estat d'alarma
Marlaska: «No podria entendre que la pròrroga no fos recolzada»
El ministre de l'Interior crida els grups polítics que donin suport al Govern per garantir les mesures contra el coronavirus d'aquest període de transició
«Tot i que sembli absurd, és més fàcil el confinament total que poder sortir amb condicions», remarca al demanar la població que es «prengui seriosament» la desescalada
El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, fa una crida a la societat perquè es «prengui seriosament» les mesures de la desescalada perquè la transició cap a la nova normalitat serà «més difícil» que el confinament total.
«Hem fet un esforç grandíssim durant set setmanes i hem de continuar fent-lo per no perdre el camí que hem avançat entre tots» i que s’ha traduït en una disminució dels morts i contagiats pel coronavirus, destaca Marlaska en una entrevista telemàtica.
El titular d’Interior es mostra confiat que la població mantingui com fins ara una conducta responsable, la mateixa que ha demanat als grups polítics perquè recolzin la pròrroga de l’estat d’alarma, l’única possibilitat –diu– per emparar les mesures d’aquest període de transició.
Tres dies després de les mesures d’alleujament per a la població general, el titular d’Interior fa un balanç «raonablement positiu», tot i que reconeix alguna «disfunció» que podia ser fins i tot acceptada «en un primer moment».
No obstant, hi ha situacions «gens aconsellables», com que surtin al carrer matrimonis a la franja horària dels nens o grups xerrant al carrer.
«Tot i que sembli absurd, és més fàcil el confinament total que poder sortir amb condicions. És més difícil adaptar-se a un confinament parcial i ens ho hem de prendre tots seriosament», emfatitza el ministre.
No podria entendre que la pròrroga no fos recolzada
Convençut que no hi ha cap altra opció a l’estat d’alarma, Marlaska es mostra esperançat que la pròrroga que proposarà aquest dimecres el president del Govern, Pedro Sánchez, tiri endavant, perquè no pot entendre que no hi hagi aquesta responsabilitat per part dels grups polítics. «No arribo a entreveure qualsevol altre paisatge que no sigui l’aprovació», afirma.
I tot i que troba a faltar una oposició constructiva, creu que finalment el PP recolzarà la pròrroga, perquè «des del punt de vista jurídic no hi ha cap altra possibilitat real que empari les mesures del període de transició».
Marlaska no vol entrar en «la controvèrsia política» perquè «no és el moment» i perquè del que tracta ara el Govern és d’afrontar «la crisi més gran del país».
La mateixa confiança que té en els partits per prorrogar l’estat d’alarma la trasllada al pacte de reconstrucció social i econòmica al qual es vol arribar en la comissió creada a tal efecte al Congrés. «Espero que el PP i el conjunt dels grups es comprometin abans que després i arribem a un acord».
A Marlaska no li importa reconèixer que probablement el Govern podia haver-se explicat millor i, fins i tot «haver-ho fet millor», tot i que ho justifica dient que es tracta d’una emergència sanitària, «la més greu del segle», amb què ens vam trobar «d’un dia per l’altre».
De tota manera, «l’esforç i l’autoexigència» han sigut importants, però «tot és millorable», insisteix el ministre abans de donar la raó als qui pensin que en algun moment el Govern no ha comunicat tan bé com ho havia de fer. «Però que ningú tingui dubte que hi ha hagut transparència», conclou.
Els agents denuncien amb criteri de proporcionalitat
Després de set setmanes en estat d’alarma, les forces i cossos de seguretat ja han emès més de 800.000 propostes de sanció per infringir les restriccions.
Segons el ministre, la majoria són lleus i «bastantes» les acumulen persones reincidents, i la xifra global tampoc és tan rellevant en una població de 47 milions.
«Quan la policia denuncia fets, ho fa amb criteris de proporcionalitat i necessitat, perquè no hi ha cap altra opció», assegura el titular d’Interior, abans de lamentar que hi hagi ciutadans que critiquin les forces de seguretat per ser permissives quan fan una tasca pedagògica i alhora els ho retreguin quan denuncien.
Reitera el ministre que la denúncia és una manera de mantenir el comportament solidari i una actitud responsable dels agents cap al conjunt de la societat per protegir la salut de tots els ciutadans.
L’augment de denúncies de violència masclista
Interior continua monitorant les xarxes, com no ha deixat de fer mai, per evitar que els «desaprensius» utilitzin la Covid-19 per cometre delictes, desinformar la societat i generar-hi tensió i estrès.
Les forces de seguretat tampoc han abaixat la guàrdia per protegir les víctimes de la violència masclista i, de fet, la mitjana diària de detinguts durant el confinament per aquesta causa ha sigut de 120.
Una vegada que s’aixequi el confinament, les forces de seguretat creuen que augmentaran les denúncies. «És una possibilitat molt raonable que tenim en compte», recalca el responsable d’Interior, que també treballa amb la hipòtesi que les arribades d’immigrants de forma irregular puguin créixer.
La desescalada també arribarà a les presons
El coronavirus ha tingut menor incidència en les presons, on des d’un primer moment es van adoptar mesures estrictes com la prohibició de les visites de familiars i pròxims als reclusos.
Notícies relacionadesNo obstant, i com passarà amb la resta de la societat, el Ministeri ja pensa en mesures d’alleujament, condicionades, segons el ministre a la salvaguarda de la salut dels interns, dels funcionaris i de la societat.
Per això, restablir les comunicacions és una d’aquestes mesures d’alleujament que s’estan estudiant per evitar l’«excés d’aïllament» dels que per si mateix ja estan aïllats.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"