en plena crisi de la Covid

Enquesta CIS: el PSOE augmenta a més d'11 punts la distància amb el PP

Vox avança Podem, però la coalició de Govern sortiria de l'estat d'alarma sense gairebé desgast electoral

L'institut de Tezanos reflecteix que els espanyols estan ara més preocupats per la crisi que pel coronavirus

zentauroepp53781771 madrid  10 06 2020   el presidente del gobierno  pedro s nch200617090953

zentauroepp53781771 madrid 10 06 2020 el presidente del gobierno pedro s nch200617090953 / Ballesteros

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El PSOE augmenta la seva distància amb el PP durant la crisi de la Covid-19 i ja l’avantatja de 11,2 punts, segons el sondeig del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) de juny, publicat dies abans que acabi l’estat d’alarma pel coronavirus a Espanya.

EPC Gràfics

El tercer baròmetre elaborat durant el confinament, el treball de camp del qual es va realitzar per telèfon, torna a situar el partit de Pedro Sánchez al capdavant, amb una estimació de vot del 31,2% malgrat la pandèmia. Els socialistes fins i tot es distancien del grup de Pablo Casado, que obtindria un 20%.

Amb aquests números –i segons l’institut de José Félix Tezanos–, la coalició de Govern entrarà en la nova normalitat sense gairebé desgast electoral, fins i tot reforçada. Aquest mateix dimecres, el president Sánchez ha anunciat que l’homenatge d’Estat per les 27.000 víctimes oficials se celebrarà el 16 de juliol, presidit pel Rei i amb l’assistència dels màxims dirigents de les institucions europees i de l’Organització Mundial de la Salut. Casado li ha replicat que el nombre de morts és d’almenys 43.000.

Vox avança Podem

Vox tornaria al tercer lloc davant d’Unides Podem, amb un 12,5% en estimació de vot –1,2 punts més que al maig– mentre que el grup liderat per Pablo Iglesias baixaria una dècima, fins a l’11,4%. 

Ciutadans trencaria la seva ratxa ascendent de les últimes enquestes observada arran de la seva col·laboració amb la Moncloa i es deixa més d’un punt, fins a quedar en un 9,4%.

La sisena força de la Carrera de San Jerónimo continuaria sent ERC, que baixa tres dècimes fins al 2,6%, en tant que JxCat es mantindria en l’1,2.  El PNB escalaria una dècima, fins a l’1,4%, mentre que EH-Bildu es queda en el 0,9%. 

Tots els líders –menys Iglesias, vicepresident segon (3,7 puntos)– empitjoren la seva nota de maig sobre com estan gestionant l’epidèmia. En termes generals, Sánchez continua sent el més ben valorat.  

L’economia preocupa

El 69% dels espanyols que han hagut de contactar amb el metge per tenir símptomes compatibles amb el coronavirus assegura que no se’ls ha practicat cap tipus de prova, si bé nou de cada deu ni tan sols ha hagut d’acudir als serveis sanitaris.

A més, el baròmetre reflecteix que a un 40,8% el que més el preocupa del coronavirus són els efectes sobre la salut, davant un 34 que apunta als econòmics, tot i que hi ha un percentatge del 24,9% que admet que els dos efectes l’inquieten per igual.

La preocupació dels ciutadans pel coronavirus ha baixat l’últim mes, tot i que es manté com el tercer problema, mentre que la crisi econòmica se situa ara com el primer, davant de l’atur. En concret, la preocupació per la Covid ha caigut del 34,8% al 25,1.   

En aquest context, gairebé set de cada deu espanyols no té pensat anar de vacances aquest estiu.  A més, dels que se’n van d’estiueig, nou de cada deu ho faran per Espanya i el 58,5% voldrien mesures sanitàries addicionals que garanteixin unes vacances més segures davant el coronavirus. 

Finalment, un 81,3% dels espanyols dona suport a l’ingrés mínim vital aprovat pel Govern, tot i que el percentatge ha caigut 1,7 punts l’últim mes. Aquest suport és majoritari entre els votants dels principals partits, incloent-hi Vox, ja que gairebé la meitat dels seus votants veu amb bons ulls aquesta mesura.

Canvi d’enquestadora 

El CIS ha canviat d’enquestadora per a la realització de les entrevistes telefòniques: l’empresa Imop Insights ha substituït Intercampo, que va aconseguir el contracte per als estudis d’abril i maig. El març passat, davant les restriccions imposades per frenar el coronavirus, el CIS va haver de renunciar a les tradicionals enquestes personals i domiciliàries que fa per als seus estudis. I com que no disposa de la tecnologia adequada per a aquestes entrevistes telefòniques CATI (Computer Assisted Telephone Interview), el centre públic va haver de recórrer a un col·laborador extern.

Notícies relacionades

Llavors, el Consell de Ministres va acordar assignar 90.000 euros per contractar «pel procediment d’emergència» l’empresa Intercamp, especialitzada en aquestes enquestes telefòniques, per als mesos d’abril i maig. El president de l’organisme, José Félix Tezanos, va demanar quatre pressupostos i finalment va optar per aquesta empresa amb la qual ja havia treballat per a estudis de la Fundació Sistema, editora de la revista ‘Temas’, vinculada al PSOE i que dirigeix el mateix president del CIS.

Fa unes setmanes el Govern va assignar 90.000 euros més per als baròmetres de juny i juliol, així com poc més de 100.000 euros perquè el CIS pugui disposar del material necessari per fer les seves pròpies enquestes CATI a la tardor i a l’hivern.