SESSIÓ DE CONTROL AL CONGRÉS

L'homenatge a les víctimes del virus serà el 16 de juliol

Sánchez anuncia que els màxims representants de la UE seran presents a la cerimònia

Casado torna a l'atac frontal i acusa el Govern central d'ocultar el nombre de morts

9df22226-f9c9-4d71-a62c-3aa40df9e6bd-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha aprofitat una pregunta de Pablo Casado durant la sessió de control al Govern per anunciar que l’homenatge a les víctimes del coronavirus tindrà lloc el 16 de juliol. A l’acte, en memòria dels «27.000 compatriotes que han perdut la vida», ha explicat aquest dimecres el president, acudiran les forces polítiques, els membres de l’Executiu, els representants de les principals institucions de l’Estat i el rei Felip VI. Però també hi haurà una nombrosa representació internacional: el president del Consell Europeu, Charles Michel; la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen; el president del Parlament comunitari, David Sassoli, i el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

L’anunci ha descol·locat Casado, que havia preguntat a Sánchez si considerava que havia provocat una «crisi constituent» amb la seva gestió de la pandèmia. «No li preguntava per això. I són 43.000 víctimes», ha dit el líder del PP, posant de manifest que no creu en les xifres de l’Executiu sobre l’impacte de la Covid-19 a Espanya.

Com sempre que s’enfronta amb Sánchez, el cap de l’oposició ha parlat del «fracàs» del Govern, de la falta de cohesió entre el PSOE i Unides Podem i dels «aliats» de la coalició: el líder d’ERC, Oriol Junqueras, amb qui ha pactat «una taula per l’autodeterminació» (amb referència a la taula de diàleg entre l’Executiu i la Generalitat), i el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, amb qui ha abordat «el futur dels treballadors», en al·lusió al pacte amb els ‘abertzales’, després d’una rectificació, per derogar tota la reforma laboral del PP.

Canvi d’actitud

El dia anterior, durant la presentació de Carlos Iturgaiz, el candidat del seu partit i de Cs a les eleccions a Euskadi, el 12 de juliol, Casado havia mostrat una actitud molt diferent. El cap de l’oposició va dir que estava disposat a «allargar» la mà al Govern per assolir pactes d’Estat. Aquesta vegada, el líder del PP ha tornat a llançar ofertes ja anunciades, com un pla per a la reactivació econòmica d’Espanya, la creació d’una comissió en el Senat per abordar qüestions socials i la posada en marxa d’una oficina per atendre les víctimes del coronavirus i els seus familiars. Però ha prioritzat l’atac frontal a Sánchez.

«Jo que pensava que venia vostè a allargar la mà per arribar a acords, i ens trobem amb el de sempre», li ha contestat el cap de l’Executiu, que ha resumit així la seva gestió de la pandèmia: «Hem evitat la destrucció de milions de llocs de treballs, hem assistit als més vulnerables i, sobretot, i abans que res, hem salvat milers de vida, 450.000 vides s’han salvat amb el confinament i l’estat d’alarma».

A diferència de la setmana anterior, quan va acusar Casado de voler «enderrocar» el Govern aprofitant el virus, Sánchez no ha entrat aquest dimecres en la crispació. «Dos no es barallen si un no vol. No entraré en les seves provocacions. L’insto al mateix que la setmana passada: si vostè vol unitat, aquí té el Govern; si vol provocació, allà té a la ultradreta», ha conclòs el líder del PSOE.

Però més enllà de la retòrica parlamentària, la relació entre el Govern i els conservadors ha millorat en els últims temps. Tant l’exministra de Sanitat, Ana Pastor, com fa dies que els presidents autonòmics del PP negocien amb l’Executiu el decret de nova normalitat, per introduir-hi canvis. El Govern espera que el partit de Casado, que va votar en contra de les últimes pròrrogues de l’estat d’alarma, recolzi la iniciativa, que se sotmetrà l’examen del Congrés la setmana que ve. El decret, en qualsevol cas, ja té assegurada la seva aprovació, gràcies als pactes que la Moncloa ha segellat amb Cs i el PNB.

El «mateix llibre, en tapa dura»

Notícies relacionades

Amb Vox, un acostament d’aquest tipus resulta inviable. «Som com l’aigua i l’oli», ha dit Sánchez a Santiago Abascal, líder de la formació d’extrema dreta. Abascal, que ha acusat la coalició del PSOE i Unides Podem de portar Espanya a «la ruïna», ha preguntat a Sánchez si creu que el país «surt més fort» de la pandèmia, amb referència a la campanya institucional de l’Executiu. El president li ha retret que fes la mateixa pregunta que havia formulat Casado la setmana anterior. «Segueixen el mateix guió, publiquen el mateix llibre, tot i que, s’ha de reconèixer, ho fan amb tapa dura», ha dit Sánchez, somrient. Més enllà dels nous ponts creats, de moment poc sòlids, Sánchez continua buscant la identificació entre el PP i Vox.