LA FRAGMENTACIÓ DE LA POSTCONVERGÈNCIA

La Crida, sobre el nou PNC: «No fan falta més partits, sinó més unitat»

La formació sorgida del grup de Poblet aspira a un acord amb Units per Avançar per presentar-se a les eleccions autonòmiques

foto 3560148

foto 3560148

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’aparició en el mapa polític català del nou Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) ha sacsejat l’espai postconvergent, ja fragmentat amb la Crida, el PDECat i JxCat. Sobre la nova formació, sorgida del grup de Poblet, s’han pronunciat des de la Crida. Fonts pròximes al seu secretari general, Toni Morral, han explicat a l’agència ACN que no és moment de tenir més actors en el mapa: «No ens fan falta més partits, sinó més unitat». 

Tot i que la Crida assegura que continuarà treballant per aconseguir la màxima unitat i parlant amb tots els interlocutors, el cert és que el PNC està allunyat ideològicament de la formació impulsada per Carles Puigdemont i Jordi Sànchez. De fet, el PNC es mou en l’esfera nacionalista i independentista però des d’un punt de vista pragmàtic i no unilateralista. En canvi, la Crida sí que defensa la unilateralitat com a opció a tenir en compte de cara a aconseguir la independència de Catalunya. 

Per la seva banda, el PNC té la vista posada en les pròximes eleccions autonòmiques. La formació aspira a arribar a un acord amb Units per Avançar de cara als pròxims comicis. Malgrat que la plataforma embrionària del PNC, El País de Demà, ja havia tingut converses amb ERC, el PSC, el PDECat i Units per Avançar, és amb aquests últims amb qui encara hi ha marge per a un possible acord. La formació de Ramon Espadaler –ara integrada en el grup del PSC al Parlament– té la voluntat de continuar aquestes converses, segons han confirmat fonts d’Units a l’ACN. El mateix Espadaler ja va dir fa un parell de mesos que apostava per una «oferta catalanista integradora» que permeti un «govern de qualitat que parli, escolti i gestioni per a tot Catalunya», tendint així llavors a El País de Demà.

Notícies relacionades

El PNC i Units confien, doncs, que aquestes converses progressin amb l’objectiu de presentar-se junts a les pròximes eleccions al Parlament.

Per la seva banda, el PDECat no ha volgut valorar l’aparició del PNC. Sí que se n’ha desmarcat la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), vinculada al PDECat i JxCat, que ha avisat que l’ús de les sigles PNC és un intent d’apropiar-se del seu llegat polític. Es refereixen al fet que els 1.978 militants de l’embrió de les Joventuts de CDC –l’actual JNC– van inscriure el Partit Nacionalista de Catalunya com a formació política.