EMERGÈNCIA SANITÀRIA
La Generalitat demana permetre manifestacions amb distància de seguretat i mascaretes
Les protestes s'haurien de realitzar en carrers d'almenys 20 metres d'ample i sense pancartes compartides
L'Executiu català elevarà al Govern una petició que desvincula dels actes de la Diada
buchok
La Generalitat demanarà al Govern que autoritzi manifestacions malgrat l’estat d’alarma, amb mesures correctores com que siguin estàtiques, en carrers d’almenys 20 metres d’ample, respectant dos metres entre els assistents, amb mascareta i higiene de mans i sense pancartes compartides.
El centre d’emergències Procicat aprovarà aquest dissabte la proposta, com a pas previ a demanar la seva autorització al Govern, amb l’objectiu de garantir el dret de manifestació amb garanties sanitàries en plena pandèmia del coronavirus.
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha deslligat aquesta proposta de la manifestació independentista de la Diada, tot i que ha assegurat que els «preocupa» la seguretat i la salut dels ciutadans, però també que algú vulgui «aprofitar» la crisi sanitària per «laminar drets» dels catalans.
En aquest sentit, el pla preveu mesures com un distanciament de dos metres entre els assistents, que no es facin en carrers inferiors a 20 metres d’ample, portar mascaretes, que siguin manifestacions estàtiques i sense desplaçaments, i no estarà permès l’ús de pancartes ni objectes compartits, només individuals.
La Generalitat vol que s’autoritzi la celebració de manifestacions independentment de la fase del procés de desescalada del confinament en la qual estigui el territori, tot i que sempre que s’apliquin sis mesures correctores que s’adeqüen «de sobres» a les recomanacions de la lluita contra el coronavirus.
Actes ultres a Madrid
El conseller ha marcat distàncies amb les protestes en alguns carrers del barri de Salamanca de Madrid, ja que entén que el fet que diverses persones hagin sortit al carrer sense respectar la distància mínima de seguretat no va en la línia de la proposta de la Generalitat.
Buch ha afirmat que en el Govern són conscients de la «complexitat» de l’actual situació per la crisi sanitària, però també entenen que no es poden vulnerar drets fonamentals protegits per la Constitució, com el de manifestació.
El conseller ha precisat que el dret de manifestació «no és il·limitat», ja que l’administració el pot «corregir» o «fins i tot prohibir», però únicament en casos «molt determinats», quan hi hagi perill per a les persones i béns. «L’estat d’alarma en cap cas pot laminar el dret a manifestació», ha insistit Buch.
¿Com es mesura la distància?
Sobre com es garantirà que els manifestants mantinguin dos metres de distància, Buch ha al·legat que és una matèria de l’àmbit policial, però ha descartat que hi hagi agents que vagin amb un metre mesurant la distància, com tampoc succeeix ara amb les sortides permeses per passejar o practicar esport.
Notícies relacionadesA més, a preguntes dels periodistes, ha indicat que no han plantejat aquesta proposta pensant en les manifestacions independentistes de l’Onze de Setembre: «Encara falta molt, no sabem encara si estarem en la mateixa situació».
Sobre si la seva proposta també incloïa les concentracions per tallar diàriament un carrer, com succeïa abans de la pandèmia en les protestes independentistes a l’avinguda Meridiana de Barcelona, Buch ha indicat que no fan distincions en funció de la ideologia.
- Informe municipal 44 incidències per hora als voltants de la Sagrada Família
- La família Tous recompra la part de l’empresa que va vendre a Partners Group
- Un Espanyol gris es queda a mitges i segueix en descens
- Una imputació surrealista
- Tres de cada quatre sonòmetres del Triangle Golfo superen el límit