alarma», afirmen fonts dels nacionalistes bascos, que no descarten presentar alguna «proposta o esmena» al text que aprovi el Congrés.
Notícies relacionadesL’actitud dels partits catalans, mentrestant, és diferent. Fins ara han sigut molt durs amb el Govern, demanant mesures més dràstiques i alhora carregant contra la «recentralització» que suposa l’estat d’alarma, on totes les administracions queden sota el comandament de l’Executiu per lluitar contra el Covid-19.
El seu vot no està decidit. «El més important és fer front a l’emergència sanitària. Si s’ha de renovar l’estat d’alarma, vol dir que la situació ha empitjorat. Per tant, convindria posar sobre la taula totes les qüestions que estem reclamant des del Govern, començant amb el confinament total de Catalunya», diuen fonts de JxCat. «Ho estem analitzant», afirmen els republicans. La CUP també. «Anirem valorant dia a dia la situació i a partir d’allà marcarem les nostres posicions», diuen els anticapitalistes, informa Júlia Regué.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça