memòria històrica

Mor l'expolicia franquista 'Billy el Niño' per Covid-19

Juan Antonio González Pacheco estava acusat de tortures en l'època de la dictadura

Pablo Iglesias assumeix la «vergonya» que hagi mort condecorat

billy

billy

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expolicia franquista acusat de tortures Juan Antonio González Pacheco, àlies ‘Billy el Niño’, ha mort aquest dijous en una clínica madrilenya, afligit de Covid-19. González Pacheco, de 73 anys, estava assenyalat per crims de lesa humanitat en l’època de la dictadura, en la qual va treballar com a inspector de la Brigada Politicosocial.

Ha mort sense asseure’s al banc dels acusats judicial, tot i que el seu full de serveis i els seus honors sí que estan qüestionats. Malgrat això, disfrutava d’un 50% d’increment de la seva pensió gràcies a quatre medalles concedides entre el 1972 i el 1982. González Pacheco estava ingressat a la clínica San Francisco de Asís des de fa diversos dies, on ha mort al voltant de les set del matí, a causa de problemes renals.

‘Billy el Niño’ va ser denunciat per primera vegada a finals del franquisme. L’advocada Cristina Almeida va defensar llavors algunes de les seves víctimes. En una ocasió va aconseguir que el condemnessin a pagar una multa de 1.000 pessetes. Ja en democràcia, la llei d’amnistia del 1977 l’ha salvat d’asseure’s al banc dels acusats, i altres normes li van permetre disfrutar dels seus premis i engreixar la seva pensió.

Condecoracions en dubte

La possible retirada de les medalles s’ha debatut des de la moció de censura que va portar a la presidència del Govern Pedro Sánchez, el juny del 2018. Aquesta ha sigut una de les exigències d’Unides Podem des d’aleshores i l’Executiu ho va reprendre després del pacte d’investidura al gener entre la formació de Pablo Iglesias i el PSOE.

L’11 de febrer passat, un mes abans de decretar-se l’estat d’alarma pel coronavirus, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, es va mostrar convençut que es podrien retirar les seves medalles, en virtut a la nova llei de memòria històrica que havia presentat el PSOE al Congrés. 

Aquesta va ser una de les exigències d’Unides Podem des de la moció de censura que va encimbellar a la Presidència del Govern Pedro Sánchez. Grande-Marlaska va obrir un procediment per estudiar la retirada de les medalles, que va reprendre després de la investidura al gener i la formació del Govern de coalició. 

L’òbit de ‘Billy el Niño’ –avançat per eldiario.es– ha provocat reaccions des del Govern. En concret, Pablo Iglesias ha assumit que és «una vergonya» per a la democràcia i també per a l’Executiu que el «torturador» hagi mort «sense haver sigut jutjat, amb totes les medalles i privilegis intactes»:

Deute amb la justícia

En el pla judicial, González Pacheco es va arribar a asseure al banc dels acusats a l’Audiència Nacional en virtut d’una petició d’extradició d’una jutge de l’Argentina, país on havia sigut denunciat per 13 presumptes delictes de tortura que es van produir entre el febrer del 1971 i el setembre del 1975, tal com recorda Europa Press.

La Secció Segona de la Sala Penal va denegar l’extradició al considerar que els fets havien prescrit al cap de deu anys de la seva comissió. A l’haver sigut denunciats el 2010 i el 2012, els magistrats van estimar que «el període de prescripció estava àmpliament complert». De la mateixa manera, van rebutjar que els fets investigats poguessin ser catalogats com a delictes de lesa humanitat, que no prescriuen. No obstant, les víctimes van tornar a intentar que s’obrís un procés judicial per presumptes tortures durant el franquisme amb la presentació l’estiu passat als jutjats de Madrid d’una querella col·lectiva.

Notícies relacionades

Aquesta querella, de cinc denunciants, se suma a les 12 anteriors interposades a Madrid contra González Pacheco i altres expolicies.

Precisament, la pandèmia del coronavirus també va segar la vida de Chato Galante, una de les víctimes de ‘Billy el Niño’. Tal com recordava en EL PERIÓDICO, ‘Billy el Niño’ el penjava d’un ganxo i l’utilitzava com un sac de boxa en interminables pallisses. «Practicava puntades de peu de karate als meus costats. Em deia: ‘M’agrada entrenar amb tu’».