DECISIÓ JUDICIAL

El jutge permet als germans Jordi i Oleguer Pujol viatjar a Andorra però els prohibeix anar a entitats financeres

Els germans no viatjaran al final perquè el tribunal andorrà els prendrà declaració per videoconferència des de Barcelona

52173531 59

52173531 59 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que investiga el presumpte origen il·lícit de la fortuna de la família Pujol, l’anomenat ‘cas Pujol’, ha autoritzat Jordi Pujol Ferrusola i el seu germà Oleguer a desplaçar-se a Andorra al juliol per assistir a una audiència judicial en qualitat de perjudicats. En la providència els prohibia expressament «acudir a qualsevol institució financera de qualsevol naturalesa» amb seu al Principat, si bé finalment els germans no realitzaran aquest viatge.

Aquesta decisió del titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 arribava després que així ho sol·licitessin els fills de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol l’1 de juny. Argumentaven que havien d’acudir a Andorra el 8 de juliol per assistir a l’acte d’una audiència judicial en què han sigut citats tots dos en qualitat de perjudicats.

No obstant, després de rebre l’aprovació del jutge, els Pujol han remès un nou escrit al jutjat informant que, com que el Tribunal de Corts d’Andorra els cita ara a declarar per videoconferència des del Jutjat d’Instrucció número 10 de Barcelona, sol·liciten que De la Mata «deixi sense efecte la sol·licitud formulada» per viatjar a Andorra.

El més gran dels germans Pujol, Jordi, està en llibertat sota fiança després que el desembre del 2017 va abandonar la presó madrilenya de Soto del Real, en què va estar vuit mesos, després d’abonar 500.000 euros. Llavors, el jutge com a mesures cautelars li va prohibir sortir d’Espanya, li va retirar el passaport i es va acordar que havia d’acudir setmanalment a firmar als jutjats.

Ara, dos anys i mig després, i amb la instrucció encara oberta, De la Mata atenia la sol·licitud dels germans i els autoritzava a viatjar «exclusivament el dia 8 de juliol del 2020» per complir aquesta citació de l’autoritat judicial estrangera. «Amb l’únic, exclusiu i excloent propòsit de comparèixer en l’acte del judici oral», indica en la seva providència.

A més, el magistrat assenyalava que, amb l’objectiu de «mantenir la virtualitat de les mesures cautelars personals» acordades, els prohibeix no només entrar en entitats bancàries si no també mantenir qualsevol trobada o reunió en qualsevol lloc del Principat «amb persones vinculades directament o indirectament a entitats bancàries, financeres o mercantils».

La investigació del jutge De la Mata

El magistrat investiga des de fa anys l’expresident català Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, i els seus set fills pel presumpte origen il·lícit de la seva fortuna i, en el marc d’aquesta instrucció, va ordenar l’abril del 2017 l’ingrés a presó del fill gran pels delictes de blanqueig continuat de capitals, frau fiscal i falsedat documental. Va estar en presó preventiva fins al desembre d’aquell any, quan el magistrat va reduir la fiança inicial de tres milions a 500.000 euros.

El mes de setembre passat, De la Mata va acordar prorrogar fins al 23 de març del 2021 la instrucció del ‘cas Pujol’, en el qual s’investiga més de 30 persones i que va declarar complexa per recaure suposadament sobre una «organització criminal», té per objecte nombrosos fets punibles, molts d’investigats i per tant és necessari analitzar abundant documentació i realitzar actuacions a l’estranger.

En aquell moment, el jutge encara tenia pendent practicar diligències, com les comissions rogatòries i ordres europees d’investigació a Andorra i Luxemburg i una altra de Dinamarca pendent de complimentar.

Notícies relacionades

Les últimes diligències conegudes se centraven en les activitats d’una nova fundació, anomenada Paty, vinculada a Josep Pujol Ferrusola, en un banc d’Andorra en què s’ha identificat un ingrés de 600.000 euros i que ha motivat una nova petició de la fiscalia per cursar una altra comissió rogatòria internacional al Principat «a fi d’obtenir informació sobre aquest nou instrument societari opac rere el qual es parapetava» l’investigat.

Segons un dels últims informes de l’UDEF incorporat al sumari de la causa, en la direcció de la Fundació Paty figura la societat panamenya Gesfund INC, en què estaven com a apoderades persones «vinculades als òrgans socials de les entitats andorranes Neith i Advocats i Consultors Associats. En el compte de la fundació, afegeix l’informe, es va comptabilitzar l’abonament mitjançant transferència de 600.000 euros, quantitat que té origen en el compte que Josep Pujol tenia al banc andorrà Andbank.