ANUNCI IMMINENT

El Govern, en ple desgast, es prepara per allargar el confinament

Sanitat veu «probable» decretar que les mascaretes siguin obligatòries per sortir al carrer

La valoració de l'Executiu es desploma: el 51% rebutja la gestió de l'Executiu, el doble que fa un mes

zentauroepp52731768 sanchez illa200311112102

zentauroepp52731768 sanchez illa200311112102 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Iolanda Mármol

No hi ha horitzó clar per al final del confinament, però el Govern té assumit que la tornada a la normalitat tardarà a concretar-se més del que es va anunciar en un primer moment. L’Executiu ja es prepara per allargar l’estat d’alarma, una decisió que Pedro Sánchez comunicarà aquest dissabte a l’oposició i que haurà de tornar a ser aprovada la setmana que ve pel Congrés dels Diputats. A la mesura s’hi podria afegir l’obligació de portar mascaretes al carrer, cosa que Sanitat apunta com a «probable». Les novetats, duríssimes per a una població que ja fa tres setmanes que està tancada, arriben a més en un moment de debilitat creixent a la Moncloa. El nivell de rebuig del Govern es duplica l’últim mes i passa del 24% al 51%, segons l’últim baròmetre de Metroscopia.   [DIRECTE: tota la informació sobre el coronavirus i el Covid-19]

L’erosió  en la imatge de la coalició també arrossega els seus líders, tot i que Sánchez continua sent el dirigent més ben avaluat. Passa d’un nivell d’aprovació al gener del 47% al 44%. Pablo Iglesias baixa del 44% al 37%. A l’oposició les baixades són menys accentuades. Pablo Casado passa del 22% al 20%. I les diferències són significatives a les comunitats. Catalunya és, de lluny, l’autonomia que pitjor qualifica la gestió governamental de la crisi del coronavirus. 

Conscient de la debilitat acumulada pel flagell de la pandèmia, els vaivens i els errors, Sánchez ha visitat aquest divendres una empresa a Móstoles (Madrid) reconvertida per fabricar respiradors, una de les grans mancances sanitàries en hospitals saturats pel pic de contagis. Des d’allà va transmetre «un missatge de fortalesa, de determinació» davant de «la duresa de les dades». De les dades i de l’enduriment de mesures, ja que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar que l’Executiu estudia l’obligatorietat de fer servir mascaretes al carrer. La decisió no està presa però és «probable», va avançar.

Des que va esclatar aquesta crisi, davant de les crítiques per haver reaccionat tard i no consultar les mesures amb l’oposició i les comunitats autònomes (sobre tota l’aturada de tota l’activitat econòmica considerada no essencial), l’Executiu sempre s’ha defensat argumentat que es limita a seguir les recomanacions dels científics. I els experts, en vista de les dades, amb el ritme de contagis decreixent però no a un ritme suficient, apunten a la necessitat d’estendre l’estat d’alarma, segons fonts de la Moncloa.

La idea és prorrogar el confinament fins a finals d’abril. Pel camí, en funció de l’evolució dels contagis i de la situació hospitalària, hi hauria algunes mesures de desglaç, amb comptagotes, que permetrien enviar el missatge que s’està guanyant aquesta «guerra», que hi ha llum al final del túnel. Per exemple, que els nens puguin sortir al carrer a fer un petit passeig (com a Itàlia, França i molts altres països de l’entorn europeu), una cosa que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va apuntar dijous passat com a possibilitat.

Cita parlamentària

L’extensió del confinament, en qualsevol cas, haurà de ser validada pel Congrés dels Diputats, com ja va passar amb la primera pròrroga, el 24 de març passat. La bretxa entre el Govern i l’oposició ha anat a més en els últims dies. No només amb els partits de la dreta espanyola, sinó també amb els socis de Sánchez en la investidura, com el PNB i ERC.

Però l’Executiu creu que no tindrà problemes a tirar endavant l’allargament de l’estat d’alarma, ja que és una mesura compartida per la societat, que en poc temps ha assumit la necessitat d’aquestes mesures radicals i està complint, i la majoria dels grups no poden exposar-se a votar-hi en contra. Tot i així, per intentar rebaixar la tensió política, Sánchez trucarà demà dissabte als portaveus parlamentaris. Després, el Consell de Ministres sol·licitarà la pròrroga, que en principi serà votada a la Cambra baixa dimecres o dijous que ve, segons fonts parlamentàries. Després del vistiplau, un nou Consell de Ministres haurà d’aprovar l’extensió del confinament, que continuarà com a mínim fins al 26 d’abril.

Notícies relacionades

Fa dies que la Moncloa prepara el terreny per fer aquest pas. Dimarts passat, la portaveu de l’Executiu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va assenyalar que la decisió es prendria en els pròxims «dies». La tornada a la «normalitat», va continuar, «es farà de forma progressiva». Els experts, en aquest sentit, defensen que quan s’aixequi el confinament, restaurants, cines, teatres i esdeveniments esportius han de continuar tancats durant un temps, per evitar un rebrot del virus.

«El Govern es planteja totes les possibilitats. El president prendrà la decisió en els pròxims dies després de sentir els experts», va dir dijous a TVE el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. I aquest divendres, a la Cadena Ser, la titular de Treball, Yolanda Díaz, ha incidit en la mateixa idea: «Sánchez decidirà si amplia l’estat d’alarma en funció del criteri de les autoritats sanitàries». L’anunci és a prop.

‘Coronavirus avui’