COMPAREIXENÇA TELEMÀTICA
Torra exigeix restriccions ja per evitar que el pic de contagis se situï a finals d'abril
El president adverteix que, atesa la situació, el confinament es podria allargar fins al juny
zentauroepp52908297 pol torra200324163853 /
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit al Govern central que prengui noves mesures de restricció dràstiques per evitar que el pic de contagis de coronavirus se situï a finals d’abril, una situació que preveuen algunes projeccions i que podria allargar el confinament fins al mes de juny, quan s’estabilitzaria la corba a la baixa. «Tant de bo aquest escenari no es produeixi, treballem amb tota la contundència perquè no passi, però, per responsabilitat, hem de contemplar tots els escenaris», ha conclòs. Es refereix a un dels documents que maneja la Conselleria de Salut, i aquest seria el pitjor escenari previst en aquesta crisi, que indica que podria arribar fins als 121.734 casos entre el 24 i el 28 d’abril i fins als 13.000 morts, una situació que Torra ha comparat amb el que s’està vivint a Itàlia.
Torra ha comparegut de manera telemàtica al Parlament, connectat des de la Casa dels Canonges –la residència oficial del president– on es troba confinat després d’haver donat positiu en Covid-19, per informar de la gestió del Govern sobre la pandèmia. El cap de la Generalitat ha demanat centrar esforços i cooperació política per escurçar la corba de contagis actuant «de manera urgent».
El president ha demanat aparcar l’esbronc polític i dedicar esforços a «parar el cop» del coronavirus. I ha repassat totes les mesures que ha tirat endavant, no sense insistir al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que decreti el confinament «total» de Catalunya, ja que el Govern no té competències per fer-ho. «Ens fa falta un confinament total, no hi ha cap altre remei per aturar el ritme de contagis que ens ve a sobre»; ha defensat Torra, i ha afegit que l’aïllament, «com més dràstic, millor, perquè així més curt serà el període de crisi». Al seu parer, aquesta petició no és un «caprici», sinó que se cenyeix a les recomanacions d’experts. «No és un problema polític, de fronteres, ideològic o de banderes, ja n’hi ha prou de demagògia. És una qüestió sanitària», ha emfatitzat.
«Les xifres són molt preocupants. El ritme de contagi és molt alt i les afectacions són greus», ha continuat Torra i ha reconegut que les ucis estan sumides en «un estrès molt gran», que s’agreuja per la falta material sanitari per mitigar la malaltia i atendre degudament els pacients: «La recentralització de la distribució de mascaretes no està funcionant com hauria de funcionar», ha afirmat, i ha demanat «transparència» al Govern central sobre el repartiment de mascaretes, respiradors i tests de detecció ràpida.
«Com més transparència hi hagi en aquesta qüestió, millor. Si l’Estat espanyol m’envia totes les mascaretes i tot el material que nosaltres li estem demanant, seré el primer a agrair-l’hi i a felicitar-me. Però si no és així, seré el primer a reclamar-ho, perquè ho necessitem», ha avisat. En aquest sentit, ha demanat un «sistema equitatiu transparent» per «saber com s’estan distribuint tots aquests materials».
Cinc mesures «imprescindibles»
Torra ha llançat cinc mesures que considera «imprescindibles» i que es podrien fer extensives a altres territoris: el confinament total excepte per als serveis essencials; la protecció a la ciutadania amb una renda bàsica de ciutadania universal; el recolzament a pimes, autònoms i empreses amb crèdits i liquiditat; la suspensió del pagament d’impostos, lloguers i subministraments, i el reforç de concentració màxima ara en el sistema sanitari i assistencial.
«Les pitjors perspectives no ens poden paralitzar; tirarem endavant. Viurem dies amb llàgrimes als ulls, però ens ens sortirem», ha assegurat donant ànims. «Per mi, no hi ha colors polítics ni blocs. El Govern està a disposició de vostès per al que calgui i de tota la ciutadania. Al nostre parer, aquesta és l’única manera d’avançar: centrar esforços, parant el cop i donant confiança i seguretat a la gent. Us oferim treballar conjuntament, ens juguem la salut i la vida dels nostres ciutadans», ha conclòs.
Aragonès demana aprovar ja els pressupostos
El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha blindat els pressupostos acordats amb els comuns i ha rebutjat crear-ne uns de nous, tot i que ha allargat la mà als grups per acordar les posteriors modificacions que seran necessàries per atendre l’emergència. «L’elaboració de nous pressupostos implica sis mesos de tramitació en un escenari normal. No podem esperar sis mesos», ha afirmat. A més, ha prioritzat la salut a la recuperació econòmica i s’ha decantat per emetre compres alternatives a les del Govern espanyol per apressar l’arribada de material sanitari a Catalunya. «Convertim també la indústria catalana en una indústria de defensa sanitària», ha proposat.
També ha revelat que el Govern ampliarà les beques menjador als dies de Setmana Santa, ha demanat un ajornament de les quotes d’autònoms mentre duri la crisi i ha recordat que l’Estat pot emetre fins a 73.000 milions d’euros de deute d’acord amb els ajuts europeus.
Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha afirmat que el Govern no rebutja l’ajuda de l’Exèrcit, entre altres coses perquè el paguen també els catalans: «Si el necessitem, ja li trucarem». I la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que la Generalitat disposarà a partir de divendres de 50.000 tests ràpids de diagnòstic del Covid-19 adquirits per l’administració catalana, als quals s’afegiran els que rebi del Ministeri de Sanitat.
Les exigències de l’oposició
El president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha exigit presentar «immediatament» uns nous pressupostos perquè considera que els tramitats amb el recolzament dels comuns han quedat obsolets amb l’expansió del coronavirus.
Els taronges han allargat la mà a l’Executiu per plantejar uns nous comptes «unitaris» i han demanat que es creïn tests ràpids, que se sol·liciti el desplegament de l’UME a hospitals i residències i que s’estableixi un fons de recolzament a pimes i autònoms. «Més que mai necessitem un Govern que actuï des de la lleialtat i la responsabilitat», ha afegit.
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha retret a Torra les seves crítiques públiques al Govern central i haver-se desmarcat, en la primera reunió de Sánchez amb els presidents autonòmics, del comunicat conjunt en favor de la coordinació i la lleialtat. «La picabaralla i el desànim no són útils per lluitar contra el virus», ha llançat al president, i l’ha emplaçat a «col·laborar i no confrontar» recordant que les mesures del Govern central s’atenen al que ha recomanat l’OMS. «Parla de confinament total: digui què més cal tancar, perquè potser discrepem sobre quins són els serveis que tenen caràcter essencial. Amb un confinament del 90%, ha de quedar poc, i la discrepància sobre això no creiem que sigui útil per al que realment importa, sinó que més aviat sembla un intent de derivar a d’altres tota responsabilitat», ha criticat Iceta.
La dirigent dels comuns, Jéssica Albiach, també ha fet pinya amb el Govern central i ha reivindicat que les mesures de confinament preses per Sánchez «són les més dràstiques de tot occident» perquè es va anticipar decretant l’estat d’alarma abans dels 5.000 encomanats. «La millor protecció contra el Covid-19 és no permetre més retallades en salut ni privatitzar el sector sanitari», ha reblat.
Per la seva banda, la CUP ha exigit que es nacionalitzin els recursos sanitaris i que la crisi desencadenada pel coronavirus «la paguin els bancs i l’Ibex 35». «Fan falta mesures valentes», ha etzibat la diputada Maria Sirvent, i ha acusat el Govern de contradir els seus discursos amb els decrets que aproven.
Notícies relacionadesDes del PPC, han requerit a Torra que demani ajuda a l’UME i aparqui l’estelada «perquè amb ella no salvarà ni una sola vida». En definitiva, que eviti el «politiqueig» en aquesta crisi. «Ja sabem que vostè és el més separatista entre els separatistes, a hores d’ara ja no té vostè res a demostrar en aquest sentit. Per això li demano que no tingui la temptació d’utilitzar aquesta crisi sanitària per fer politiqueig, perquè aquest discurs provoca desesperació entre els catalans», ha llançat Daniel Serrano.
D’altra banda, ERC ha insistit que aquesta crisi «evidencia» la necessitat de tenir «eines d’Estat» i ha acusat el Govern espanyol d’haver actuat «tard i de manera negligent». «La millor resposta no és el ‘millor units’ ni les rodes de premsa amb militars», ha reblat Sergi Sabrià. «El nostre exèrcit treballa amb EPIs, i no amb armes, i és aquí on hem de destinar els recursos», ha remarcat. JxCat ha compartit el diagnòstic i ha carregat contra la centralització de competències. «Han agafat el camí contrari», ha lamentat Albert Batet.
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- SANITAT El cribratge neonatal topa amb la desigualtat territorial
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental