Castells demana a les universitats que apostin pels exàmens 'online' i l'avaluació contínua

El ministre descarta la possibilitat d'un aprovat general perquè és «injust» amb els que continuen esforçant-se

Assenyala que el proper curs hauria de començar en els terminis establerts però amb mesures de distanciament social

undefined52401397 madrid 21 02 2020  politica  congreso de los diputados   el 200221122619

undefined52401397 madrid 21 02 2020 politica congreso de los diputados el 200221122619 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El coronavirus ho ha capgirat tot. També el món acadèmic. Milers d’universitaris esperen saber quins passos faran les universitats per acabar el curs. El ministre d’Universitats, Manuel Castells, ha volgut aportar una mica de claredat al tema i ha assenyalat que «cap estudiant perdrà el curs a causa de la pandèmia». Perquè això sigui possible, ha demanat a tots els rectors que es posin a treballar en la possibilitat de realitzar exàmens online o aplicar l’avaluació contínua als seus estudiants. 

«El curs s’acabarà en els terminis establerts en docència i en avaluació», ha sentenciat Castells després de reunir-se en els últims dies amb la Conferència de Rectors Universitaris, amb els responsables autonòmics i amb els representants dels estudiants. Segons ha explicat, s’ha de mantenir la modalitat d’ensenyament ‘online’ que ja estan aplicant en molts centres i després apostar pels exàmens online o per l’avaluació contínua. 

El ministre, proper a l’òrbita d’Unides Podem, ha puntualitzat que, de moment, es desconeix si els exàmens es podrien fer de manera presencial i que s’han d’anar preparant mètodes alternatius d’avaluació perquè es puguin implementar a final del curs. A més, ha afirmat que cada universitat hauria de fer consultes als estudiants en les pròximes dues setmanes per adaptar-se a les seves condicions. 

L’aprovat general

Castells s’ha mostrat molt crític respecte a la possibilitat d’aplicar un aprovat general a tots els estudiants. Segons la seva opinió, resultaria injust per als que «s’estan esforçant molt» per continuar adquirint coneixements en la situació actual. No obstant, ha assenyalat que continuaran estudiant la possibilitat que si un estudiant no es veu capacitat per superar una assignatura pugui dir-ho abans d’examinar-se i cursar la matèria l’any següent sense cost addicional

Sobre la realització de pràctiques, el ministre d’Universitats ha defensat que s’optarà per retardar-les al proper curs acadèmic sempre que sigui possible. No obstant, en aquells casos en què les pràctiques es duguin a terme l’últim any de carrera, Castells ha aclarit que la intenció és que «ningú deixi de graduar-se pels problemes creats per la pandèmia». 

D’aquesta manera, si ja s’havia realitzat un informe important de les pràctiques, es podran donar per completades. En aquells casos en què no s’haguessin començat o estiguessin en etapa inicial, la seva realització podria ajornar-se al mes de juliol. 

¿I després? 

Notícies relacionades

Una incògnita és com es plantejarà l’inici de l’any que ve. «Tot depèn del que depèn tot», ha dit Castells abans d’assenyalar que caldrà esperar a saber si «el món no s’enfonsa definitivament». No obstant, ha considerat que «en principi, és un curs que s’hauria d’obrir en terminis normals», tot i que amb característiques especials. 

Així, ha explicat que «depèn dels criteris que dicti el Ministeri de Sanitat» s’hauran de prendre mesures com fer les classes en aules grans per garantir el distanciament social, reduir el nombre d’alumnes per classe, desinfectar les aules després de cada ús o incrementar l’ensenyament ‘online’.