El Govern suggereix que no imposarà el seu pla de desconfinament de menors
La Generalitat demana recuperar les competències per gestionar la sortida de la crisi
L'Executiu català afirma ara que el 'passaport immunològic' no és una proposta en ferm
budo-gene
Malgrat les compareixences diàries –a les quals s’han d’afegir entrevistes en diversos mitjans de comunicació– de no un sinó diversos membres del Govern català, continua sent difícil obtenir certeses respecte a l’efectivitat i concreció de les decisions de la Generalitat. Per exemple, respecte a la sortida parcial al carrer dels menors d’edat i sobre l’anomenat ‘passaport immunitari’ que havia plantejat el seu expert de referència. A més de la dificultat per obtenir respostes concretes o dades quan els són requerides a les rodes de premsa.
Quant al pla del Govern perquè els menors puguin sortir durant un temps limitat en el marc del desconfinament, la resposta de la portaveu, Meritxell Budó, va ser la de constatar el que ja es coneix: que com que el Govern central ha decretat l’estat d’alarma, la decisió recau en aquest Executiu, per la qual cosa va reclamar la recuperació d’aquestes competències per gestionar el desconfinament de forma autònoma, com va plantejar el president del Govern, Pedro Sánchez, fa uns dies. Tot seguit, la titular de Salut, Alba Vergés, va apuntar que «les decisions per l’altra part [el Govern] demanem que es justifiquin, tenim capacitat de decidir, informem i ho unim a les dades epidemiològiques. Només es pot fer [el desconfinament de menors] si es compleixen les condicions. Hi posem tota la prudència, entenem que el Govern central farà el mateix i tindrem capacitat d’incidir».
Respecte al pla de desconfinament, el Govern català l’aprovarà a finals d’aquesta setmana però es tractarà d’un document «obert», com va apuntar Vergés, perquè la situació durarà «setmanes» ja que hi haurà aspectes que no estaran dirimits ni en una setmana ni en 15 dies».
El ‘passaport immunològic’ no és ja una recomanació
Notícies relacionadesEn relació amb la idea de l’epidemiòleg Oriol Mitjà d’un ‘passaport immunitari’ (per controlar quins ciutadans han sigut o no infectats), Vergés va refredar de nou aquesta possibilitat. «No hi ha una recomanació explícita de l’eina [el passaport] a l’informe [dels experts, que va analitzar ahir el Govern]. Parla d’aquesta possibilitat però n’hi ha d’altres, s’estudiaran les millors opcions [...] partint de codis ètics i deontològics, és una recomanació més», va descriure la titular de Salut.
D’altra banda, Budó va restar importància al fet que els dos grups que donen suport al Govern, Junts per Catalunya i ERC, votin de forma diferent al Congrés respecte a la nova pròrroga de l’estat d’alarma. JxCat hi votarà en contra i ERC s’hi abstindrà. «No seria la primera vegada que es vota diferent, cada un té la seva estratègia» al Congrés, va concloure la titular de Presidència i portaveu de l’Executiu.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista