DIMECRES, AL CONGRÉS
El Govern pressiona el PP: «Estat d'alarma o caos»
Sánchez compta que Casado el critiqui però sense passar de l'abstenció al Congrés
L'Executiu negocia una altra alternativa amb Ciutadans i el PNB
El Govern va arrencar aquesta setmana en el seu moment de més debilitat des que va esclatar la crisi del coronavirus. Les previsions econòmiques són molt pitjors que al principi de la pandèmia. Les autonomies, entre les quals algunes del PSOE, exhibeixen el seu malestar davant de l’escassetat d’informació que els arriba des de la Moncloa. I la pròrroga de l’estat d’alarma, que es votarà dimecres al Congrés, no està assegurada. El PP, Ciutadans i el PNB, aliats de l’Executiu a l’hora de tirar endavant les mesures de confinament, van assenyalar aquest dilluns que no ho recolzaran o que encara no han decidit el seu vot, augmentant la sensació d’inestabilitat. ERC, per la seva banda, ja va anunciar que votarà ‘no’.
Malgrat tot això, el Govern no preveu que surti derrotada la prolongació de l’alarma, en una versió menys estricta, amb la desescalada ja en marxa davant del descens de morts i contagis: pressiona al màxim el PP perquè, a tot estirar, es quedi en l’abstenció, i alhora negocia in extremis amb Cs i penebistes per si sorprengués amb un rebuig Pablo Casado i, llavors, fos imprescindible el 'sí dels taronges i almenys que els nacionalistes s’abstinguessin.
Però aquest últim és el ‘pla b’, perquè l’objectiu principal de la Moncloa és que el cap de l’oposició critiqui si vol, però sense col·locar-se en el rebuig frontal. I per a això diversos ministres li van dedicar aquest dilluns un missatge: «Estat d’alarma o caos».
To dur
El to de l’Executiu cap als conservadors, fins ara més o menys suau, va canviar per complet. «L’estat d’alarma és imprescindible en la desescalada. Per continuar controlant l’epidèmia i per activar mecanismes en el cas d’un rebrot, que esperem que no es produeixi. Millor no fer experiments que ens poden portar al caos», va dir el titular de Sanitat, Salvador Illa.
Al seu costat, el ministre de Transport, José Luis Ábalos, es va expressar de forma més dura. «Si l’emergència sanitària continua vigent, no hi ha cap motiu per prescindir de l’instrument jurídic més eficaç. Em dirigeixo especialment al PP, perquè no es deixi arrossegar pels qui es valen de falòrnies i manipulacions –va assenyalar, amb referència a Vox–. Si ho fa, hauran de respondre davant dels ciutadans si es produeix un repunt dels contagis». «¿Quina altra alternativa hi ha si no és el caos i el desordre?», va dir.
Contacte telefònic
Poc abans, Pedro Sánchez i Casado havien mantingut una conversa telefònica d’una hora. Segons el titular de Transport, el líder del PP va comunicar que «no recolzarà» la pròrroga, i Sánchez el va avisar «que això pot portar al caos econòmic i sanitari».
«En els termes en què la coneixem, no podem donar suport a la pròrroga a l’estat d’alarma», va dir al matí Casado a Onda Cero. «No té sentit més enllà de 60 dies». A més, va defensar que hi ha instruments en l’ordenament jurídic per emparar el comandament únic sanitari i limitacions de mobilitat.
Avançant-se a la pressió de l’Executiu, el líder dels conservadors va dir que, en la seva conversa telefònica, va exigir al president del Govern que desvinculi l’estat d’alarma del pagament de la prestació dels ertos i de la liquiditat a les pimes i els autònoms perquè és un «xantatge» i és «immoral».
La responsabilitat
L’Executiu, en canvi, considera que sense el paraigua de l’estat d’alarma la gestió de la pandèmia es fa impossible, perquè les lleis sanitàries no tenen la mateixa fortalesa. Però les possibilitats que la pròrroga no tiri endavant són molt escasses: el PP i Cs haurien de sumar el seu ‘no’ al de Vox, JxCat, la CUP i ERC, que aquest dilluns va anunciar el seu rebuig de prolongar la mesura per la «centralització» de competències.
I els col·laboradors de Sánchez no creuen que els populars votin en contra. Casado apareixeria en aquest cas com el responsable que l’Estat quedés inerme davant d’una crisi d’aquesta envergadura, van assenyalar, per això el president va insistir dissabte passat en aquest missatge: «No hi ha pla b. L’estat d’alarma és una necessitat».
No obstant sí que es treballa en un: hi ha obertes negociacions amb Cs i amb el PNB, que també es resisteix. Si els populars fallen més del previst al PSOE, el ‘sí’ dels taronges i l’abstenció nacionalista serviria. En tot cas converses fins a l’últim minut i patint farien que la imatge de debilitat de l’Executiu augmentés diversos graus. Després d’una votació que es preveu emocionant, els partits es tornaran a veure dijous en la primera sessió de la Comissió de reconstrucció del Congrés, que comença sense entusiasme.
PNB Pablo Casado Congrés PP - Partit Popular Govern Pedro Sánchez Estat d'alarma a Espanya Coronavirus a Espanya
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern