PRÒRROGA DE L'ALARMA AL CONGRÉS
Sánchez demana «unitat» a una oposició que reclama mesures més severes
Casado acusa el Govern de «negligència» per no haver actuat abans contra el virus
El president rebutja endurir el confinament: «S'ha de buscar un equilibri»
Pedro Sánchez es va esforçar aquest dimecres a la nit a convèncer els grups del Congrés que havien d’estar «units», entre si i amb el Govern, davant el coronavirus. Durant el debat sobre la pròrroga de l’estat d’alarma, que aquesta vegada sí que necessita l’aprovació del Parlament, el president va basar la seva intervenció en aquesta idea. Però l’oposició, malgrat que va votar en la seva immensa majoria a favor de l’extensió d’aquest període excepcional (321 ‘sís’, 28 abstencions i cap ‘no’) , va demanar, a grans trets, mesures de confinament social més dures que les actuals, una cosa que Sánchez va rebutjar durant un debat més crispat que el de la setmana passada. «S’ha de buscar un equilibri», va dir. Fins i tot els seus socis en el Govern, Unides Podem, van defensar la possibilitat d’un aïllament més sever en un ple que es va allargar durant 11 hores, fins a les dues de la matinada.
Les crítiques més repetides pels líders de la resta de partits tenen a veure amb la lentitud en la reacció del Govern i la falta de materials de la sanitat pública (mascaretes, respiradors, test de diagnòstic), que en autonomies com Madrid i Catalunya es troba a punt del col·lapse a causa de l’elevat nombre de pacients que han hagut de ser ingressats.
Sánchez es va regirar contra aquestes crítiques. Es va justificar a l’assegurar que ningú coneixia al gener l’envergadura de la malaltia i va demanar humilitat a l’oposició. «Amb el que avui sabem, tots hauríem actuat d’una altra manera», va argumentar contra els qui l’acusen d’arribar tard. No els va acusar de deslleialtat, però va apuntar en aquesta direcció. «Quan sortim d’aquesta, tindran molt temps per fer una oposició al Govern. Però hi haurà una diferència. Llavors em defensaré. Ara no perdré ni un gram d’energia, perquè el necessito per combatre el virus», va dir. Va avisar, també, que serà necessari que les comunitats autònomes se solidaritzin i comparteixin recursos sanitaris amb les més afectades. En aquest moment, va demanar, amb Madrid.
El «bisturí»
El president va rebutjar una vegada i una altra paralitzar tota l’economia del país. «Aquest malson s’acabarà, i aviat. Però a l’hora d’actuar és necessari utilitzar el bisturí», va dir el president. «S’ha de buscar un equilibri. Això és el que es busca amb el decret», va continuar el president, partidari que una part de l’activitat econòmica no s’aturi i que els ciutadans puguin continuar sortint al carrer per comprar productes de primera necessitat.
«Comparec per sol·licitar temps i per proposar un altre bé també preuat: unitat i lleialtat», va dir Sánchez, que va demanar a l’oposició: «Foragitem qualsevol pensament mesquí, qualsevol pensament egoista».
No hi va haver cap anunci, cap nova mesura en la seva intervenció, davant d’un hemicicle pràcticament desert: 307 dels 350 diputats van demanar la votació telemàtica per evitar contagis. Però pot ser que hi hagi noves iniciatives a curt termini. «Es continuaran prenent ordres per fer front als diferents desafiaments que poguessin sorgir en els pròxims dies», va assenyalar Sánchez.
La seva crida a la unitat i a la lleialtat va ser interpretada de manera creativa per la resta de partits. L’oposició, a dreta i esquerra de l’arc parlamentari, va reclamar a Sánchez mesures més dràstiques per combatre la pandèmia amb més eficàcia. El clima a l’hemicicle va ser diferent del del ple de la setmana passada, quan el president va informar de l’estat d’alarma, ja que el primer decret no necessitava ser aprovat pel Congrés. Aquella vegada hi va destacar el bon to i les crides a la unitat davant la gravetat d’aquesta crisi sanitària, econòmica i social. Aquesta vegada els missatges van ser més durs.
«Unitat no és barra lliure»
Des dels grups conservadors, van abundar les acusacions de falta d’eficàcia i petició de rebaixa d’impostos; des de les progressistes, van exigir més ajuts per a la població més vulnerable. El president del PP, Pablo Casado, va acusar l’Executiu de cometre una «greu negligència» per no haver decretat abans el confinament i el va criticar per l’escassetat de material de protecció entre els professionals sanitaris. «El Govern no està responent a l’altura dels esforços dels ciutadans», va opinar, per advertir: «Unitat no és barra lliure».
Vox va ser, sens dubte, la força més crítica amb Sánchez. El seu president, Santiago Abascal, va assegurar que no descansarà fins que es dirimeixin les responsabilitats governamentals per la gestió de la crisi. «Vostès ho han fet tot tard i malament; ens han mentit i ens han ocultat informació», va criticar.
Notícies relacionadesPerò tant el PP com Vox, i també Cs, van recolzar la pròrroga de l’alarma, que va sortir recolzada per una aclaparadora majoria. ERC, en canvi, es va abstenir, com JxCat. El republicà Gabriel Rufián va ser un dels oradors que més va insistir en la necessitat d’endurir les mesures perquè la gent no es vegi forçada a traslladar-se als seus llocs de treball. «Avui la demora o la incompetència no fa perdre vots. Fa perdre vides. Tan absurd és no haver confinat Madrid en el seu moment com veure un metro ple a vessar de gent a Barcelona obligada a anar a treballar», va dir. «Avui de camí del Congrés he vist dos jardiners tallant la gespa d’un parc. ¿Què d’essencial té la gespa d’un parc?», es va preguntar. Íñigo Errejón va recórrer un camí similar, malgrat votar a favor de la pròrroga. «Necessitem parar tot el país», va defensar.
El Congrés també va aprovar aquest dimecres cinc reials decrets. Tres amb mesures per combatre el coronavirus, un per derogar l’acomiadament per baixa laboral i un altre amb iniciatives per reduir els problemes en el món de l’agricultura i l’alimentació.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín