Sánchez ofereix als presidents autonòmics un Pacte de Reconstrucció basat en la unitat
Defensa que la reactivació dels sectors no essencials respon a recomanacions científiques
Des del PP reclamen al cap de l'Executiu «més claredat i previsió en les decisions»
nz2 3803
Un pacte de reconstrucció social i econòmica. Aquesta ha sigut l’oferta que Pedro Sánchez ha posat sobre la taula als presidents autonòmics. Segons ha assegurat el president del Govern, el seu objectiu és que abans que s’acabi la setmana que ve es produeixi la primera reunió entre l’Executiu, les formacions polítiques en l’oposició, els governs autonòmics, els ens locals i els agents socials per planificar la situació una vegada que l’emergència sanitària acabi.
«La desescalada política serà fonamental perquè hem de fer front a la guerra però també a la postguerra», ha dit Sánchez després de la cinquena reunió telemàtica amb els seus homòlegs autonòmics des que es va declarar l’estat d’alarma. En aquest sentit, ha assenyalat que «han de quedar enrere el conflicte i les males paraules» i que l’«espectacle de polítics barallant-se» ha «de donar pas a la unitat, al diàleg, al consens i a l’acord».
Així, Sánchez ha volgut deixar clar que la seva proposta de reeditar els Pactes de la Moncloa de 1977 és «de tot cor i sincera». El líder dels socialistes ha apuntat que l’objectiu d’aquests acords és «mitigar els danys econòmics i socials» i que l’única forma possible és «la unió». A més, ha apuntat que la millor notícia que poden rebre els ciutadans quan s’acabi la crisi sanitària «és saber que els seus representants polítics han sigut capaços de superar les seves diferències i dissenyar junts un pla de reconstrucció social i econòmic» d’Espanya.
Resposta de l’oposició
No obstant, els dirigents del PP no semblen gaire disposats a asseure’s a negociar. El líder conservador, Pablo Casado, ja va rebutjar al llarg de la setmana passada la possibilitat d’arribar a acords a causa de la presència d’Unides Podem al Govern i, aquest diumenge, el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha apuntat en la reunió que seria «fantàstic» que hi pogués haver pactes però que per a això fa falta que hi hagi «confiança, transparència» i saber quina és la proposta, segons fonts coneixedores de la trobada.
Sobre el xoc amb els populars, Sánchez ha respost que compta amb el suport de la majoria de forces polítiques i que és necessari «anar anticipant estratègies de sortida que requeriran temps i que exigiran compartir informació i propostes». El cap de l’Executiu ha comptat, dins de la reunió, amb el recolzament del president asturià, Adrián Barbón, que ha demanat unitat en una situació extrema com l’actual: «Per als que critiquen aquests Pactes de la Moncloa: ¿si no som capaços d’unir esforços en aquestes circumstàncies, per a què servim els polítics?».
Desconfinament
Sobre la taula també hi ha hagut la decisió del Govern de permetre la tornada a l’activitat dels sectors econòmics no essencials. Davant de les crítiques que ha rebut els últims dies, el cap de l’Executiu ha defensat que el Govern va prendre la decisió tant de cessar aquesta activitat fa 15 dies com de reactivar-la ara basant-se en les recomanacions científiques.
«Entre dilluns i dimarts es reprendran les activitats econòmiques que van ser hibernades el 30 de març i només aquestes. La resta d’activitats que es van interrompre seguiran interrompudes i el confinament general serà la regla durant les properes dues setmanes», ha apuntant negant que s’estigui produint una desescalada del confinament. A més, ha assegurat que si d’aquí a dues setmanes no s’observa una millora en les dades de contagis es «mantindran o reforçaran les mesures».
«Hem de mantenir l’esforç», ha demanat Sánchez als màxims responsables autonòmics en la reunió que es repeteix cada diumenge per posar-los al dia sobre els passos que dona el Govern i per analitzar de manera conjunta la crisi del coronavirus. El líder dels socialistes ha apuntat que reobrir els sectors no essencials no implica una desescalada de les mesures del confinament i ha insistit en la necessitat de mantenir totes les precaucions.
Per carta
Un dels més crítics amb aquesta mesura és el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha enviat una carta a Sánchez minuts abans del començament de la trobada en què reclama que no aixequi el confinament total i li exigeix els informes sanitaris i epidemiològics en els quals es basa el Govern per decidir relaxar les mesures.
A més, fonts coneixedores de la conversa entre Sánchez i els presidents autonòmics asseguren que Torra ha dit que es tracta d’«una temeritat i imprudència la decisió de permetre tornar a la feina». Segons expliquen, el dirigent de JxCat ha fet referència a les opinions de diversos directors d’hospitals catalans per defensar la necessitat de mantenir les mesures de confinament més estrictes i ha demanat a Sánchez que reconsideri la seva decisió.
En aquest sentit, Torra ha transmès una advertència al cap de l’Executiu: «Catalunya no es quedarà de braços plegats i prendrem les nostres pròpies mesures. Prendrem les decisions que siguin necessàries perquè els nostres ciutadans estiguin segurs».
Desconfiança
Sánchez també ha rebut atacs dels presidents autonòmics del PP. En concret, Feijóo ha retret al Govern central que no comparteixi tota la informació de la qual disposa i ha demanat a Sánchez que deixi d’improvisar i concreti protocols d’actuació. A més, segons les mateixes fonts, s’ha queixat que el Consell de Ministres aprovi mesures que afecten directament els pressupostos de les comunitats autònomes. «La desconfiança està augmentant», ha afirmat.
El president d’Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, també ha intervingut per criticar que en els debats celebrats al Congrés dels Diputats se’ls critiqui i ha exigit a Sánchez «més claredat i previsió en les decisions» i que faci els presidents autonòmics partícips d'aquestes. Pel que fa a aquest tema, ha plantejat que aquestes reunions que es fan els diumenges passin a tenir lloc abans que es reuneixi el Consell de Ministres.
Notícies relacionadesEl lehendakari, Íñigo Urkullu, ha expressat les mateixes queixes al criticar la mecànica de «decisions no compartides». Per això ha demanat participació i col·laboració i després comunicació externa i no al revés, ja que això «provoca desorientació».
El cap de l’Executiu ha defensat després de la reunió que «és cert que volen tenir més capacitat de presa de decisions però que, d’altra banda, els ciutadans han d’entendre que en nivells de tanta incertesa és evident que el Govern d’Espanya ha de prendre decisions de manera molt ràpida i aquest és el marge de confiança que ha de tenir tot govern en aquestes circumstàncies».
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista