LES FASES DE LA DESESCALADA

Sánchez negocia reformar la llei de salut per no tornar a l'estat d'alarma si hi ha rebrots

L'objectiu seria que el Ministeri de Sanitat pogués confinar territoris sense xocar amb les comunitats

L'Executiu planteja que l'última pròrroga, fins al 24 de juny, sigui més «laxa» i amb més poder autonòmic

undefined53130941 spanish prime minister pedro sanchez addresses the first que200415120057

undefined53130941 spanish prime minister pedro sanchez addresses the first que200415120057 / ANDRES BALLESTEROS

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez busca noves eines legislatives per afrontar l’horitzó de la pandèmia a Espanya. Conscient que cada vegada compta amb menys suport parlamentari per prorrogar mesures extraordinàries que retallen llibertats, el president aposta ara per negociar amb l’oposició dos nous plantejaments. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el Govern ha proposat pactar una modalitat «més laxa» per a l’última pròrroga de l’estat d’alarma, que duraria aquesta vegada un mes, fins al 24 de juny. Aleshores, quan decaigui, l’Executiu vol tenir aprovat un altre instrument que li permeti controlar eventuals rebrots de la malaltia sense tornar a recórrer al tan controvertit comandament únic.

La intenció és modificar la llei orgànica de mesures especials de salut pública perquè, si es produeixen nous focus de contagi, el Ministeri de Sanitat pugui actuar quirúrgicament confinant les zones afectades. La negociació està verda, però hi ha expectatives que progressi, fins i tot en un clima polític de gran crispació, perquè el PP defensa la iniciativa com a pròpia.

La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, treballa des de dilluns per teixir les aliances parlamentàries que el Govern necessitarà en les dues qüestions. En principi, la idea d’un estat d’alarma descafeïnat fins a finals de juny sona bé als seus aliats, tot i que fonts de les esmentades formacions polítiques adverteixen que fins que no coneguin el text concret evitaran comprometre el seu recolzament.

Un dels principals objectius de Calvo és recuperar el suport d’ERC, que va votar en contra de l’última pròrroga. La vicepresidenta ha estat conversant en els últims dies amb el seu homòleg a la Generalitat i coordinador nacional dels republicans, Pere Aragonès, per atreure’l al ‘sí’. Fonts del partit independentista asseguren a aquest diari que, per a aquest vot a favor d’una ampliació ‘light’, exigirà la devolució de competènciespermisos retribuïts per als progenitors amb fills que no van a l’escola i que els ajuntaments puguin utilitzar els seus romanents per combatre socialment la pandèmia, informa Xabier Barrena.

Més pes autonòmic

Fonts del PNB i de Més País també confirmen que el plantejament del Govern de suavitzar l’estat d’alarma els sembla positiu, tot i que eviten comprometre el seu vot fins que en coneguin els detalls. És a dir, ¿què significa concretament «més laxa»?  Sánchez ha evitat entrar en detalls aquest dimecres en la sessió de control del Congrés, tot i que ha confirmat un canvi de model.

«Volem transitar a la nova normalitat amb un estat d’alarma diferent, perquè, efectivament, és molt diferent la situació a la de fa vuit setmanes. I a partir d’allà s’ha d’obrir un debat polític en aquesta Cambra per veure com podem reforçar aquests mecanismes de coordinació entre els diferents nivells de l’Administració perquè, efectivament, aquests rebrots, si es donen, siguin el menor possible», ha plantejat.

Fonts parlamentàries afirmen que l’Executiu els ha proposat dotar de més pes de decisió i gestió les comunitats autònomes i que el Govern es mantingués en una «lògica subsidiària» per reprendre el control en el cas que hi hagués rebrots.

Majoria absoluta

Notícies relacionades

Aquesta idea enllaça amb la segona pota de la proposta de Sánchez: la reforma de la llei de mesures especials de salut pública, un text del 1986 que, segons fonts governamentals, no inclou supòsits vàlids per a la pandèmia de coronavirus, de manera que necessitaria ser adaptada. La intenció és que, davant un eventual rebrot, el Ministeri de Sanitat pugui confinar una zona o restringir la mobilitat entre determinades àrees sense haver de recórrer, de nou, a l’estat d’alarma.

Al tractar-se d’una llei orgànica, el canvi legislatiu necessita ser aprovat per la majoria absoluta del Congrés dels Diputats. És a dir, són imprescindibles els vots del PP. El seu president, Pablo Casado, va conversar dilluns amb Calvo. Tant abans d’aquesta entrevista com després, els populars han mostrat la seva disposició a donar suport «si es volgués ampliar la cobertura legal» a través de la llei orgànica de mesures especials de salut pública fins i tot per via d’urgència i lectura única partint de l’article 93 del reglament del Congrés, un tràmit que podria estar llest en un parell de setmanes o 20 dies.