REUNIÓ PER VIDEOCONFERÈNCIA
Sánchez i Casado pacten que la taula de reconstrucció sigui una comissió parlamentària
El president del Govern i el líder del PP acorden que l'organisme per explorar uns nous Pactes de la Moncloa es constitueixi al Congrés
El cap de l'Executiu cedeix a l'exigència del conservador i aparca la seva idea que els pactes d'Estat s'abordin fora de la Cambra baixa
La reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Casado per explorar les bases d’uns nous Pactes de la Moncloa que busquin la reconstrucció del país arran de la crisi del coronavirus no anticipava cap acord. El líder del PP s’havia mostrat els últims dies molt crític amb aquesta iniciativa del president del Govern central. Va arribar a dir que es tractava d’un «esquer» per propiciar un «canvi de règim». Però la cita per videoconferència, que ha durat una hora i quart, ha acabat amb una entesa. De mínims, purament formal, sense cap contingut al darrere. Però una entesa.
Els dos dirigents han pactat aquest dilluns que aquesta taula de reconstrucció es converteixi en una comissió del Congrés dels Diputats, com volia Casado. «La taula es recondueix a una comissió parlamentària, com demanàvem nosaltres», han assenyalat fonts de la direcció del PP, que han recordat unes paraules del seu líder dimecres passat: «Si [Sánchez] vol pactar alguna cosa, haurà de ser aquí, amb llum i taquígrafs». Però el conservador, alhora, ha acceptat que en l’organisme participin també partits com Unides Podem i ERC, que els conservadors havien vetat fins ara.
En el fons, les posicions segueixen tan allunyades com sempre, i a la Moncloa reconeixen que les possibilitats de forjar un gran acord, que en la línia dels firmats el 1977 agrupin l’àmplia majoria de l’arc polític, són bastant escasses. Però Sánchez, que ha culminat la ronda de contactes amb els líders de l’oposició aquest dilluns amb la cita amb Casado (la setmana passada es va reunir per videoconferència amb la resta), vol seguir endavant.
Per això ha cedit a l’exigència de Casado que la reconstrucció s’abordi al Congrés, aparcant la seva idea que fos més enllà del Parlament, congregant no només partits polítics, sinó també comunitats autònomes, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), empresaris i sindicats. Ara la recerca d’acords es farà de manera separada.
Plantejar el diàleg
«L’important és que efectivament aquesta convocatòria cobri cos, es pugui treballar al més aviat possible i puguem fer diagnòstic conjunt. El que menys importa és el format en el qual es pugui produir», ha defensat la ministra portaveu, María Jesús Montero, després d’agrair a Casado que «hagi acceptat finalment que el seu partit sigui present en les converses». A més, ha explicat que tant la periodicitat amb què s’hagi de reunir la comissió, com la seva composició, la seva durada o els instruments que tingui a la seva disposició hauran de ser discutits per totes les formacions en la comissió.
«Si es fa una taula fora del Parlament, on barregem partits, comunitats autònomes, empresaris i sindicats, serà com ficar en un camp de futbol tennistes i pilots. Tots podem portar la mateixa samarreta, però hem de jugar a la mateixa disciplina», ha assenyalat després Casado en una compareixença de premsa, després de tres setmanes sense donar explicacions davant els mitjans. «El Govern central trobarà l’espatlla del PP al Parlament, amb representativitat, institucionalitat, proporcionalitat i amb la urgència que marca una pandèmia que ha segat tantes vides. He vist bona disposició per part de Sánchez», ha explicat el líder del PP, que alhora ha deixat clar el seu escepticisme a l’hora d’arribar a acords a gran escala.
Començant pels pròxims Pressupostos Generals de l’Estat, per a l’any que ve. «Serà difícil que comptin amb el suport del PP. Per salvar vides tot el nostre recolzament, per arruïnar Espanya no», ha dit Casado.
‘Coronavirus avui’
La pròrroga
De moment, el Govern central portarà dimecres la seva proposta de prorrogar l’estat d’alarma 15 dies més, fins al 9 de maig. Fins ara, el PP ha recolzat a cegues, malgrat les seves crítiques, les extensions temporals de les mesures de confinament social per lluitar contra el virus.
Aquesta vegada, Casado li ha plantat diverses propostes a canvi del seu vot a favor, com garantir prou material sanitari, aprovar mesures de liquiditat a empreses i autònoms i publicar al Portal de la Transparència les actes dels experts que assessoren l’Executiu davant la pandèmia, per saber així per què es va actuar «tan tard». Però el líder del PP ha donat a entendre que aquestes no són «condicions» indispensables. Els conservadors, de moment, es debaten entre el recolzament i l’abstenció.
De moment, només Vox i la CUP han declinat l’oferta de diàleg del president del Govern espanyol. No obstant, després de saber que la taula de reconstrucció serà una comissió parlamentària, el partit de Santiago Abascal ha assenyalat que «en principi» hi participarà. No obstant, l’anunci que, sembla, ha permès sumar la presència dels d’extrema dreta no ha agradat en altres formacions. Des del PNB han mostrat el seu malestar al saber que la taula de reconstrucció es converteixi en una comissió parlamentària. «L’episodi conegut avui, a més d’abonar la desconfiança ja expressada fa setmanes pel PNB, és una nova mostra de la falta de rigor i de la improvisació amb què s’estan abordant alguns assumptes nuclears de la crisi de coronavirus», han apuntat fonts dels nacionalistes bascos.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista