Casado ataca i anuncia l'abstenció del PP

Sánchez accepta donar més marge a les comunitats per aconseguir la pròrroga

El Congrés aprova estendre l'alarma amb el 'sí' de Cs i del PNB i l'abstenció del PP

El Govern es coordinarà amb les autonomies per dissenyar la desescalada del confinament

zentauroepp53331787 congreso200506101405

zentauroepp53331787 congreso200506101405 / J J Guillen

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

15 dies més. D’una manera una mica agònica, el Govern ha aconseguit aquest dimecres prorrogar l’estat d’alarma (178 vots a favor, 75 en contra i 97 abstencions), però veu com els seus recolzaments parlamentaris davant el coronavirus van minvant setmana rere setmana. Després d’una negociació contra rellotge, que s’ha estès fins a primera hora del matí, poc abans que comencés el debat al Congrés, Pedro Sánchez ha aconseguit el suport del PNB i Cs, acceptant les reivindicacions dels dos partits. El president s’ha compromès davant dels nacionalistes bascos a coordinar-se amb les comunitats autònomes en la desescalada, ara que els contagis i les morts van disminuint. Als liberals, Sánchez els ha ofert reunions setmanals, així com estudiar que els ertos i els ajuts socials aprovats es desvinculin de les successives pròrrogues, si és que n’hi ha, perquè no decaiguin quan el paraigua de l’estat d’alarma ja no existeixi.

Totes dues eren peticions que també enarborava Pablo Casado, però el PP no ha donat el seu suport aquesta vegada, a diferència del que havia fet en plens anteriors. Els populars s’han abstingut, sense arribar a complir la seva amenaça de votar-hi en contra, una cosa que sí que han fet Vox, ERC i JxCat, entre d’altres. Tot i així, el discurs de Casado ha sigut molt crític, acusant Sánchez de «mentir» i caure en l’«absolutisme»,  competint en duresa amb Santiago Abascal. El líder de Vox ha arribat a comparar les morts per la Covid-19 amb la matança de Paracuellos, durant la guerra civil, i ha anunciat manifestacions amb cotxe contra el Govern.

Sánchez esperava aquesta actitud de la formació ultra, però no del PP, segons ha dit. «Partits polítics que aspiren a governar Espanya i que en una situació com aquesta s’abstenen, és com si votessin que no», ha assenyalat.

Crítiques esteses

Les crítiques a la unilateralitat de l’Executiu s’han estès per tot l’arc polític. No només entre l’oposició. També en les comunitats governades pel PSOE, que fan setmanes que critiquen en privat que Sánchez amb prou feines consulta. Aquesta actitud canviarà, almenys en teoria, perquè el PSOE i Unides Podem recolzaran una esmena del PNB que obliga a dissenyar les mesures de relaxació amb els territoris. Sánchez ha parlat de treballar amb «corresponsabilitat, codecisió i cogovernança» en aquesta nova etapa. «Ho farem –ha dit–. Transitarem amb aquests atributs».

«El Govern podrà acordar conjuntament amb cada comunitat autònoma la modificació, ampliació o restricció de les unitats d’actuació i les limitacions respecte a la llibertat de circulació de les persones, de les mesures de contenció i de les d’assegurament de béns, serveis, transports i proveïments a fi d’adaptar-les millor a l’evolució de l’emergència sanitària en cada comunitat autònoma», assenyala el text dels nacionalistes bascos, aprovat amb els vots de socialistes i morats.

Negociacions a la carrera

Malgrat que no va dubtar mai que la pròrroga tiraria endavant, la situació del Govern era molt complicada. Fins i tot comptant amb l’abstenció del PP, la Moncloa temia que l’estat d’alarma s’estengués gràcies a l’únic recolzament dels partits de la coalició. Preocupava la imatge de debilitat que hagués traslladat el Govern. Per això va iniciar les negociacions simultànies amb el PNB i Cs, dos partits en principi difícils de conciliar. Amb els primers, ha segellat el pacte a primera hora d’aquest dimecres. Amb els segons, dimarts al final de la tarda, cosa que va provocar tensions en el partit taronja, que ha suavitzat el seu discurs amb el Govern arran de la pandèmia. Exdirigents tan importants com Juan Carlos Girauta van anunciar que es donaven de baixa com a afiliats.

Davant del malestar intern, Inés Arrimadas va dedicar bona part del seu discurs a justificar el vot. «El nostre únic objectiu ha sigut salvar vides i salvar llocs de treball. Hem sigut molt crítics amb el Govern. Vull recordar el que avui es vota aquí. No estem en un debat d’investidura. Hi pot haver gent que pensi que avui estem votant a favor de Sánchez i Iglesias. No, el que estem votant és si volem que aquest dissabte es pugui sortir sense cap tipus de control i es produeixi la caiguda dels ertos i els ajuts», ha dit la líder de Cs.

Un error «absolut»

«Aixecar l’estat d’alarma ara seria un error absolut i imperdonable –ha començat dient Sánchez, que ha anunciat que decretarà el dol oficial i organitzarà un homenatge a les víctimes del virus–. «No hem arribat fins aquí perquè ens hi hagi portat el corrent. Ho hem fet amb esforç, amb sacrifici, i gràcies a una eina plenament constitucional com és l’estat d’alarma. Necessitem aquesta eina. És l’única que ens permet cegar les vies de contagi del virus».  

«Les restriccions seran cada vegada menys severes, però hi continuarà havent restriccions, i aquestes restriccions necessiten l’estat d’alarma», ha continuat. ¿Fins quan? El president no ho ha precisat. Ha parlat d’«unes setmanes més».

Notícies relacionades

Però si l’aprovació d’aquesta pròrroga ha sigut difícil, la pròxima, si arriba, ho serà encara més. La primera extensió de les mesures excepcionals, a finals de març, va aconseguir el ‘sí’ de gairebé tot el Congrés: 321 diputats de 350. Aquesta vegada, el suport s’ha reduït a la meitat. «La pròrroga tirarà endavant, però avui vostès surten amb menys recolzaments –ha dit Íñigo Errejón, de Més País, que hi ha votat a favor–. I els necessitaran per als que venen». Aquest dijous, la comissió parlamentària per a la reconstrucció social i econòmica, amb què el Govern pretén forjar un pacte que uneixi tots els partits, celebra la seva primera cita. L’ambient polític no prefigura cap consens.

    

‘Coronavirus avui’