NEGOCIACIONS A LA CARRERA

Sánchez s'aboca per aconseguir recolzaments a l'estat d'alarma

El Govern aconsegueix atreure Cs i negocia amb el PNB perquè recolzin la pròrroga

El PSOE tempta ERC i el PP oculta el sentit del seu vot

jmexposito53261305 in this handout photo made available by la moncloa  spanish 200502144724

jmexposito53261305 in this handout photo made available by la moncloa spanish 200502144724 / BORJA PUIG DE LA BELLACASA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Perdura la sensació de vertigen a la Moncloa davant del que pugui passar avui al Congrés dels Diputats. La tesi del Govern continua sent que el PP no arribarà a votar en contra de la pròrroga de 15 dies més d’estat d’alarma, sinó que optarà per l’abstenció. Però ho vol deixar tot lligat, així que ahir a la nit va tancar un acord amb Cs per garantir-se el seu aval. A més, continuen les negociacions d’última hora amb el PNB per aconseguir el seu ‘sí’ i es tempta ERC  perquè abandonin el rebuig i s’hi abstinguin.

Si Pablo Casado finalment votés ‘no’, sumant els seus 88 diputats als de VoxERCJxCat i la CUP, aquest bloc sumaria 164 actes. I de moment el recolzament a la pròrroga només té assegurat els 165 recolzaments de la coalició del PSOE Unides Podem i dels taronges, pel que l’Executiu, malgrat apostar perquè els populars s’hi abstindran, vol tenir lligat també el recolzament del PNB.

Les converses de l’Executiu amb el PNB, que continuaran el matí d’aquest dimecres, són molt fluides i giren sobre la cogovernança perquè les autonomies tinguin més marge d’actuació en la desescalada. La sorpresa va arribar amb Cs, amb qui va haver pacte nocturn després que Moncloa acceptés «contactes setmanals» amb Inés Arrimadas i estudiar desvincular els ertos i altres mesures econòmiques del mateix estat d’alarma perquè el Govern no pugui pressionar l’oposició amb la seva desaparició si no recolzen les pròrrogues.

Telèfon actiu

 Les productives trucades d’aquest dimarts a Arrimadas per part de membres del Govern van arribar precedides d’altres amb menys èxit. Dilluns passat, Sánchez va parlar primer amb Casado, durant una conversa en la qual el líder del PP li va dir que no els «recolzaria» (sense aclarir si votaria ‘no’ o s’hi abstindria) i el president li va avisar que sense la mesura, Espanya se sumiria en el «caos».

Els populars consideren que la nova fase es pot regular a través de les lleis sanitàries. L’Executiu, en canvi, insisteix que això és inviable, perquè serien les autonomies les qui tindrien el comandament, i la seva capacitat per impedir els desplaçaments (tant d’una comunitat a una altra com dins de cada territori) resulta escassa. La Moncloa, així mateix, argumenta que si la pròrroga no tira endavant, s’enviaria un mal missatge a la UE.

Les dues visions es van plasmar ahir al Senat, on Sánchez va participar en la sessió de control al Govern. «Continuar prorrogant-lo sine die és una eina per protegir-lo a vostè, que està atrapat», li va etzibar el portaveu del PP a la Cambra alta, Javier Maroto. El president li va contestar que el confinament, la restricció de la mobilitat, està «frenant» els contagis i que una mesura tan dràstica com aquesta no es pot aplicar si no és amb l’alarma.  El cap de l’Executiu ha aprofitat la seva intervenció per demanar al PP i a Cs el seu recolzament.

‘In extremis’

Finalment, els socialistes van aconseguir emportar-se al seu terreny els taronges, a canvi d’algun compromís.  Amb el recolzament dels liberals n’hi hauria prou per tirar endavant la desitjada pròrroga si el PNB cedís i s’abstingués. Es treballa en aquest sentit.

L’esforç negociador no se circumscriu només al cap de l’Executiu. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, també han mantingut contactes amb els nacionalistes bascos i ERC. Els republicans, de moment, es mantenen en el ‘no’, una posició que el Govern atribueix a la proximitat de les eleccions catalanes (encara sense data) i a la seva pugna amb JxCat. Els postconvergents ja van votar en contra de l’anterior extensió de l’alarma mentre que ERC s’hi va abstenir.

Líders autonòmics

Calvo, alhora, va telefonar al president de la Xunta de GalíciaAlberto Núñez Feijoo, que es va deslligar en part de la versió oficial del seu partit, el PP, que rebutja la pròrroga. «Totes les mesures es poden adoptar sense prorrogar sine die l’estat d’alarma, per la qual cosa el Govern ha de tenir pla b (o c, de Constitució) –va tuitejar Feijóo–. Una altra cosa és que el Govern necessiti més temps per organitzar-se i això és més comprensible que les raons exposades públicament fins ara».

Notícies relacionades

També es va moure la presidenta de MadridIsabel Díaz Ayuso, que va defensar la conveniència d’acabar amb l’estat d’alarma i reactivar l’economia «com abans millor», però també va suggerir donar-li a tot estirar «els últims 15 dies» perquè la tornada a la nova normalitat anunciada pel Govern es produeixi «amb les millors garanties».

Però la coalició del PSOE i Unides Podem vol prolongar les extraordinàries mesures de confinament davant el virus en almenys dues ocasions més. El Govern tem que el calvari negociador vagi a més